KİTAP FUARI VE KAZANIMLARIMIZ

KİTAP FUARI VE KAZANIMLARIMIZ
03-11-2021

Okuma aşkını geliştirmek, yazar ve okuyucuyu bir araya getirmek ve okuyucuyu farklı kitaplarla tanıştırmak için düzenlenen 4. Kitap fuarı devam ediyor. Bundan önce Pandemi nedeniyle düzenlenemeyen fuar bu yıl gerçekleşti.

Bundan önceki fuarlarda bir yazar olarak fuarda yer aldım. Öncelikle şunu belirteyim ilimiz için Kitap Fuarı gayet güzel bir etkinlik. Fuarı biraz değerlendirecek olursam düzenleniş şekli ve stantlar görsel olarak eskisinden daha güzel. Görüntüsü ve estetiğini takdir etmemek mümkün değil.

Her yıl olduğu gibi öğrencilerin faydalanması için bu yıl dahediye çeki veriliyor. Öğrencilere dağıtılan (800 000) sekiz yüz bin liralık hediye çekleri okullarda büyük bir kitap açığını kapatıyor. Hediye Çeklerinin dağıtımı öğrenciler arasında okuma aşkınıngelişmesini sağlıyor. Bir de kitap almakta zorluk çeken öğrencilerin kitaplardan faydalanması açısından gayet güzel ve verimli bir hizmet. Ayrıca Kitap fuarının canlanması için olmazsa olmazlardan.

En basit hesapla 800 000/20= 40 000 (Kırk bin) kitap eder ki bu da azımsanacak bir sayı değil. Neticede Valilik ve Belediyenin katkısıyla sunulmuş güzel bir hediye. Okullara bu kadar kitabın girmesi ayrıca takdir edilecek bir husus.

Diğer Kitap fuarlarında yer almam nedeniyle bazı kıyaslamaları yapabilirim sanırım. Fuarın estetik olarak güzel olması güzel ama stantların küçük ve darolması ise büyük eksiklik... Bu durum yayıncı ve yazarlar tarafından şikâyet konusu ediliyor.

Ayrıca havaların yağmurlu geçmesi ve ziyaretçilerin yağmurdan korunabilmesi için hiçbir tedbirin alınmaması ve sığınılacak yerin olmaması bu canlılığı olumsuz etkiliyor.

Yayınevlerininde şikâyetleriyine stantların küçük olmaları yönünde. İhtiyaçlara karşılık vermediği yönünde…

Bir diğer önemli noktada ise Kitap Farının tarih olarak geç olduğu.Fuar açılışınındaha erken bir tarihe çekilmesinin daha isabetli ve uygun olacağı ifade ediliyor.

Bir öğretmen gözüyle baktığımda Kitap Fuarının daha erkene çekilmesi daha münasip olsa gerek. Çünkü 15 Kasımda ara tatil var ve öğrencilerin ilk sınavları son üç haftada yoğunlaşıyor. Yani fuar dönemi sınav tarihine denk geliyor. Hele bir de öğrencilerin bu tarihlerde fuara taşınmaları var ki öğrencilerin çalışma programlarını olumsuz etkiliyor.

Görebildiğim kadarıyla Yazarların seçiminde de bir uyumsuzluk var gibi. Fuar bölgeye hitap edecek yazarlardan yoksun. Batman Kültür ve Turizm Müdürünün deyimi ile davet edilen yazarların salonları doldurmadığı bir gerçek. Daha çok halkın ilgisini çeken yazarlara yer verilmesi daha isabetli olabilirdi kanımca. “Kaç yazar, salonlarda kaç kişinin katılımını sağladı?” sorusuna verilebilecek tatmin edici bir cevap yok.

Sanırım bu konuda Sayın Prf. Dr. İhsan Süreyya Sırmayı ayrı tutmak gerekiyor. Birçok okuru ve sevileni tarafından değişik alanlarda kendisinden faydalanıldığını görüyoruz. Davet edilen bazı yazarların okuyucularla buluşabilmeleri mümkün olmuyor.

Ha..Bu arada Fuarın Valilik girişine yerleştirilen konferans salonu güzel bir düşünce olmakla beraber amacına ulaştığını söylemek pek mümkün değil.

Dikkatimi çeken bir diğer konu ise yayınevlerinin daha çok çocuklara yönelik kitaplarla fuara katıldıkları. Hemen hemen her yayınevi bundan önceki tecrübelerden olsa gerek çoğunlukla çocuklara yönelik kitaplardan oluşuyor. Özellikle İş Bankası Yayınları da bunu düşünerek Bilim ve Tekniğin Çocuklara yönelik serisine ağırlık vermiş.

Belki de bu 800 000 liralık çekten daha fazla pay alabilmek için yapılan profesyonelce bir girişim. Görünen o ki kitap hazırlıkları çocuklar üzerinden gerçekleştirmiş.

Dikkatimi çeken bir diğer husus araştırmaya ve incelemeye yönelik kaynak kitapların fuarda pek yer almamış olması.

Yerel Yazarlar konusuna gelince bu konuda iyi düşünmek mümkün değil. Batmanlı Yerel Yazarlar için açılmış olan stantların birbirinden ayrı ve çok küçük. Kendilerini ziyaret ettiğimde imza atabilecek yerlerinin bile bulunmadığını gördüm. Ayrıca her yaza için bir gün tahsisi ayrıca kendilerini tanıtabilmeleri açısından yeterli değil.

Ne sanılıyor ki!Kıymetli Yazarlarımız ülke çapında tanınıyorlar mı ki belirli gün ve saatte imza atsınlar? Ve bu da tanınmaları için yeterli olsun?...

Batman Kültür Müdürlüğünün bu konuda Derya ALAPALA üzerinden bir çalışma başlattığını ve “Whatshapp” üzerinden Yerel Yazarları bir araya getirdiğini biliyorum. Fakat ne yazık ki bu çalışmanın sahada yani fuarda bir yansıması olmamış. Bilhassa Batmanlı Yazarlar için bir tanıtım için güzel bir alanın oluşturulması önemliydi. Sanırım…

Netice olarak ilimizde her yıl bir Kitap Fuarının düzenlenmesi güzel ve olumlu. Bu çalışma da emeği geçen her kişi ve kesimi kutluyor, gelecek yıllarda daha güzel çalışmaların gerçekleşmesini temenni ediyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?