SOFT AMBALAJ, DOĞA DOSTU BİR MARKA

30-08-2017

Sevgili Dostlar, “Batman Ekonomisine Yön Verenler”  yazı dizimizle karşınızdayım. Bugüne kadar pek çok firmayı bu köşemizde konuk ettik.

Gayemiz Batman Ekonomisine ve istihdamına katkı sağlayan firmalarımızı tanıtmak. Bu sayede “sanayicilerimiz neler üretiyor, nerelere ihracat yapıyor, yeterli teşvik alıyorlar mı?” gibi sorulara yanıt bularak tüm detayları okurlarımıza aktarmaya çalışıyorum.

KAYA VE CEMAL KARDEŞLER, SOFT AMBALAJI ANLATIYOR:

Batman Ekonomisine Yön Verenler yazı dizimizin bu haftaki konuğu, kendi buldukları formüllerle organik poşetler üreten firmamız Soft Ambalaj oluyor. Kıymetli Firma Sahipleri Kaya ve Cemal kardeşlerle güzel ve etkileyici bir sohbet gerçekleştirdik.

REKLÂMCILIKTAN ÜRETİME…

Kaya Bey, uzun yıllardır tanıdığım prensipli ve disiplinli bir insan. Firmamıza dair ilk bilgileri kendisinden almaya başlıyoruz. “Bize Soft Ambalaj hakkında bilgi verir misiniz?” diye söze başlıyoruz. Kaya Bey “Firmamız 1994 yılında Reklâmcılık, Matbaa ve Plastik sektörüne ilk adımlarını attı. İlk zamanlarda 60 metrekarelik bir ofiste başlayan süreç zamanla yeni müşteriler ve istekler doğrultusunda büyüme adımları attı. 2000’li yılların başında grafik tasarım, web yazılım, proje geliştirme alanında faaliyet gösterip Kayagrafik adı altında ilk şirketimizi kurduk. Aynı yıllar içerisinde Batman ili ve çevresinde etkili projelere imza attık. 2007 Yılında iş taleplerinin artışı ve yoğun talepler doğrultusunda reklâmcılık ve matbaa sektörünün yanında dijital baskı merkezini de kurduk” diyerek bize firmamız hakkında ilk bilgileri vermiş oluyor.

27 PERSONELLE, TÜRKİYE’NİN HER YERİNE ÜRÜN TAŞIYOR

Cemal Bey ise “Soft Ambalaj ne zaman ve nasıl kuruldu?” sorumuza “Talep ve istekler doğrultusunda 2011 yılında daha kapsamlı bir ofise geçip personel sayısı arttırdık. Batman ilini aşıp çevre illerde büyük projelere imza atmaya başlayan şirketimiz, Türkiye’nin önemli kentlerine hizmet vermeye başladı. Gelişen süreç ve talepleri göz önünde bulundurarak 2016 yılında Matbaa ve Reklâmcılık alanının yanına Organize Sanayi Bölgesinde Plastik Poşet Fabrikasını ekledik. Batman Organize Sanayi Bölgesinde 3000 metrekare açık alan 1000 metrekare kapalı alan üzerine kurulu olan firmamız Soft Ambalaj 27 çalışanı ile Türkiye’nin birçok noktasına hizmet götürmektedir” yanıtını veriyor.

“DOĞAYA SAYGILI ORGANİK POŞET ÜRETİYORUZ”

Bugüne kadar bu köşemizde konuk ettiğimiz firmaların genel olarak doğaya saygılı tanımına uygun hareket ettiklerini gördüm. Yerli sanayicimizin doğaya zarar vermeme konusunda hassas olduklarına bizzat şahit oldum. Yeşilay Üyesi olarak benim için çok önemli olan bu hususta Soft Ambalajın uyguladığı yöntem beni gerçekten çok etkiledi. Ürettikleri poşetleri tamamen kendi geliştirdikleri formüllerle üretiyorlar. Normalde bir poşetin doğada kaybolma süresi 50 yıl civarı. Ama soft ambalaj kendi uyguladıkları yöntem ile bu süreyi sadece 1 yıla indirgiyorlar.

NASIL MI YAPIYORLAR?  

Başarılı sanayicimiz Cemal Bey bize bu yöntemi “Mikroorganizmalar ve bakteriler poşetimizi parçalasın ve doğaya geri dönsün diye onların beslenebileceği bir gıda maddesi ekliyoruz. Bir nevi mikroorganizmalar o poşeti parçalasın diye teşvik ediyoruz. Onlar gıdasını yerken poşeti de parçalıyorlar. Bu sayede poşetlerimiz 1 yıl gibi kısa bir sürede doğada kayboluyor” sözleri ile açıklıyor.

“HAMMADDELERİMİZ LİSANSLI VE SERTİFİKALI”

Cemal Bey, sözlerini “Poşetlerimiz hem çok çevreci hem de geri dönüşüme uygun. Bu nedenle poşetlerimiz %100 doğada çözünen ve çevre dostu. Kullandığımız hammaddenin hepsi lisanslı ve sertifikalı ürünlerden oluşmaktadır Poşetlerimizde kesinlikle geri dönüşüm maddesi kullanmadığımız için asla kokmaz. Bunun için diyoruz ki poşetlerimizi gıda maddesi örneğin ekmek, sebze veya meyve koymak için de gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Soft Ambalaj olarak ürettiğimiz poşetlerde tamamen kendimize has bir karışım uyguladığımız için poşetlerimiz aynı gramajdaki bir başka firmanın poşetinden daha dayanıklı oluyor. İncecik poşetimizi çekiştirmenize rağmen delinmediğini göreceksiniz” şeklinde sürdürüyor.

