TYÇP PERSONELLERİNİN KURUMLARA DAĞITIMI

09-06-2018

Batman’da 1200 kişinin İş-Kur tarafından Toplum Yarına Programı (TYP) çerçevesinde çalıştırılması, geciktikçe gecikiyor.

Geçici de olsa işsizlerin umut kapısı olan TYP için bu sene alınacak personel sayısının az bulunması ve alımın seçim öncesine denk gelmesi, işin uzamasına neden oldu.

Aslında isimlerin hangi yöntemle belirleneceği mevzusu da gecikmenin en önemli nedeni.

Geciken TYP kadrolarına 1200 kişilik iş olanağı için on binlerce talep olması, hesapları altüst etti.

Bu kadar talep karşısında en doğru yöntem, kura olması gerekirdi.

Nitekim öyle de oldu.

Tam olarak TYP projesi yani toplum yararına çalışma programı ne zaman başladı bilemiyorum ancak 5 yıldan bu yana ilimizde işsizlerin geçici de olsa istihdam imkânı buldukları bir kapıdır.

Toplum Yararına Programının amacı Batman gibi işsizliğin yoğun olduğu şehirlerde kısa süreli istihdam ve eğitimi amaçlayan, toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesini sağlamaktır.

Yani program sayesinde geçici iş imkânları sağlanarak, belli bir süre için maddi olarak desteklenen katılımcılar, çalışma ortamına alışarak; mesleki eğitim, iş tecrübesi ve disiplini edinmekte aynı zamanda kamu yararına bir hizmet de gerçekleştirmektedir.

Elbette geçici de olsa istihdam imkânı yaratıldığında, özellikle okul ve bazı belediyelerdeki personel sıkıntısına bir nebze de olsa katkı sunmaktadır.

Ancak mesleki eğitim ve iş tecrübesi kazandırılıp ileriki süreçte proje bittiğinde elde ettiği mesleki deneyimle iş bulma şansı ne yazık ki yoktur.

Çünkü kurumların çoğu, daha çok İş-Kur elemanlarını temizlik ve kazma kürek gibi vasıfsız işlerde çalıştırıyor.

Hatta bazı kurumlara gereğinden fazla kişi istihdam edildiği için o personellerin ne işi ne de oturabilecekleri yerleri var.

Bu projede de umarım aynı hataya düşülmez.

Yani toplam personeli 30 en çok 40 kişi olan bir kuruma 300–400 kişiyi görevlendirmek, başlı başına mantıksızcadır.

Madem bu iş toplum yararına çalışma ise bu kişilerin gerçekten hizmetleri ile topluma değer katacakları alanlarda istihdam edilmeleri gerekmektedir.

Yani 500 bin nüfusa hizmet eden bir Belediye ile 4–5 bin nüfusa hizmet eden bir belediyeye aynı oranda personel istihdam etmek doğru değildir.

En çok ihtiyacı olan kurumlarda personel istihdam edilmesi, daha doğru olur.

Hem bu şekilde proje, amacına da hizmet etmiş olur.

Tabi bir de kurumların mevsime göre personel ihtiyacı farklı oluyor.

Mesela okullarda eğitim ve öğretim döneminde, Belediyelerin genelde yaz aylarında müftülüklerin ise her mevsim ihtiyaçları oluyor.

Bu durumun da göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Umarım bütün bu sıraladığım hususlar göz önünde bulundurarak 1600 işçinin dağıtımı yapılır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?