TÜRKİYE VE DÜNYADAN

13 mikroorganizma içeren mikrobiyal gübre geliştirildi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (Van YYÜ) 25 yıllık çalışmayla geliştirilen 13 farklı mikroorganizma türüne sahip mikrobiyal gübreyle toprağa zarar verilmeden tarımsal üretimde kalitenin artırılması hedefleniyor.

13 mikroorganizma içeren mikrobiyal gübre geliştirildi
09-09-2023 14:02
09-09-2023 14:03
Google News

Van YYÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Demir ve 7 kişilik ekibi, 25 yıl önce yerli mikrobiyal gübre üretmek için çalışma başlattı.

Bitki köklerinden izole ettikleri mikroorganizmaları saflaştıran Demir ve ekibi, elde ettikleri gübreyi bitkilerde kullanarak etkilerini tespit etmeye çalıştı. Birçok denemenin ardından geliştirdikleri 13 mikroorganizma içeren mikrobiyal gübreyi kullandıkları alanlarda başarılı sonuçlar elde eden Demir, bugüne kadar ithal edilen gübrenin Van'da üretilerek ülke geneline gönderilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Demir, AA muhabirine, kimyasal gübrelerden daha faydalı olan mikrobiyal gübrenin, toprağın besin değerini artırarak bitkilerin büyümesini hızlandırdığını söyledi.

Tarımsal üretimi artırmak için birçok proje üzerinde çalışmalarının olduğunu belirten Demir, "Yaklaşık 25 yıllık bir çalışmanın ürünlerini almaya başladık. Mikrobiyal gübreyi şu an daha çok kendi bölümümüzde kullanıyoruz. Mikrobiyal gübrenin içinde ağırlıklı arbusküler mikorizal fungus (bitkinin köklerinde simbiyotik olarak yaşayan canlılar) var. Bunlar bitki kökleriyle ortak yaşıyor, bitkiyi kötü koşullardan koruyor, dayanıklılığını ve gelişimini artırıyor. Trichoderma fungusu da aynı şekilde bitki gelişimine katkı sunuyor. Bitki gelişimi açısından önemli mikroorganizmalardır. Bu mikroorganizmaların tamamı bitkiyi kötü koşullardan muhafaza ederek gelişimini sağlıyor ve koruyor." diye konuştu. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
3 Nisan 2024 e-gazete