FİRMAMIZ NELER ÜRETİYOR?

Fabrikamız alçak yoğunluklu polietilen (LDPE) ve yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) hammaddelerinden baskılı ve baskısız filmler üreterek, her renk ve ebatlarda her türlü plastik poşet imal etmektedir. HDPE, LDPE, malzemelerden mamul;  Baskılı – Baskısız Naylon Torba, Atlet Poşet, Market Poşeti, Hışır Poşet, Eczane Poşeti, Fuar poşeti,  Kulplu Poşet, Takviyeli El Geçmeli Çanta, Halı Poşeti, Kuru Temizleme Torbası, Kurabiye Poşeti, Yumurta Torbası, Tuz Poşeti, Şeker Torbası, Bakliyat Ambalajı, Kravat Torbası, Palet Örtüsü, Kuru Temizleme Poşeti, Naylon Branda, gibi ihtiyaçları son derece hassasiyetle üretmektedir.

NERELERE MAL SATIYOR?

Firmamız başta çevre iller olmak üzere Türkiye’nin tüm bölgelerine mal satıyor. İhracat konusunda İngiltere’den çevre dostu poşet konusunda yoğun bir talep var. Tasarım konusunda birçok seçkin firma ile de çalışıyor. MedikalPark’ın Türkiye’deki birçok şubesi, Kayseri de çok büyük firmalar, Antep de MB Holding, Bahçeşehir Koleji, TEGV gibi birçok seçkin firma ile çalışıyor.

“TEŞVİKLER YETERLİ OLSAYDI BATMAN 2. KAYSERİ OLURDU”

Destek ve teşviklerle bölgedeki firmaların büyük bir sıçrama yapacağına ve bölgenin kalkınmışlık düzeyinin de buna bağlı olarak artacağını belirten Cemal Bey “Teşvikler kesinlikle yetersiz. Teşvikler, kâğıt üzerinde çok güzel fakat hayata geçirilmesinde bürokratik engeller var. Sanayiciler için zaman çok önemlidir. Bürokratik işlemler zaman aldığı için yatırımcıların teşvik almasına engel oluyor.  Batman bir sanayi şehri olduğundan teşvikler yeterli ve sürekli olsaydı gelişime açık bir şehir olacaktı. Batman’a doğru bir politika uygulanırsa bölgenin cazibe merkezi ve 2. Kayseri olmaya aday bir şehirdir. Çünkü Batman halkının inanılmaz bir işletme yeteneği ve güçlü bir üretme potansiyelleri var” diyor.

CAZİBE MERKEZLERİ BEKLENENİ KARŞILAMADI

Batman’ın pazara ve hammaddeye uzak olmasının zorluklarını yaşadıklarını ifade eden Cemal Bey “Cazibe merkezleri ile bölgemize çok büyük vaatler verildi. Ama maalesef bekleneni karşılamadı. Bölgemizde birçok firma başvurdu. Bir sene geçmesine rağmen hala bir sonuç yok. Bu durum bölgemiz sanayisini de olumsuz etkiliyor. Yatırım yapan firmalara verilecek teşvikler çok hızlı sonuçlandırılmalı ve bir an önce yatırıma geçebilmesi için tüm bürokratik işlemlerin hızlandırılması bölge sanayisine çok katkı sağlayacak” şeklinde konuşuyor.

YORUMUMUZ

Kaya ve Cemal kardeşleri uzun yıllardır tanıyorum. Profesyonel yönetim anlayışı, kaliteden ödün vermeyen tavırları, herkesle iyi ilişkileri ve iş güvenliğine verilen önem gibi tüm mevzuat gereksinimlerini karşılaması gibi onlarca özellikleriyle her anlamda örnek sanayici profiline sahip takdir ettiğim başarılı insanlardır. Kurdukları tesisi incelediğimde kurumsal kimliğe sahip nadir firmalardan biridir. Soft ambalaj, kurumsallık bağlamında ele alındığında bölge üstü, hatta ülkemizin standartlarının üstünde bir firma. Hatta daha iddialı bir şey söyleyebilirim. O ölçekte olup Avrupa’da bile daha kurumsal bir firma bulunabileceğimi sanmıyorum. Firmamızın yüksek potansiyelinden dolayı ileride çok daha üst bir düzeye geleceğinden eminim. Ama tüm firmalarımızda olduğu gibi bu firmamızda da bürokrasinin yavaş işlemesinden dolayı büyümesi yeterli bir hızla gerçekleşememektedir. Oysaki bölgemizde yatırım yapan firmalarımızın önünü açmak için tüm kurum, kuruluş ve STK’ların can ve başla mücadele etmesi gerekir. Bu sayede Batman gerçek anlamda gelişir ve bir sanayi şehri olur. Gelişen bir Batman dileği ile…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?