Yetersiz eğitim                                      

Yetersiz eğitim                                      
02-10-2023

Bir eğitim öğretim yılına daha başladık.

Başladık başlamasına ama yavrularımız istenen eğitimi alıyor mu, ondan emin değilim.

İyi öğretim alınsa bile eğitim almadıklarını söyleyebilirim.  Nerede o eski eğitimciler demek geliyor içimden o eski idealist, disiplinli ve örnek eğitimciler.

Bugün de idealist eğitimciler var ama sayıları geçmişe nazaran çok az. Bugünün bazı eğitimcileri öğretmenliği ticarete çevirmiş.

Öğrencilerini kurduğu dershaneye yönlendiren mi dersiniz, velileri anlaştığı kırtasiyeye yönlendiren mi dersiniz;  ne derseniz deyin.

Eğitimciliği ticarette döken mi dersiniz, bulunduğu konumu paraya çeviren mi dersiniz, özel ders alan ve almayan öğrencilere farklı muamele eden mi dersiniz; ne derseniz deyin.

Esnaflığı eğitimden önde tutan mı dersiniz, öğrenciler üzerinden hesap yapan mı dersiniz; ne derseniz deyin.

Eğitimin yetersiz olduğunu söylüyoruz zira toplumda yansımalarını görüyoruz. Gençlerin okulda olması gerekirken parkta kızlı erkekli nahoş görüntülerine şahit oluyoruz.

Toplumda gençlerin büyüklerine davranışlarına şahit oluyoruz; gençlerin ebeveynlerine olan davranışlarına şahit oluyor ve üzülüyoruz.

Baba parasıyla hava atan gence bakıyoruz, baba arabası ile makas atana  ve drift yapana, trafik güvenliğini tehlikeye atana bakıyor ve sorguluyoruz.

Neden bizim gençler bu hale geldi diye sorguluyoruz zira sorgulama olmadan düzelme de olmaz. Öyle anlaşılıyor ki eğitimin sorgulanması gerekiyor.

Düzelmek için sorgulama ve niyet gerekir. Ama farkındalık için de eğitim gerekir. Zira her şeyin başı eğitim.

Öyle eğitim ki, iyi bir insan yetiştirecek, iyi bir insan olmaya niyet edecek, topluma ve ailesine yararlı olmaya çalışacak.

İyi bir insan olmaya; dürüst olmaya, doğru olmaya, faydalı olmaya,örnek olmaya gönülden heves edecek.

İşte bunları yetiştirecek de yine eğitimcilerdir. Ama sayıları az da olsa idealist, ilkeli ve adanmış eğitimciler bu toplumun düzelmesine neden olacaksa olacak.

Yoksa sadece öğretim vermekle bu gerçekleşmez. İstediğiniz kadar mühendis, doktor,avukat yetiştirin eğitim yetersiz ise boşuna kürek sallıyorsunuz demektir.

Bir toplumda herkes birbirini kandırmaya çalışıyorsa, elindeki imkanlarla insanları fütursuzca sömürüyorsa yetersiz eğitimden kaynaklıyordur.

Onun içindir ki, dürüst ve ilkeli öğretmenlerin ön plana çıkması gerekir. Aksi takdirde freni boşalan kamyon misali toplum bir yere çakılır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?