BATMAN EKONOMİSİNE YÖN VERENLER–4

24-06-2014

 “1987’DE İSTANBUL’DA KALIPHANE İLE İŞE BAŞLADI”

“Batman Ekonomisine Yön Verenler” yazı dizimizin bu haftaki konuğu, VENÜS ve NAWESTA markası ile üretim yapan Yüce Kalıp Çelik Sanayi firması oldu. Ütü masası sektörünün iyilerinden olan Yüce Kalıp Çelik Sanayinin tecrübeli ve başarılı sahibi Naif Yüce 1987’de İstanbul’da kalıphane ile işe başladı.1989-1990’da çelik eşya ile işine devam etti. Şuanda Batman Organize Sanayi Bölgesinde 5000 m² alan üzerinde üretim yapan firma, yıllar içerisinde büyüme göstererek Batman ekonomisine göz ardı edilemez bir katkı sundu.

 

“TÜRKİYE’DE İLK ÇELİK ÜTÜ MASASINI BEN YAPTIM”

Başarılı ve tecrübeli sanayicimiz Naif Bey, sadece bölgede değil Türkiye’de de ilklere imza atan ender işadamlarından biri. Çelik ütü masası yaparak bir ilke imza atan Naif Yüce “o zamanlar buharlı ütü olmadığı için ütü masaları suntadan yapılıyordu. Buharlı ütüler çıktıktan sonra suntadan yapılan ütü masalarının artık kullanılamayacağını fark ettim. Çünkü suntadan yapılan ütü masasının zamanla buharın ve suyun etkisi ile şişip kullanılamaz bir hale geleceğini anladım. Akan suyun önündeki taşı kaldırmak gerek mantığından hareketle farklı bir arayışa girdim. Bir gün Yeşilköy de ithal malların gümrüksüz olarak satıldığı bir mağazaya dolap almak için gittim. Orada Alman markası olan bir çelik ütü masası gördüm. O ütü masasını aldım. Ütü masasının tüm kalıplarını kendime özgü bir tasarımla ve ondan esinlenerek yeni bir ütü masası geliştirdim. Almanya’daki üretim koşulları farklı olduğu için Türkiye koşullarına uyarladım. Yani Türkiye’de ilk çelik ütü masasını ben yaptım” diyerek sektördeki yolculuğunu anlatıyor.

VENÜS MARKASI, ÜRÜNÜN ÖNÜNE GEÇTİ

Firmanın tecrübeli ve başarılı üreticisi Naif Bey 1990’da gittiği Belarus’da yaklaşık 25.000 m² alana sahip fabrikasında 12 yıl imalat yaptı. O dönemde Belarus’da ve hala aynı marka ile satış yaptığı Venüs markalı ütü masası o kadar popüler oluyor ki markanın ismi ürünün önüne geçiyor. Naif bey bu durumu “şu an peçete veya kâğıt mendil halk arasında nasıl selpak ismi ile anılıyorsa ütü masamızda Venüs ismi ile anılıyordu. Bulgar halkı bizim Venüs markalı ütü masamızı o kadar benimsemişlerdi ki, onlar için Venüs markası Mercedes markası ile eşdeğer kalitedeydi. Aynı şekilde gümrüklerde de ütü masası yerine Venüs diyorlardı” sözleriyle açıklıyor.

2011‘DE MEMLEKETE DÖNDÜ

2008 ekonomik krizi ile piyasa durgunlaşınca, İstanbul’da şartlar değiştiği için istediği yeniliği yapamayan başarılı üretici Naif Bey, 2011’de memlekete dönmeye karar vermiş. 2011’de Batman Organize Sanayi Bölgesine başvuru yaptı. Ve şuan 5000 m2 alana sahip fabrikası ile hemşerilerine hizmet veriyor. Naif Bey yıllar içerisindeki gelişimini anlatırken “Batman’a dönüşüm beni onure etti. Çünkü ekonomik kriz döneminde tanıdıklarımın geneli memlekete dönmeyi düşündü. Ben en son dönmeyi düşünenlerdendim. Ama ilk ben döndüm. Ve şuan burada olduğum için ve kendi memleketime yatırım yaptığım için çok mutluyum” diyor.

NELER ÜRETİYOR?

1995’den beri patentini aldığı VENÜS markalı ütü masası grubu ve 2 yıl önce NAWESTA markası ile patentini aldığı çamaşır askısı grubu, ürettiği ana ürünler arasında. Ayrıca pazar arabası, merdiven, çocuk salıncağı, puset, portmanto da ürettiği diğer ürün gruplar arasında bulunuyor. Başarılı ve tecrübeli firma sahibimiz Naif Beyden geçen hafta bu yazı dizimizde konuk ettiğimiz Batman Yorgan Sanayi firmasının genç ve başarılı sahibi Yunus Bey ile ürünleri birbirini tamamladığı için karşılıklı paslaştıkları öğreniyoruz. Bu gösteriyor ki organize sanayi bölgesi geliştikçe sanayi de gelişiyor.

ÜRETİM KAPASİTESİ

Alanında lider olan ve köklü bir geçmişi olan Yüce Kalıp Çelik Eşya Sanayi, günde 6000 adet ütü masası,6000 adet çamaşır askısı,10000 adet pazar arabası, 4500 çelik ev merdiveni üretim kapasitesine sahip.

