BATMAN EKONOMİSİNE YÖN VERENLER

02-06-2014

 “Ekonomiye Yön Verenler” Batman’ın ekonomisine yön veren ve istihdamına katkı sunanları tanıtmak amacıyla başlatılmış bir yazı dizidir.

Burada amacımız, başarı hikâyelerini paylaşarak vatandaşlarda girişimcilik bilincini artırmaktır. Batman ekonomisine yön verenleri anlatırken, dönemin siyasi olaylarına ve dönüm noktalarına değinmeden geçmeyeceğiz. Böylece yazı dizimiz, kamu kurumları, ekonomi ve sosyal politikaya da rehber olacaktır.

Ekonomiye Yön Verenler” isimli yazı dizimizin ilk sayılarında sanayi firmalarına öncelik vermekle beraber, sonraki sayılarda bazı sürprizlerimiz olacak. Batman'a katkı sunan kim ise ona saygımız, sevgimiz sonsuzdur ve bu yazı dizisinde er veya geç yer bulacaktır.   

 

ÖZ YILMAZ MAKİNE (CMK Makine)

Batman OSB'de kurulan ilk fabrikalarından biri Öz Yılmaz Makine'nin geçmişinde 20-30 yıllık bir mücadele dönemi yatıyor. 90'ların başında, 20-30 m2 bir alanda, sıfır denecek bir seviyeden çalışma hayatına başlayan Öz Yılmaz Makine'nin sahibi Hacı Mahmut, şimdi ise Batman'ın az sayıdaki makine üreticilerinin başında geliyor.

20-30 yıllık tutunma çabası, yenilikçi vizyonu, sektöründe bölgesel, hatta ülkesel bir aktör olma hedefine sahip olan Öz Yılmaz Makine'de hiçbir eksilmeye sebep olmamış aksine yetişen, 2. jenerasyonun devreye girmesi ile mühendis olan oğulları, üretime bilimsel bir yön katmayı sunmayı bile başarmışlar.

 

 ORTAKLIK KURARAK BÜYÜDÜ

1996 yılına gelindiğinde, motor yenileme alanında faaliyet gösteren firma, 25m2 yerine sığamaz olmuş ve 150m2'lik bir yere taşınmıştı. Akabinde ortaklık kurarak makine parkurunu yenileyen firma 300m2'lik bir yere taşındı. Bu yıllarda, motor yenileme alanından Un fabrikası, değirmen makineleri imalatına geçiş yapan Hacı Mahmut, böylelikle artık motor yenilemeden, bir makineyi sıfırdan inşa etme seviyesine gelmişti. Uzunca bir süre makine üretiminde kendini geliştirerek devam etti.

 

2004 YILINDA İLK KAMYONET KASASINI ÜRETTİ

2004 yılına gelindiğinde ise o güne kadar Adana ve Gazianteplilerin hakimiyetinde olan kamyonet kasası imalatına geçmiş. İlk kamyonet kasalarını üretirken yaşadığı zorluğu sözleri ile anlatan H. Mahmut’un mühendis oğlunun sözlerini dalıp giden gözleri ile tasdik ediyordu. Birkaç yıl sonra firma, kamyonet kasalarında tüm bölgeye hükmetmeye başarmıştı. Tabi diğer Batmanlılar da bundan geri durmadı. Sonradan kamyonet kasası birkaç firma daha türedi Batman'da. İyi de olmuş. Bunun üzerine firmamız, yeni bir sıçrama yapmış. Gazetedeki ilanın ise bu sıçramada önemli bir rolü olmuş.

 

OSB İLE BÜYÜMEYE DEVAM ETTİ

2004 yılında okuduğu yerel gazetelerimizden birini okurken, Batman Organize Sanayi Bölgesi (OSB) açılıyor diye bir ilan ilişiyor Mahmut beyin gözüne. “Artık fabrikalaşma idealine ulaşma dönemidir” deyip, başvuru yapmışlar OSB'ye. 1991'de 25m2'de başlayan başarı hikayesi artık OSB'de devam edecektir ve üretim alanı 3000m2'ye yani ilk başladığı seviyenin neredeyse 100 katı bir alana sahip olmuştur. Şuanda ise firma toplam 13.000 metrekareye ulaşma aşamasında. Firma şuanda yeni geliştireceği ürünler için Batman üniversitesi mühendisleri ile işbirliği yapıyor, yani tamamen bilimsel bir temele geçiş söz konusu.

 

PEKİ, FİRMA ŞUANDA NELER Mİ ÜRETİYOR?

Van depreminde ürettiği binlerce konteynır ile Valilikten ödül alan firma, aynı zamanda Türkiye'nin her tarafındaki şantiyelerde kullanılmak üzere de konteynırlar geliştiriyor. Firmanın en çok yenilik yaptığı ürünlerin başında, konteynır, açık kapalı kamyon kasaları, oto taşıma araçları, hidrolik sistemli taşıma araçları, tır dorsesi geliyor.

 

GELİŞTİRME AŞAMASINDAKİ ÜRÜNLERİ

Yıllar içinde daha da büyüyen işletme, prefabrik ev ve villalar, şantiye ihtiyaçlarına yönelik çözümler araştırıp, geliştiriyor. Firma sahibi Hacı Mahmut ve oğulları, dorse imalatında sürekli bir yeni teknik arayışındalar. Batman Üniversitesi ile uzayıp kısalabilen 2 katlı oto taşıyıcı ile önemli yer ve yakıt tasarrufu sağlayıcı bir projeleri bulunuyor. Bun projenin sektöre ayrı bir heyecan ve enerji katacağını düşünüyorum.

         

TAKLİT DEĞİL YENİLİKTEN YANA

Firma sahibi Hacı Mahmut “Batmanlılardan Batman firmalarını tanımalarını, Batman'da üretilen ürünleri bilmeleri ve tanıtmalarını bekliyorum” diyerek vatandaşlara mesaj veriyor. “Girişimciler sürekli aynı ürüne takılıp kalmasın, birbirini taklit etmek yerine yeni ihtiyaçları gözleyip onlara göre değişimden ve gelişimden yana olsunlar” diyerek taklitten değil, yenilikten yana olduğunu ortaya koyuyor.

 

YORUM VE DÜŞÜNCELERİMİZ:

25m2'lik bir yerden 13.000 m2'lik bir üretim alanına ulaşan firma bu süreçte herhangi bir devlet desteğinden faydalanmamış. İlk kez teşvik için başvuran firmamıza bu süreçte en çok neye ihtiyaç duydun, en çok nerede zorlandın diye sorduğumuz da, bilgi alabileceğimiz, danışabileceğimiz kimseyi bulamamaktan dem vurdu. Eksik-yanlış her bilgiye kendileri ulaşmak zorunda kaldığını belirtiyor. Son yıllarda ABİGEM'in ziyaretleri, Batman Üniversite'sinde Rektör Yrd. Prof. Dr. Aydın Durmuş'un ilgisi ile öğretim görevlilerinde bazı konularda bu eksiği giderilmeye başlamışsa da “keşke bunlar daha önce olsaydı” diyor.

Biz de firmamıza katılıyoruz, bilgi ve alt yapı bir firmanın gelişiminde birçok teşvik türünden daha etkilidir.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?