Öğretmenler Kariyer Değil Değer İstiyor

Öğretmenler Kariyer Değil Değer İstiyor
17-08-2022

Ölçme değerlendirme yapılırken çoğu zaman kıyas yolu kullanılır. Uluslararası birimler bu şekilde kabul edilmiştir. Kıyas konusu Öğretmen kariyer basamakları sınavında da karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle Öğretmenler,Ölçme ve Değerlendirme konusunda bilgilidirler.

Çünkü Uzman ve Başöğretmen olmak için sorunlu, bir o kadar da zorunlu bir sınavla karşı karşıyalar. Eğer sınavı başarırlarsa karşılığında alacakları ise üçbeş kuruş paradan ibarettir. Maalesef öğretmene verilecek bin küsür lira için 180 saat Uzmanlık eğitimi ve de 240 saat daBaşöğretmenlik eğitimialmak zorundalar.

Bu da yetmemekteöğretmenler için hayatı kabusa çeviren bir sınavla da karşı karşıyalar.

Kısacası öğretmenlerin üçbeş kuruş maddi menfaat için binbirçeşit takla atmaları gerekiyor.

Malum bu aralar öğretmenler harıl harıl ders çalışıyorlar. En çok işledikleri konular ise eşitlik, adalet, farkındalık, kapsayıcılık gibi toplumla bütünleştirici çalışmalar. Bunların hepsini de Ölçme ve Değerlendirme konusu izliyor.

İşte tam da bu esnada toplum sağlığı için çalışan Memur Doktorlarımızgündeme geliyor. 

Değerli Doktorlarımıza hiçbir eğitim görmeden, hiçbir sınava tabi tutulmadan, Değerli Bakanlarının isteği ile14 ağustosta kabul edilen ve1 Temmuz 2022 Tarihinden itibaren geçerli olacak ek ödeme düzenlemesi uygulamaya giriyor. Buna göre Uzman hekim ve Diş hekimlerine 10 bin TL’ye; Asistan hekimlere 7 bin 500 TL’ye; Pratisyen hekimlere 5 bin TL’ye kadar ek ödeme yapılıyor. Ek ödemelerle birlikte Pratisyen Hekim maaşı 20 bin TL’yi,Uzman maaşı da 27 bin TL’yi bulacak.Özellikli işlem yapan hekimlerin tavan ücreti 65 bin TL’ye kadar çıkabilecek.” Düzenleme bu şekilde ve geriye dönük uygulanacak.

Şimdi bizler yine aynı şekilde Memur olan Öğretmenlerin alacakları ücretle ilgili bir ölçme ve değerlendirme ile de bulunalım. Yapılan ek ödeme ile doktorlarımız en az öğretmen maaşı ile en çok öğretmen maaşı kadar bir zam alıyorlar.

Bu söylediklerimiz doğru mu yanlış mı?Elcevap: Doğru..

İkinci soru: Verilen ödeme ne zaman uygulamaya giriyor? Geriye dönük 1 Temmuz itibarıyla geçerli oluyor.  Doğru mu yanlış mı? Elcevap : Kesinlikle doğru.

Peki,Öğretmenlerin alacağı ek ödemeler ne zaman uygulamaya girecek?Gelecek yıl Ocak 2023 te yütürlüğe girecek. Yani “Ölme eşeğim bahar gelecek.”de otlar yeşerecek de… Pehpehpeh…

Peki bu ek ödeme için Memur doktorlarımızın herhangi bir sınava  girmesine gerek var mı?Elcevap: Kesinlikle ve katiyyetle yok…Doktorlarımız ek ödeme için eğitim görmeşaryı var mı? Sormak bile abes. Tabi ki yok…

Peki, bu ödemeler tüm doktorlara mı ödenecek? Tabi ki bütün doktor ve sağlık personeli bu uygulamadan faydalanacak…

 “Acaba Doktor memurlarımız Öğretmenlerden çok mu daha fazla okuyorlar?” diye sormak lazım. Öğretmenler beş yıl üniversite okurlarken Doktorlar 6 yıl okuyorlar. Aralarında sadece bir yıl var ki memur diliyle o da bir kademe eder. Derece bile değil. 

Durum bu iken bu kadar büyük AYRIMCILIK neden? Okunan yıl itibarıyla öğretmen olarak bir ölçüm yapacak olursak sonuç ne olur?Elcevap:Öğretmen aylık 5 bin ile 10 bin TL arası maaş alırken doktor 20 bin ile 27 bin TL arası maaş alıyor. Aralarındaki fark sadece bir kademe ve maaş farkı 3 kat ücrete tekabül ediyor.

Neden doktorlarınmali durumlarını düzelten uygulama 1 temmuz 2022 itibariyle geriye dönük yürürlüğe girerken yine aynı şekilde devlet memuru olan Öğretmenlerin durumlarının düzeltilmesi için yapılan düzenlemeler 2023 yılının Ocak ayının 15’nekadar erteleniyor?

Üstelik Öğretmenlerin alacakları ücret, tüm öğretmenlere değil sadece 10 yılını dolduranlar için Uzmanlık, 20 yılını dolduran ve Uzman olanlar için, Baş Öğretmen olacaklara ödenecek. O da sınavdan başarılı olmaları şartıyla tabi ki… üstelik hemen değil 2023 ocak ayında ödenmek üzere yürürlüğe giriyor. Bu gerçekten büyük bir tezat ve akıl tutulması değil mi? Memurlar arasında yapılan bir ayrımcılık değil mi?

Ben bir öğretmen olarak 240 saat boyunca eşitlik, adalet, hak, hukuk, mevzuat, kapsayıcılık, farkındalık, rehberlik, psikoloji, ayrımcılığa karşılık, motivasyon, dayanışma, demokratiklik, dürüstlük, doğruluk, samimiyet, fedakarlık, duyarlılık, toplumsal sorumluluk, etiklik, kapsayıcılık, insan hakları, fırsat eşitliği, gibi vs. vsvs …okuyayım. Öğreneyim. Bunlardan sorumlu olayım. Öğrencilerime öğreteyim.

Öğrencilerimi bu doğrultuda yetiştirmeye çalışayım. Karşılığında da bana bu öğrettiklerime tamamen ters bir uygulamada bulunulsun?

Bu durumda ben doğru, dürüst, çalışkan, güvenli, hak hukuk ve eşitlik içinde yaşayan kanun ve mevzuatlara uyan bir nesil yetiştirebilir miyim?

Devlet Memurları ve iki bakanlığı arasında bu kadar büyük ayrımcılık varken ben öğrencilerime güvenirliliği, dürüstlüğü, hakkı adaleti, eşitliği nasıl öğretebilirim? Eğitim esnasında bu ilkelerin uygulanmasından nasıl bahsedebilirim?

Hadi görevimiz gereği bahsettik o zaman kendimizi ve öğrencilerimizi nasıl inandırabiliriz?

Sonuç olarak;aynı ülke de aynı şartlar altında aynı imkanlarla yaşayan aynı devletin memurları olan Öğretmen ve Doktorlarımıza yapılan bu farklı uygulama ne GÜVENİLİR, ne GEÇERLİ, ne DÜRÜST, ne DOĞRUne de KULLANIŞLI’dır. Sınıfta kalmıştır.

Daha büyük karışıklıklar olmadan Milli Eğitim Bakanlığının bu uygulamaları düzelticeğini, ÖĞRETMENLERE YÖNELİK SINAVI kaldıracağını, Öğretmenlerin haklarını daha güzel ve yapıcı bir şekilde düzenleyeceğini ümit ediyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?