SAĞLIK

Akut lösemi hastalarında ortalama yaşam süresi arttı

Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, bireyselleştirilmiş tedaviler sayesinde en ağır seyirli hastalıklardan olan akut lösemide ortalama ömür süresinin 3 kat arttığını bildirdi.

Akut lösemi hastalarında ortalama yaşam süresi arttı
21-04-2023 16:17
21-04-2023 16:19
Google News

Prof. Dr. Altuntaş, 21 Nisan Akut Miyeloid Lösemi (AML) Farkındalık Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan kanseri türü olan bu hastalığa karşı toplumda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını vurguladı.

Akut lösemilerin erişkinlerde daha sık görüldüğünü belirten Altuntaş, "Akut lösemide kemik iliğinde anormal hücreler çoğalarak, normal hücreleri baskılar ve bu nedenle normal hücreler işlevlerini yerine getirememektedir. Bunun sonucunda da kansızlık oluşur." bilgisini paylaştı.

Aynı zamanda beyaz kan hücrelerinde düşüklüğün yaşandığını, kişilerin bu nedenle enfeksiyonlara çok yatkın hale geldiğini, ciltte morarma şeklinde de görülen kanama eğilimlerinin de görüldüğünü anlatan Altuntaş, "Düşmeyen yüksek ateş, kanama, ciddi halsizlik ile tutulum olan organın yetmezliği AML hastalarında en sık karşılaştığımız belirtiler. Açıklanamayan bu tür bulguların varlığında kişilere mutlaka bir hekime başvurmalarını öneriyoruz." diye konuştu.

"Türkiye'de yılda yaklaşık 2 bin 500 kişiye akut lösemi teşhisi konuluyor"

AML'nin özellikle 60 yaşın üzerinde daha sık görüldüğünü aktaran Altuntaş, şunları kaydetti:

"Türkiye'de hastalığın görülme sıklığı 40 yaş üzerinde artıyor. Erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat daha fazla görülüyor. Genel olarak görülme sıklığı 100 binde 1 ile 100 binde 10 arasında değişiyor. Yani ortalama 100 bin nüfusta yaklaşık 3 yeni vaka görülebiliyor. Ülkemizin nüfusu dikkate alındığında yılda yaklaşık 2 bin-2 bin 500 civarında kişiye akut lösemi teşhisi konulması bekleniyor."

"Ömür süresi 3 kat arttı"

Prof. Dr. Altuntaş, "Akut lösemi en ağır ve agresif seyirli hastalıklardan biridir. Fakat çok şükür günümüzde geliştirilen tanı, tedavi ve takip yöntemleri sayesinde, akut lösemide sağ kalım süreleri uzadı. 30 yıllık ve son 10 yıllık süreçle kıyasladığımızda akut lösemi hastalarında ömür süresi 3 kat arttı." dedi.

Batı ülkeleri verilerine göre, geçmişte yüzde 10'un altında olan AML sağ kalım oranlarının yüzde 30'un üzerine çıktığına dikkati çeken Altuntaş, iyi seyirli alt gruplarda ise bu oranın yüzde 60'ı geçtiğini söyledi.(AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
3 Nisan 2024 e-gazete