MHRS eşittir maraza                

MHRS eşittir maraza                
11-12-2023

MHRS yani Merkezi Hastaneler Randevu Sistemi tamamen bir maraza haline dönüşmüş. Hastalığa çare bulmak için başvurduğunuz sistem hasta ediyor.

Bir buçuk ayda bir randevu bulamıyorsanız hastalığınız nasıl iyileşecek? Bir buçuk ayda hasta kalır mı; yaşar mı, ölür mü diye düşünen var mı?

MHRS’yi beklerseniz belki aylar geçtikten sonra dahi randevu bulamayacaksınız.  Belki hasta halinizle bekleyeceksiniz.

Uzun süre randevu açılmasını bekliyorsunuz, açılmayınca çaresiz birilerine rica ediyorsunuz. Rica minnet birileri de müsait bir yer ve zaman sonra size sıra ayarlıyor.

Olacak iş mi bu? Primlerinizi yatırıyorsunuz ve sigortalıyım diyorsunuz ama hasta olduğunuz zaman tedavi olamıyorsunuz.

Tedavi olmak için birilerine rica ediyorsunuz. Sağlık sistemi bu hale geldi. Her geçen gün rahatlaması gereken sağlık sistemi giderek zorlaşıyor.

Eskiden  MHRS diye bir randevu sistemi yoktu. SSK hastanesine sabah karanlığında gidiyorduk ve iyi kötü bir sıra alıyorduk.

Doğru dürüst muayene olamıyorduk belki ancak en azından sıra bulup doktora erişebiliyorduk. Şimdi doktora erişmek neredeyse imkansız.

Ben bir sigortalı olarak muayene olmak için neden birilerine ricada bulunayım? Neden birilerini amiyane tabirle araya koyayım? Üstelik doktorun surat asmasına maruz kalayım?

Haydi diyelim ki doktora eriştiniz, iyi veya kötü baştan savma bir muayene oldunuz. Bir de doktor sizi ultrason veya MR çekime gönderirse ne olacak?

O zaman da aylar sonraya randevu verilecek. O halde ölümünüzü bekleyin daha iyi. Aylar sonra kim sağ, kim ölü? Allah bilir.

Sağlık sistemi maalesef çökmüş durumdadır. Hastanelerde gerekli gereksiz hastalar geliyor diyorsanız o zaman siz filtreleme yapacaksınız.

Aile hekimliği sistemini kurdunuz ama filtrelemeyi yapmadınız. İnsanlar öncellikle aile hekimliğine gitmek zorunda kalırsa hastanelerin yükü azalır.

İnsanlar bu zor ekonomik koşullar altında mecburen devlet hastanelerine başvurmak zorunda kalıyor. Özel hastaneler almış başını gidiyor.

Özel hastanelere bir giriş en azından bin liraya mal oluyor. Bir de suiistimaller olunca hasta tamamen sömürülüyor. Vatandaşın cebinden gereksiz tahlil ve tetkikler yüzünden birkaç bin lira  çıkarsa nasıl geçinecek?

Emeklileri düşünün, yedi bin beş yüz lira ile geçinmeye çalışan emekli yaşlı olduğu için zaten hastalıkları artmış. Dolayısıyla hastaneye gitmek zorunda.

Her hastaneye gidişinde bin lira iki bin lira ödemesi onun için bir yıkım olur. Bu yüzden devlet hastanelerinin düzgün çalışması lazım.

Artık ricasız, minnetsiz bir şekilde MHRS yoluyla randevu alabilmenin yolu açılabilmelidir. Her ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Yoksa vatandaşın mağduriyeti katlana katlana çekilmez hale gelecektir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Bayram Yavuz
Bayram Yavuz 5 ay önce
Merhabalar
Hasta sayısı çok arttı.Bunun nedenini araştırıp tedbir almak lazım.