Batman’da yiğit kuru ekmeğe mi muhtaç?
- 13-10-2025 15:42
- 13-10-2025 15:43
- 1276
Batman’da fırınlardaki “askıda ekmek” uygulaması her geçen gün daha fazla rağbet görüyor.
Ancak bu dayanışma modeli, ihtiyaç sahiplerinin yoğunluğu karşısında yetersiz kalmaya başladı.
Yardımseverlerin katkılarıyla yürütülen bu uygulama, veren el ile alan elin bir birini görmeden insan onurunu zedelemeden yardım ulaştırılması hedefliyor. Fakat artık fırın önlerinde sabahın erken saatlerinden itibaren saatlerce bekleyen muhtaç vatandaşların görüntüsü bir drama ve eziyete dönüştü.
Gazetemizin sahayı en iyi tanıyan, yoksulun derdine kulak veren muhabiri Alican Atak’a sorduk bu meseleyi.
Alican Atak’a göre Batman'da 20’ye yakın fırın askıda ekmek uygulamasına devam ediyor. Hayırsever vatandaşlar, fırınlara ekmek parası bırakarak ihtiyaç sahiplerine ücretsiz ekmek verilmesini sağlıyor. Bu sayede her gün yüzlerce ailenin sofrasına en azından bir parça ekmek ulaşabiliyor.
Her ne kadar bu uygulama önemli bir dayanışma örneği olsa da, Batman’da yoksulluk o denli derinleşmiş ki, askıdaki ekmekler talebi karşılamaya yetmiyor. Fırınların önünde bekleyen insanlar bazen bir-iki ekmek için saatlerce sıra bekliyor.
Özellikle kenar mahallelerde bu uygulama, yoksullar için bir umut kapısı olmaktan çıkıp adeta bir çileye dönüşmüş durumda. Doğrusu, meselenin bu kadar derinleştiğini tahmin etmiyorduk. Meğerse Batman’da yiğit, kuru ekmeğe muhtaç olmuş da haberimiz yokmuş.
Tabi yoksullara sadece askıda ekmek uygulaması ile değil, Batman Belediyesi de her gün kendi ekmek fabrikasında ürettiği yaklaşık 40 bin 500 ekmeği, 45 mahallede ulaştırmaktadır. .
Belediye tarafından 35 dağıtım noktası aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara ekmekler ücretsiz olarak ulaştırıyor
Basit bir hesapla, her aileye günde 4 ekmek verildiği varsayılırsa bu, yaklaşık 10 bin aileye tekabül ediyor.
Askıda ekmekle birlikte toplamda en az 11 bin ailenin ekmeği bu yolla karşılanıyor. Ayrıca Valilik bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı da her gün binlerce kişiye sıcak yemek dağıtıyor.
Buna rağmen hala hem ekmeğe hem de sıcak yemeğe olan talep artarak devam ediyor. Her başvuru sahibine olumlu cevap verilmesi hâlinde bu sayıların çok daha fazla olacağı tahmin ediliyor.
Ekmek, mutfağın en ucuz gıdası olsa da, tek başına bir ailenin karnını doyurmaya yetmez. Sadece ekmeğe muhtaç olan bir aile, diğer temel ihtiyaçlarını karşılamakta da elbette güçlük çekiyordur.
Bu tablo, sadece bir yardım faaliyetiyle geçiştirilecek bir durum değil. Batman'da 10 binden fazla ailenin kuru ekmeğe muhtaç olması, ciddi sosyal riskleri de beraberinde getirmektedir. Her gün sadece ekmek verilerek bu sorun kalıcı olarak çözülemez. Bu nedenle sosyal ve ekonomik refahı sağlayacak daha kapsamlı ve kalıcı adımlar atılmalıdır.
Batmanda yoksullukla mücadele için bir an önce adımların atılması gerekir.
Öncelikli olarak Batman'da yerel istihdamı artıracak yatırımlar teşvik edilmelidir. Özellikle genç işsizliğine çözüm üretmek için meslek edindirme kursları, girişimcilik destek programları yaygınlaştırılmalı, Meslek edindirme programlarıyla bireylerin iş gücüne katılımı kolaylaştırılmalı, Özellikle kadınların ve gençlerin üretime katılabileceği tarım, el sanatları veya küçük ölçekli üretim kooperatifleri desteklenmelidir.
Batman’da sadece,” iş ve ekmek” değil, yaşamın her alanında daha plan ve programlı bir geleceğin inşasına ihtiyaç vardır.
Bugün kuru ekmeğe muhtaç olanlar, öncelik ile daha iyi bir sosyal refaha erişmesi gerekmektedir.
Batman’da yiğit kuru ekmeğe muhtaç hale gelmiş ise sadece devlet kurumlarının değil kentin tüm dinamiklerinin elini taşın altına koyması gerekmektedir.