Ramazan bayramı yenilenmedir

Mehmet Yavuz Çakal

2 yıl önce

Ramazan ayını hakla-batılı ayıran,  Alemlere rahmet olarak gönderilen, Kur’an-ı Kerimin mesajını idrak ederek geçirenler, maddi ve manevi kirlerden arınarak, ebedi mutluluğun yoluna talip olma sevincine ererler. Kur’an-ı Kerimin nazil olduğu kadir gecesini barındıran ramazan ayına ulaşarak, kendi hayatına Kur’an-ın inmesi gayretinde olan Müslüman, haz öteleme iradesi eğitimi ile hayatını yenileme sevinciyle Ramazan bayramını kutlar.

Geçmişin kötü alışkanlıklarından kurtularak, Allah’ın istediği gibi bir kul olmak Ramazan orucu tutmakla mümkündür. Oruç insanlığa açılmış ilahi kredidir. Oruçla başını dik tutmak imanını diri tutmaktır. Ramazan ayı birlik ve kardeşliğin oluştuğu, maddi ve manevi dayanışmanın gerçekleştiği ay olması nedeniyle, bu ayı Allah’ın rızasına göre geçirenler günahlarından arınarak yenilendikleri takvaya erdikleri için bayram etmelidir. ‘’ Siz ey iman edenler! Oruç tıpkı sizden öncekilere olduğu gibi size de yazıldı(farz kılındı) belki bu sayede takvaya erersiniz.’’(Bakara;183ayet) Şirkten-Tevhide, küfürden imana hicret ederek takvaya erilir.

  Oruç Kur’an-ın doğum kutlamasıdır. Bin aydan hayırlı olan kadir/kader/ ölçü gecesini barındıran Ramazan ayını değerli kılan, da budur. ‘’ (O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki, insanlığa rehber olan, bu rehberliğin apaçık belgelerini taşıyan ve hakkı batıldan ayıran Kur’an işte bu ayda indirilmiştir. Sizden biri bu aya ulaştığında oruç tutsun: hasta ya da yolcu olan kimse başka günlerde kaza etsin! Allah sizin için kolaylık ister, sizi zora koşmak istemez; oruç günlerinin sayısını tamamlamanızı, sizi doğru yola ulaştırdığı için O’nu tekbir etmenizi ister; umulur ki şükredersiniz.’’(Bakara suresi;185.ayet) Ne mutlu: oruç nimetini yerine getirip, şükrünü eda edenlere! Kur’an-ın kendilerine inmesi gayretinde olanlara! Hayatlarını yenileyip Ramazan bayramını hak edenlere.

Ramazan: hayatın yenilenmesi ayıdır. Hakka en yakın olunan aydır. ‘’ (Ey Resul!) Kullarım sana beni sorduklarında,(şunu iyi bilsinler ki) Ben (insana şah damarından daha) yakınım. (O halde, hiçbir aracıya başvurmadan, doğrudan Bana yalvarıp Benden istesinler, çünkü) Bana dua edip yalvaranın yakarışına cevap veririm. (onun duasını işitir, uygun görürsem dilediğini kabul ederim) Öyleyse, onlar da benim çağrıma uyup bana iman etsinler ki, doğruluk ve olgunluğa ulaşabilsinler.’’(Bakara suresi; 186.ayet). Allah’a duanın zirve yaptığı Ramazan ayını idrak ederek geçirmenin sevinci, Ramazan bayramıdır.

Ramazan ayında oruç tutarak kendimizi yeniledik, haddimizi bildik, vicdansızlık, zulüm ve haksızlıktan uzaklaştık, öfke ve kinimizi attık, hatalarımızdan kaçındık. Haz ve hız çağında yaşamamıza rağmen ibadetlerimizle kendimize ayar yaptık. Kur’an-la kendimizi yeniledik. Maddi ve manevi dayanışmayla İslam kardeşliğini oluşturduk.  ‘’ Onlar ki, ne zaman Allah anılsa kalpleri saygıyla ürperir ve başlarına gelen şeylere sabrederler; üstelik namazı hakkını vererek kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan cömertçe sarfederler.’’(Hac suresi;35.ayet) Bu Kur’an-ı Kerimin mesajını gereği gibi yapma mutluluğuna ererek gelin bunun için bayram edelim.

Ramazan vahiyle tanışma ayıdır. Yoğunlaştırılmış bir takva eğitimi yaptırıyor. Bizlere mağfiret, merhamet eğitimi ile cehennemden kurtulup, cennete talip olma eğitimi. Dünyayla, servetle, şehvetle oyalanan nefisleri ebedi olana çağırır. Arınmaya teşvik eder. Oruç kalkandır kendini tutmaktır. Kendimizi tutarak dünya nimetlerinden ölçülü ve dengeli istifade ederek, yetimi ve yoksulu doyurarak, iman ve sabırla yolumuza devam etmeliyiz. Dünya sınavını kazanmanın yolu, Rahmanın terbiyesinde yetişen, alemlere rehber olarak gönderilen Muhammed Resul’ün öğrencisi olarak, hayatımızı yenileyerek, sevinç gösterisi Ramazan bayramını yapmalıyız.

Ramazan ayı ile hayatını yenileyenlerin durumlarının Kur’an-i ifadesi: ‘’ Karnesi sağ tarafından verilen kimseye gelince… O(sevinçle) şakıyacak: Hey millet! Alın işte, okuyun karnemi! ‘’ ‘’Kesinlikle ben, hesabımla yüzleşeceğime gönülden inanmıştım! ‘’ ‘’ O kendini mesut ve bahtiyar eden bir hayatın içinde bulacak.’’ “Yüce bir cennette.” “Hemen yakınında amellerinin meyveleri.”  “Kendilerine bu günler için geçmişte peşinen taktim ettiklerimize karşılık yiyin, için, afiyet olsun! (Denilecek)’’ (Hakka suresi;19-24.ayetler.) ‘’ Bu Kur’an,( inananları sonsuz mutluluğa götüren) açık ve kesin gerçektir.’’ ‘’ Öyleyse( ey Müslüman! Sonsuz kudret ve) azamet sahibi Rabbinin ismini(hem kalbinle, hem de söz ve davranışlarınla anıp yücelterek, en içten dua ve yakarışla) tesbih et! ‘’(Hakka suresi;51-52.ayet). Ne mutlu Kur’an-ı Kerimle hayatını inşa edenlere. Kitabı sağından  verilenlere,  ebedi mutluluk sevinci yaşayarak bayramı hak edenlere.

Dostlar: Ramazan ayında hayatımızı Kur’an-ı Kerim ışığı ile yenileyerek, Şirkten- Tevhide, küfürden imana hicret ederek bayramı hak ettik. Ömrümüz kadir, akıbetimiz ve ahiretimiz bayram olsun. İnşallah! Ramazan bayramımız mübarek olsun! Selam ve dua ile.

YAZARIN DİĞER YAZILARI