ÜNİVERSİTEDEN CEVAP VAR

10-07-2019

 “Batman Üniversitesinin Yetenek Sınavına İtiraz Var” başlıklı yazıma Üniversiteden cevap geldi.
Gazete bürosuna gelen iki sayfalık yazıda hiçbir resmi ibare ve kimin cevap verdiğine dair bilgi olmadığından yazının Üniversiteden geldiğini teyit ettikten sonra dikkate aldım. 
Bana her kim cevap vermişse kendilerini ilgilendiren her iddiayı yalanlamış, yazının sonunda da beni samimiyetsizlik ve emeğe karşı saygısızlıkla suçlamışlar.
Beni ne kadar tanıyorlar doğrusu bilemem, ama şayet tanıyor olsalardı, benim ile ilgili bu düşünceye varmazlardı.
Hayatım boyunca yazılarımda ne kimseye iftira attım ne de kimseyi hiç yere karaladım.
Hatır gönül ve şahsi işleri için kimsenin aleyhinde ya da lehinde hiç bir zaman kalemimi oynatmadım.
Fazla lafa gerek yok beni bilen bilir, tanıyan tanır zaten. 
Ama bana cevap veren Üniversite Yetkilileri, kılavuzlarından benimle ilgili doğru bilgi alamamış belli ki.

Öncelikle şunu belirtmekte yarar var;  
“Batman Üniversitesinin Yetenek Sınavına İtiraz Var”  yazımın temel amacı sadece bir kişinin hakkını savunmak değildi, şayet varsa bir yanlışlık ve haksızlık, onu düzeltmekti. 
Ama Üniversite Yetkilileri yazıyı yanlış ve eksik anlamış ve biraz da önyargılı yaklaştıklarından belli ki çok kızmış ve içerlenmiş. 
Bana verilen cevabı okuduğumda yazımın amacına ulaştığını, kursların kapatıldığını öğrendim, bunu işin iyi tarafı olarak görüyorum. 
Bana yollanan cevabın her maddesine teker teker tekrar cevap verebilirim.    
Ama kamuoyunu ve üniversite camiasını daha fazla bu mesele ile meşgul etmek istemiyorum. 
Sadece bir konuya açıklık getirmek istiyorum; 
Yazıyı yazdığım gün bilgi almak için bizzat hem üniversitenin telefon santralinden dâhili numarayı hem de spor yüksek okulunu 4 kez aradım, cevap veren olmadı. 
Telefona cevap vermemeye bile gerekçe bulan ve kendilerini her noktada mükemmel gören bir yaklaşım yerine keşke var olan eksiklikler ve aksaklıkları kabul etmiş olsalardı, o zaman verilen cevaplar daha inandırıcı olurdu. 
Başta ahlaki değer ve ilkelerim olmak üzere basın meslek ilkelerine uyarak bana gönderilen cevabı, olduğu gibi yayımlıyorum, takdir kamuoyunundur.
***
Batman Sonsöz Gazetesinin Köşe Yazarı Recep Kavuş’un  04.07.2019 tarihli ve “Batman Üniversitesinin Yetenek Sınavına İtiraz Var” başlıklı köşe yazısındaki iddialara cevap olarak;
İddia 1: “Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun öğrenci işleri ve idari telefonlarını aradım cevap veren olmadı.”
Cevap 1: Yüksekokulumuz idari mekanizması mesai saatleri içerisinde görevlerinin başında olup gelen telefonlara kesinlikle cevap verilmektedir. Ancak; dâhili telefonların IP hat üzerinden çalışması nedeniyle internet kesintilerinde telefonlar devre dışı kalmaktadır. İddia sahibi telefonla araması zamanı mesai bitimi veya internet kesintisinin olduğu zamana denk gelmiş ise Yüksekokulumuza ulaşamaması doğaldır.