YUMURTALARIN AYNI SEPETTE OLMAMASI GEREKİYOR

Firmanın en büyük dış pazarının Irak olduğunu öğreniyoruz. Ancak şuan siyasi gerginliğin tavan yaptığı Irak’ta, yaşanan kargaşanın ve IŞİD’in yarattığı kaostan kendi piyasasını derinden etkilendiğini söyleyen firma sahibimiz “stoklarımız şişti, üretimimiz durma noktasına geldi” diyor.

Kendi alanında pek çok gelişmeye önayak olan başarılı üreticimiz, firmaların ihracatlarının çoğunluğunu aynı ülkeye yapmamaları gerektiğini belirtiyor. Çünkü siyasi veya ekonomik bir sorun çıkması halinde üreticinin çok zor durumda kalacağını dile getiriyor. Bu yüzden Naif Bey’in deyimi ile “yumurtaları aynı sepete koymamak gerekiyor”

IRAK İHRACATI BATMANLI ÜRETİCİNİN KURTULUŞU

Firmamızdan, önceden ihracat yaptığı ve belli bir müşteri portföyüne sahip olduğu Ukrayna, Gürcistan, Ermenistan ve Kazakistan gibi ülkelerle ihracat yapmak için tekrar görüşmelere başladığını öğreniyoruz. En büyük dış pazarının Irak olduğunu tekrar dile getiren Yüce Kalıp Çelik Eşya Sanayi Sahibi Naif Yüce, Irak ihracatının Batmanlı üreticinin kurtuluşu olduğunu özellikle altını çizerek “çünkü Batmanlı üreticilerinin büyük çoğunluğunun ihracat yaptığı ülkelerin başında Irak geliyor. Burada yaşanan siyasi kaosun ve IŞİD’in yarattığı korku furyasının pek çok üreticiyi kaygılandırdığını ve piyasaları olumsuz etkilediğini” diyor.

TEŞVİKLER YETERSİZ…

Birçok üretici gibi teşvikleri yetersiz bulan başarılı sanayicimiz Yüce “Buradaki paranın yarısı ile Çorlu’da fabrika açabilirdim. Koşullar artık değişti. Teknolojinin hızla ilerlemesi ve globalleşen dünya ile hızlı bir ilerleme kaydeden sanayide hala Batmanlı üreticiler olarak yeterli desteği alamıyoruz. Elektriğimizi kendimiz çekiyoruz. Suyumuzu kendimiz çekiyoruz. Kanalizasyon sistemimiz olmadığı için iki yıl fosseptik çukur kullanmak zorunda kaldım. Yani 21.yy. Türkiye’sinde bu kadar gelişen teknolojiye rağmen Batmanlı üreticiler olarak ne yazık ki hala sanayi alanında teknik ve mali sorunlar yaşıyoruz” sözleriyle yetkililere çağrıda bulunuyor.

KENDİ TARLANDA NOHUT YEMEK İSTİYORSAN, KENDİ TARLANA NOHUT               EKECEKSİN.

Başarılı iş adamı Yüce, Batmanlı hemşerilerimize sesleniyor “Batmanda üretilen ürünler dururken yabancı ürünlerden satın almayın. Batmanlı üreticilere sahip çıkın. Çünkü Batmanın firmalarındaki gelişim, bu kentin ekonomisini de geliştirecektir”

Naif Bey açıklamalarına “Eğer kendi tarlandan nohut yemek istiyorsan, kendi tarlana nohut ekeceksin. Bence Batman’da üretilen ürünlerin daha iyi tanınabilmesi için Tanıtım günlerinin düzenlenmesi gerekiyor. Nasıl ki eskiden yerli malı haftası vardı şimdide bu mantıktan hareketle Batman’da ki ürünleri tanıtma günleri düzenlenebilir” sözleriyle daha da netlik kazandırıyor.

MADE İN BATMAN

“Bir konuda fikir sahibiysen bunu uygulamaya geçirerek ispatlayabilirsin” diyen Yüce ziyaretimiz sırasında “ben tüm ürünlerimin üzerine Batman malıdır yazıyorum. Birçok insan bana yazma diyor ama ben özellikle yazıyorum. Çünkü hem ürünümün kalitesine güveniyorum hem de Batman’da kaliteli ürün üretileceğini insanlara ispatlamak istiyorum. Eninde sonunda ürünlerimize talep artacağını umuyorum çünkü bizim ürünler Kayseri’de üretilen ürünlerden daha kalitelidir. Özellikle hemşerilerimizden şunu rica ediyorum. Batman’da üretilen ürünleri hemşerilerimiz alırlarsa üreticiler olarak, kapasitemiz en az %20 artar. Böylece işçi kapasitemiz artar. Bu vesile ile işsizlik sorunu azalır. O yüzden yerli ürünlerin özellikle talep edilmesini istiyorum” dedi.

YORUMUMUZ

Sohbetinden çok zevk aldığım Naif Bey’in, bu tecrübe ve deneyimi ile Batman’a sanayi alanında çok şey katacağını düşünüyorum. Yeni projelerinde kendilerine başarılar diliyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?