Batman’a hayat verecek proje…

Batman’a hayat verecek proje…

Batman’ın önümüzdeki süreçte en temel sorunlarından biri, kente su teminidir.

Yaz ayları başta olmak üzere şehrimizde su sıkıntısı şimdiden kısmen de olsa kendisini hissettiriyor.

Batman’ın su ihtiyacı halen, keson kuyu olarak tabir edilen yeraltı sularından karşılanmaktadır.

Batman Çayı kenarında bulunan kuyulardan temin edilen sular elektrikle çalışan dinamolarla ana depolarla, depolardan da şehre veriliyor.

Suyun bu şekilde temini hem yer altı sularının çekilmesine hem yıllık ortalama 300 milyon lira elektrik tüketilmesine neden olmaktadır.

Bu yöntemden kaynaklı Batman Belediyesinin en büyük gider kalemlerinden biri de su temini için kullanılan elektrik parasıdır.

Açılan kuyular, kuyulardan su çıkaran dalgıçlar, suyu depolara pompalayan dinamoların maliyeti de eklenince Batman’ın su temini için neredeyse yıllık 400 milyon liraya yakın bir rakam harcanmaktadır.

Batman-Diyarbakır yolu üzeri Batman Çayı kenarında su kuyularından başka su temin edilen alternatif bir kaynak yok.

Bu bile başlı başına bir risk.

Çünkü yer altı suları gün geçtikçe bilinçsiz tüketilmekte ve yağışların azalması ile çekilmektedir.

İlerleyen süreçte kuyulardan su temininde sıkıntılar yaşanabilir.

Diğer bir risk de Batman’ın petrol şehri olması, yer altı ve yer üstü su kaynaklarında zaman zaman kirlilikler yaşanmasından kaynaklanıyor.

İlerleyen süreçte kuyularda suyun azalması veya yer altı sularında bir kirlilik oluşması durumunda, nüfus artışı ile birlikte artan su ihtiyacı nedeniyle şehrimiz susuz kalabilir.

Bu olasılıklar üzerine geçmişte Batman’ın şebeke suyu temini için alternatifler gündeme geldiyse de hiçbiri hayata geçirilemedi.

En büyük ve önemli alternatiflerden biri Batman Barajından şehrimize su verilmesiydi.

Batman Barajının yapım amaçlarından biri de başta şehrimiz olmak üzere civardaki yerleşim alanlarına buradan su teminiydi.

 Bu proje bir türlü hayata geçirilemedi.

Sonra Zilek suyundan Batman’a su getirilmesi projesi hazırlandı.

Ilısu Barajı göl havzasında kalacak olan su kaynakları koruma altına alındı.

Terfi binaları yapıldı.

Ancak bu proje de kaderine terk edildi.

Milyonluk tesis atıl durumda kaldı.

Yapılan binalar ve güneş enerji sistemleri şu anda kullanılamaz halde.

Bu aralar Batman’ın su ihtiyacını karşılayacak başka bir proje gündemde.

Yeni geliştiren proje ile Silvan Barajından Batman’a şebeke suyu getirilmesi için çalışmalar başlatıldı.

Batman’a cazibeli su getirilmesi, önemli ve ciddi bir projedir.

Batman Valisi Ekrem Canalp göreve başladığı günden bu yana bu proje üzerinde ısrarla duruyor.

Vali Canalp'ın üzerinde durduğu projede epey ilerleme sağlandı.

Projeye göre, Silvan Barajından çelik borularla getirilecek olan su, merkez Güvercin Köyü civarında oluşturulacak depoda arıtılacak.

Arıtılan su, köyler, belde belediyeleri, ilçe belediyeleri, Batman merkez ve endüstriyel alanlarının tamamına cazibeli olarak verilecek.

Bu projeye ek olarak Garzan Barajından da su getirilmesi planlanıyor.

Üzerinde çalışılan projeye ile Garzan Barajının çıkışında bir arıtma tesisi kurulacak, öncelikle Kozluk, Beşiri, İki Köprü Belediyelerine ve civardaki köylerin tamamına bir kaynaktan su verilecek.

İllerleyen süreçte ihtiyaç olursa bu hat, Silvan Barajından gelen su hattı ile birleştirilecek.

Bu iki proje hayata geçerse Batman, ilçe ve köylerinin yüzde 90'ı elektrik enerjisi tüketmeden, sürdürülebilir, doğal ve tabi olan cazibeli suya kavuşacak.

Bu her iki projeyle ilgili Batman İl Genel Meclisi ve Belediye Meclislerinden kararlar alınması için herhangi bir engel görünmüyor.

DSİ ve İller Bankası gibi kurum ve kuruluşlarla da görüşme, işin ihale süreçleri, izin ve protokoller tamamlanmış görünüyor.

Her ne kadar Silvan Barajından Batman’a su getirilmesi, uzun bir mesafe ve maliyetli bir proje olarak görünse de şehrin su temini için elektriğe verilen aylık ve yıllık paralarla bu projenin 10 yılda kendini amorti edeceği tahmin ediliyor.

Kabarık elektrik faturaları, yeraltı su kaynaklarının tükenmesi, su çıkarılırken kullanılan ekipmanların değiştirilmesi ve yenilenmesi, voltaj düşüklüğü veya elektrik kesintisi ile yaşanan su kesintisi sorunları tümden ortadan kalkmış olacak.

36 Kilometrelik su hattının ihale edilmesinden sonra yaklaşık iki yılda anahtar teslimi şartı konulacak.

Bu da projenin kısa sürede tamamlanmasını sağlayacak.

Bu proje tamamlanırsa Batman'ın en büyük sorunu kısa sürede çözülmüş olacak.

Batman’a hayat verecek olan bu projeyle su kuyularına ihtiyaç duyulmadan en az 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak.

Şehrimiz için hayati öneme sahip bu önemli proje planlandığı gibi tamamlanırsa büyük bir iş başarılmış olacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