KURBAN VE KURBANLIK

29-07-2020

Rabbim nasip ederse önümüzdeki perşembe Arefe ve Cuma günü de KURBAN bayramı.
Hacca girmeyenler Arefe günü oruç tutup ve bayram namazı öncesi de bir şey yememeli.
Şimdiden bayramınızı kutlar huzurlu ve mutlu bir hayat sürdürmenizi Allah'tan dilerim.
Hz. Aişe(ra) rivayetle Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem;
"İnsanoğlu Kurban bayramında Allah'a kan ayırmaktan daha sevimli hiç bir amel yapamaz. Kurbanlık hayvan kıyamet gününde boynuzları, tüyleri ve tırnaklarıyla (Allah'ın huzuruna) gelir. Kurban kesilirken kan yere düşmeden Allah katında yüksek bir mevkie çıkar. Öyle ise kurbanı gönül hoşluğu ile kesiniz."(İbn Mace, Tirmizi ve Hakim)
Hanefi mezhebine göre, VACİP Şafii mezhebine göre ise SÜNNET-İ MUEKKEDEDIR.? Safii mez. Sünet-i Muekkede Hanifilerin vacibi hükmündedir.)
Ramazan ayında fite, Kurban bayramında ise kurbanımıza talip nice, vakıf, dernek ve medreseler görürüz.
Bir kısmı duygu sömürüsü ile din istismarı yapıp işi kıvamına getirince hesap numarası yazar ve "vekâlet kurban kesimi" için seni bankaya yönlendirir.
İşin püf noktası ve ibadetin sıkıntıya girme tehlikesi paranın bankaya yatırılması olayıdır.
Hani çok güzek bir yemek, her şey kıvamında ve bir kaşık domuz yağı nasıl o yemeği dinen berbat ediyorsa işte Faiz kurumları olan bankalarda böyle bir şey.
Bakara suresi 278-279:
"Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve gerçekten iman etmiş iseniz faizden bırakın. Bunu yapmazsanız Allah ve Resulü tarafında  size bir savaş açıldığını bilin..."
Bankalar faizi bırakmayacaklarına göre Allah ve Resulü onlara savaş açmış demektir.
Kurban ibadetini adabına, usulüne ve dinen şüpheye muhal bırakmayacak biçimde icra etmek gerekir. Yoksa “Kaş yapayım derken göz çıkarmak” misali kurban keseyim derken kurbanlık oluveririz. 
İçki ve domuz eti de satan bazı marketler zinciri veya firmaların, kurban kesme işine girmeleri, kredi kartı ile taksit ve " bu kadar bonus hediye" trajikomik bir durum.
Peygamberimiz (asm): “Allah içkiye, onu dağıtana, içene, üzümünü sıkana, sıktırana, taşıyana, kendisi için taşınana, satana, satın alana ve parasını yiyene lânet etsin.” (Tirmizi, Bûyu, 58)
Faiz ile uğraşan bankalara kurban vekâleti için yönlendirme yapan kurum ve kuruluşlar, devletten yetki almaları, devletin kurumu olmaları, dinî bir hizmet yapmalarının önemi yoktur.
İbadetin kabulü devletin iznine veya yetkisine bağlı olmayıp Allah’ın rızasına uygunluğudur.
Bir yaşını doldurmuş küçük veya iki yaşını doldurmuş büyük baş hayvan içerisinde dinen sakıncası olmayanlar kurban olarak kesilebilir.
Bir yaşını doldurmamış ancak yapı itibarıyla bir yılı doldurmuş gibi ve üstü küçük baş hayvanlar bir kişiye, büyük baş hayvanda 7 kişiye kurban olur.
Ebu Hureyre (ra) Resulüllah sallahu aleyhi ve sellem:
"Kimin kurban kesmeye gücü yeter de, kesmezse namazgahımıza gelmesin."(Hekim)
Kurbanımızı mümkün mertebe biz keselim.
Biz veya ehil bir tarafında: Bıçağımız keskin olmalı, hayvan bıçağı görmemeli ve süratli biçimde kıbleye yönü yonun çevirerek "Bisllahi Allah-u Ekber" diyerek kesmeli/kastetmeliyiz.
Etini üç kısma ayırmalı, bir payı kendimiz alalım, bir payı akrabalarımıza ve bir payı da fakirlere dağıtalım.
Ebu Said(ra) der ki: Resulüllah sallahu aleyhi ve sellem:
"Ey fatıma! Kurbanlığının başında durup hazır ol. Çünkü onun kanının ilk damlasıyla geçmiş günahların bağışlanır." buyurdu. Hz. Fatıma (ra):
"Ya Resulüllah! Bu biz ehli beyte mi has, yoksa hem bize ve hemde diğer Müslümanlara mı? dedi. Resulüllah sallahu aleyhi ve sellem:
"Hem bize ve hemde diğer Müslümanlara. "
buyurdu.
Selâm ve duâ ile.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?