ASTROLOJİDE MERKÜR SEMBOLİZMİ

14-05-2019

Merkür glifinde daire, yarım daire ve haç olmak üzere üç temel sembol görürüz. 
Yarım daire (insan ruhu ya da aklı) tam dairenin (kutsal ruh) ve haçın (madde) üstünde dengede durur.
Merkür'ün temel fonksiyonları düşünmek, konuşmak, yazmak, algılamak, iletişim ve network kurmak, veri toplamak ve bunları dağıtmaktır.
Astrolojide bu gezegen haberleşmeyi temsil eder. 
Her türlü konuşma, yazı, yolculuk bu gezegenin yönetimindedir. 
Sürekli olarak yeni bilgiler edinen, son derece hızlı ve her duruma kolay adapte olabilen bir gezegendir. 
Merkür mantık, anlayış ve görüşü temsil eder. 
Merkür'ün yıldız haritasındaki konumu, harita sahibinin nasıl bir zekâ ve sinir sistemine sahip olduğunu, entelektüel seviyesini gösterir. 
Merkür açısından öncelikle  “öğrenme” önemlidir. 
Önce geliştirmek ya da değiştirmek istediğimiz tutum ve davranışımızın, bizim hangi duygumuzdan ya da duygularımızdan temel aldığını ve onu dönüştürmek istediğimiz doğru modelin ya da anlayışın ne olduğunu öğrenmeliyiz. 
Sonra da bu bilgiyi yaşama geçirirken kendi kendimizin gözlemcisi veya şahidi olmalıyız. Zaten, an itibariyle var olan her bilgi ve duygusal izler, belli oranlarda geçmiş yaşantıların sübjektif filtrelerinden geçmiş halleridir. 
Dolayısıyla bilgi geçmiş deneyimlerin sonuçları ile ilgiliyken, farkındalık sürekli bir öğrenme halidir ve geçmişte değil anda oluşur.
“Hiç kendinizle yaşamayı denediniz mi? “ diye soran Krişnamurti ile devam edelim:
“Kendiniz hakkınızda bilgi edinmek ve kendiniz hakkınızda bir şeyler öğrenmek farklı şeylerdir; çünkü hakkınızda topladığınız bilgi daima geçmişe aittir, geçmişin yükünü taşıyan bir zihin de hüzünlü bir zihindir. 
Bir şeyi anlamak için onunla yaşamanız, onu gözlemlemeniz, bütün içeriğini, doğasını, yapısını, hareketlerini bilmeniz şarttır. 
Kendinizle yaşamayı denerseniz, ‘kendiniz’in durağan bir hal olmadığını, taze, canlı bir varlık olduğunu anlamaya başlarsınız. 
Canlı bir varlıkla birlikte yaşamak için zihninizin de canlı olması gerekir. 
Kendimizi anlamak için ayrıca alçakgönüllülüğe ihtiyacımız var. 
İşe, kendimi tanıyorum, diyerek başlarsanız kendiniz hakkında yeni şeyler öğrenmeyi zaten bırakmışsınızdır veya “Hakkımda öğrenilecek pek bir şey yok çünkü ben bir hatıralar, fikirler, deneyimler ve gelenekler toplamıyım” derseniz, o zaman da kendinizle ilgili gerçekleri öğrenmeyi bırakmış olursunuz.” (yazının tamamına ulaşmak için; http://tanrivarmi.blogspot.com.tr/2010/09/jiddu-krishnamurti-bilinenden-kurtulmak.htm)
Nesnel bakış açımızı, öğrenme ve anlama biçimimizi, ve bilgiye nasıl ulaştığımızı temsil eden Merkür, duygusal ve ruhsal dönüşümümüze temel bir vizyon oluşturacak farkındalığa bakış açımızı yani nasıl bir şahit veya gözlemci olduğumuzu da belirler. 
Bu nedenle Merkür, ezoterik astrolojide Tanrı’nın şahidi diye bilinir. 
Şimdi, merküryen prensip nedir, ona bakalım;
Astroloji de Merkür, mevcut olanın doğruluğundan ve tarafsızlığından şüphe ederek, onu değiştirmek daha nesnel bir zemine oturtabilmek için öğrenmek, yeni bilgiye ulaşmak, eski ve işe yaramayan bilgileri, yenisiyle değiştirmek ve hepsinden önemlisi, tüm bu sürecin amacına uygun gerçekleşip, gerçekleşmediğinin şahitliğini yapmaktır. 
Merkür için yüzyıllardır değişmeden kullanılan anahtar kelimeler ise; Nesnellik, merak, şüphe, öğrenci, öğrenme ve şahittir. 
Görüldüğü gibi bu anahtar kelimelerin içi dolduruldukça ortaya çıkan ana başlık ise: Farkındalığın Farkındalığıdır. 
Yönettiği Burç: İkizler ve Başak 
Element: İkizler burcunun hava, Başak burcunun toprak,  Nitelik: Değişken Cinsiyeti: Nötr,  Güçlü olduğu burç: Başak  Düşük olduğu burç: Balık, Aslan, Zararlı olduğu burç: Yay, Balık 
Bir sonraki yazımda buluşmak dileği ile esenlikler dilerim. 
Faydalanılan kaynaklar; Psikolojik Astroloji Nalân Yıldırı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?