SÜREÇTE HDP’NİN KATKISI OLMAMIŞ

25-05-2015

Rutinleşen hafta sonu kahvaltımız devam ediyor. Her hafta konuklarımızla merak edilenleri konuşuyoruz.

Dönem seçim dönemi, ülkemiz de bu dönemi çok hızlı ve yoğun geçiriyor. Hal böyle olunca bizler de bu dönemde adaylarımıza özelikle yer vermeye çalışıyoruz.

Bu haftaki konuklarımız da AK Parti Milletvekili ve Milletvekili Adayı Ziver Özdemir ve Adaylardan Adile Gürbüz ve Murat Güneştekin’di

Seçim öncesi çalışmalarını dinledik. İktidar partisi adayları olarak Batman için ne gibi vaatleri var, bunu konuştuk.

AK Parti seçim beyannamesinde geçen ve en çok konu olarak AK Parti gündeminde yer alan başkanlık sistemini soruyoruz.

Erdoğan tipli başkanlık sistemi olduğunu düşünen diğer partiler başkanlık sistemine değil de AK Parti’nin getireceği başkanlık sistemine karşı olduklarını söylüyorlar.  AK Parti’nin ortaya koymak istediği başkanlık sistemi nedir, nasıldır?” diye soruyoruz.

Başkanlık sistemini bir başlık olarak açıyoruz, beyannamemizde bir vaade bulunuyoruz.  “Halkımız bizi yine meclise çoğunlukta güçlü bir iktidar partisi olarak getirirse ön kabulünü alarak çalışmalara başlayacağız. İstişare kanallarıyla diğer siyasi partilerle toplumun her kesiminden STK’larla sivil vatandaşlarla bir araya gelerek nasıl bir başkanlık sistemi olacağını birlikte karar vereceğiz. Maddelerin başlıklarını sistemini yöntemini milletle birlikte dolduracağız” diyor Adile Gürbüz

Geçen dönemde sayı yetersizliğinden değişemeyen anayasa değişikliğini soruyoruz

 “Türkiye’de hangi iktidar olursa olsun mevcut olan anayasa Türkiye’yi ileriye götüremez” diyor Özdemir ve ekliyor “Şuan ki anayasa tıkanma noktasına gelmiştir. Halkın talebi de bu yöndedir.  24.dönemde AK Parti ve diğer siyasi partilerle uzlaşma komisyonu kuruldu ve çok uzun süre çalışıldı. 60 maddelik anayasa değişikliği mutabakatına varıldı. Bütün bunlara rağmen genel kurula indirme aşamasında diğer siyasi partiler kendi imzalarının arkasında durmadı”

Bu seçimlerde yeterli sayı sağlanırsa Türkiye’yi daha ileriye götürme açısından genel başkanımız parti sözcümüz ve bizler de sahada değiştirilmesi için gerekli iradeyi ortaya koyacağız” açıklamasını yapıyor Özdemir.

HDP’nin mağdur edebiyatı yaparak siyaset yaptığını dile getiriyor Özdemir.  “Hiçbir şekilde yapıcı görüşmelere dahi aynı masada oturmayı kabul etmediler” ifadelerini kullanıyor buna karşılık.

Okuyuculardan gelen “Kürt meselesinde en çok icraatı AK Parti’li vekiller mi yaptı yoksa HDP’li vekiller mi yaptı?”  sorusunu yöneltiyor Yazarımız Şehmus Temiz.

Sayın Özdemir “Sahada bu işi HDP’liler kadar seslendirmedik. Ama icraata bizim kadar katkıları olmamıştır. Kürt sorunun çözümünde atılan hiçbir adımda HDP’nin katkısı olmamıştır. Ortak kabul edilen sorunun çözümü kimden gelirse gelsin destek vermek gerekir. Oysaki HDP hep muhalif duruş sergiledi” diyor.

Sohbetin genel detaylarını diğer yazarlarımızdan ve gazetemizden takip edebilirsiniz.

Son olarak seçimlerden sonra yapılanları söylenecekleri daha çok merak ediyoruz.

Seçilen tüm milletvekillerini merkezde değil de sahada görmek istediğimizi belirterek, Öncelikle konuklarımız Sayın Özdemir, Güneştekin ve Gürbüz’e daha sonra da tüm adaylara başarılar dileriz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?