İddia 2: “Kılavuzda kronometre ve benzeri zaman ölçüm cihazlarından söz ediliyorsa da bu cihazların doğruluğunu teyit edecek bir görüntü kaydı yok.”
Cevap 2 : Özel Yetenek Sınavına katılan adayların süre ölçümleri projeksiyon cihazı ile ayaklı projeksiyon perdesine yansıtılmakta böylece adayın kendisi ve hazır bulunan tüm adayların  parkur-zaman akışını izlemesi sağlanmaktadır. Öte yandan olası itirazlara karşı adayın parkur süreci kamera ile kayıt altına alınmaktadır. Bunların dışında adayların kendi kameraları ile kayıt almalarına da izin verilmektedir.
İddia 3 : “Kronometrenin startını veren de, finişine basan ve sonucu yazan da gözlemciler.”
Cevap 3 : Adaylarımızın süre ölçümleri fotosel cihazıyla yapılmakta ve fotosel cihazlarımız parkurun start ve finiş kısmında yer almaktadır. Harekete duyarlı olan bu cihazlar aday parkura girdiği anda başlamakta ve bittiği anda durmaktadır. Adayın yapmış olduğu parkur derecesi hiç kimsenin müdahalesi olmadan veri tabanına otomasyon sistemi aracılığıyla otomatik olarak kaydolmaktadır. Yani iddia edildiği gibi kimsenin manuel bir müdahalesi söz konusu değildir. Öte yandan parkuru tamamlayan adaya yapmış olduğu derecenin çıktısı anında verilmektedir. Sınav günü akşamı tüm adayların yapmış olduğu dereceler web sitemizde toplu olarak (çarşaf liste) ilan edilmektedir. Böylece aday kendisine ve hatta diğer adaylara verilen çıktılar ile listedeki sonuçları teyit edebilmektedir.
İddia 4: “Sonuca itiraz edince, eldeki veri sadece tutanaklar oluyor, herhangi görsel bir kanıt mevcut değilmiş.”
Cevap 4: Özel Yetenek sınavının hiçbir aşamasında (parkur süreci dışındaki sınav kuralları ihlali, hakaret vb. işlemler hariç) tutanak tutulmamakta parkur süre derecesine (ki bu güne kadar parkur süre derecesine ilişkin itiraz ile hiç karşılaşılmamıştır), parkurdaki kural ihlalleri cezalarına yönelik itirazlar için parkurun tüm istasyonlarını görecek şekilde konumlandırılmış olan kamera kayıtları adayın kendisi ile beraber sınav üst komisyonunca izlenmekte ve karar verilmektedir. Adayın haklı bulunması halinde aday tekrar sınava alınmaktadır.
İddia 5 : “Oysa diğer üniversitelerde parkurdaki bütün iş ve işlemler kameraların önünde, itiraza, şaibeye ve kafa karışıklığına mahal vermeyecek şekilde. İstanbul, Ankara ve İzmir Üniversitelerinden size örnek vermeyeceğim. Bingöl Üniversitesinde bile sistem, tümü ile dijital ve görüntülü kayıt sistemiyle, adil ve şeffaf şekilde yapılıyor.”
Cevap 5 : Yüksekokulumuzca yapılan özel yetenek sınavının tüm aşamaları dijital olarak kayıt altına alınmaktadır ve geçen yıl dış paydaşların izlemesini kolaylaştırmak amacıyla sosyal medya üzerinden canlı yayın yapılarak dünyanın internet bağlantısı olan her yerinden izlenebilmesine imkan verilmiştir. Yine, geçen yıl yapılan sınavımıza Batman’ın yerel gazetecilerinden bir grup sınavı izlemiştir. Gazeteci grubu yaptıkları gözlemler neticesinde kurumumuzu tebrik etmiş ve gazetelerinde Yüksekokulumuzda yapılan sınavın adil ve şeffaf oluşuna ilişkin takdir edici yazı yazmışlardır. Sınavın denetlenebilirliği, şeffaflığı ve adil yapılması noktasında Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz ARSLAN ile Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa ATLİ Özel Yetenek Sınavı boyunca hem gözlemci hem de sınav jürisi olarak sınavda görev almışlardır. Bunun yanı sıra web sitemizden sınavın yapıldığı her günün akşamında sınav sonuçları (çarşaf liste) ilan edilerek adaylar bilgilendirilmiştir. İddia edildiği gibi herhangi bir itiraza, şaibeye ve kafa karışıklığına mahal verilmemektedir. Sınav sloganımızda; “Kimsenin Hakkı Yenmez Kimsenin Hakkı Kimseye Verilmez” biçimindedir. Bu şiarla özel yetenek sınavı yapılmaktadır. 2018-2019 öğretim yılı özel yetenek sınavı kamera kayıtları arşivimizde saklanmaktadır. İddia sahibinin telefonla arayıp ulaşamadığı beyanına sığınmak yerine araştırmacı gazetecilik ilkelerine uygun olarak Müdürlüğümüze sözlü veya yazılı olarak bizzat başvuru yapması halinde kendisi ve isteyen diğer kişiler ile bu kayıtlar paylaşılabilir.
Köşe yazısındaki; “Bingöl Üniversitesinde bile sistem, tümü ile dijital ve görüntülü kayıt sistemiyle, adil ve şeffaf şekilde yapılıyor.”  biçimindeki ifade hem Bingöl Üniversitesine hem de Üniversitemize yönelik küçük düşürücü bir mahiyet sergilemektedir.
İddia 6: “Batman BESYO’daki yanlış uygulamalarından biri de Ağustos Ayında yapılacak olan beden eğitimi hocalığı için bazı eğitmenlerin tesislerde kurs verilmesidir.”
Cevap 6: Ağustos ayında “beden eğitimi hocalığı için” ifadesi ile ne kast edildiği anlaşılmamaktadır. Eğer parkur sınavına hazırlayıcı kurslar kastediliyorsa Türkiye’de çeşitli üniversitelerde hali hazırdaki mevzuat hükümlerince Döner Sermaye adı altında ve/veya Sürekli Eğitim Merkezlerince bu tür kurslar düzenlenmektedir. Dolaysıyla böyle bir uygulamanın yanlış olduğunu ileri sürmek kişisel bir mülahazadır. Öte yandan bilinmelidir ki;  Yüksekokulumuz tarafından BESYO sınavlarına hazırlık kursu adı altında herhangi bir kurs düzenlenmemektedir. Yüksekokulumuzun hiçbir öğretim elemanı da resmi veya özel bu tür kurslarda eğitim hizmeti vermemektedir.
İddia 7: “Birincisi; kamusal alanların ticari iş ve işlemlerde kullanılması yanlıştır.”
Cevap 7: Kamusal alanlarda ücret karşılığında hizmet verilmesi, işletilmesi, kiraya verilmesi gibi konular Mevzuat çerçevesinde yapılmakta ve kurumların döner sermaye ve Sürekli Eğitim Merkezleri bu çerçevede faaliyet göstermektedir.
İddia 8: “Geçmişte olduğu gibi 2019 yılında da BESYO sınavları ile ilgili kafa karışıklığının oluşmaması için yetenek sınavlarında daha sistemli ve şeffaf bir altyapı kurulmalıdır.”  
Cevap 8: Yüksekokulumuz ile hiçbir şekilde iletişime geçmeden sınavı kazanamayan tek bir adayın tek taraflı değerlendirmelerini baz alarak (oysaki sınavı kazanan yüzlerce öğrenci görüşüne baş vurmadan) yüksekokulumuzda yapılan sınavın sistemliliğine ve şeffaflığına ilişkin yapılan değerlendirmelerin samimiyetten uzak olduğunu ve sınav için yaz aylarında verilen bunca emeğe saygısızlık olduğunu kamuoyunun takdirine sunarız

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?