Batman'da çok eskilerden söz ediyorum 15 ya da 20 yıl kadar önce öyle çok fazla araç olmazdı ama artık Neredeyse her ailede iki araç var.
Bu da çok büyük sıkıntı yaşanmasına neden oluyor. Trafik sorunun tam bir sorunsalın içinde yüzmeye başladı özellikle park sorunu çok fazla var araçlar artık caddelerde ana arterlerde yan yana Park yapmak zorunda kalıyor ki bu trafiği tamamen çıkıyor Tabii kabul edilemez bir davranış.
Bir kere Çok bilinçli bir kullanıcı olmak lazım Batman'da bilinçli bir kullanıcı yok bakın trafiğe çıkan araçların hepsini izleyin çoğunda sadece bir kişi var.
Yani Bu araçta üç beş kişi taşınmıyor ya da 2 kişi 3 kişi taşınmıyor şoför alıyor aracını ve trafiğe çıkıyor.
Öyle de olunca binlerce araç bir anda trafiğe çıkmış oluyor.
Bu durumda kuyrukların oluşması Trafik ışıklarında yığılmaların Park sorunlarının oluşması kadar normal bir şey yoktur.
Karaca olan kişi artık toplu taşıma kullanmıyor topluk taşıma kullanılmadığı için çok ciddi trafik problemleri ve sorunları getiriyor.
Bu arada araçlar hep kaza yapıyor küçük kazalar ama araçların çoğu yara almış durumda Bu ekonomik olarak çok büyük bir kayıp o araçların tamamının trafiğe çıkması da ekonomik olarak büyük bir kayıp.
Toplu taşımayı neden kullanmıyoruz açıkçası Onu anlamış değilim hafta sonu olunca herkes aracına binip sokağa çıkıyor O zaman bu işin içinden nasıl çıkacaksınız istediğiniz kadar yeni yollar yeni bulvarlar yapın genişletin yer altında yer üstünde girişler gelişler yapın Eğer insanlar bilinçli bir kullanıcı olmazsa trafik sorununu hiçbir yerde çözemezsiniz.
Nitekim hiçbir yerde çözülememiştir ancak bilinçli bir kullanıcı olursunuz ve toplu taşımayı da kullanırsınız İşte o zaman Türkiye'de Batman'da trafik problemi de olmaz.
Bu işin en önemli boyutu. Park sorunu bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi binaların Park alanlarının olmamasıdır bakın binaların çoğunun altında sığınak ya da park yeri olmalı.
Yeni yapılan binalarda bile sığınak Yok ya da araç park yeri bulamıyorsunuz.
Bunu denetleyen kim Tabii ki belediye Peki belediye görevini yapmış mı yıllarca yapmamış ve Maalesef bu sorun kangrenleşmiş bir sorun olarak karşımıza çıkmış.
Koca bir site yapmışlar sitede yaklaşık 70 daire belki 140 daire var ama araç park yerine baktığınızda 40 kişilik bir araç park yeri var Her daireye 2 araç düştüğünü belirtmiştik şimdi bu araçlar nereye park edecek Tabii ki sitenin etrafındaki sokaklara ve caddelere.
Bu da yığılmalara neden olacak Ve tabii ki trafik sorunu ve trafik terörü dediğimiz sorunsallar ortaya çıkacak.
Belediye imar izinlerini verirken imar yaparken apartmanları bile birbirine yapışık yapıyorlar kaldı ki bu varlar çok dar caddeler çok dar Sokaklar çok dar Öyle olunca trafik sorunu kaçınılmaz oluyor sokaklara Sağlı sollu araç park edildiğinde Siz zaten bitiyorsunuz bu kadar net.
Bu arada en önemli sorunlardan bir tanesi trafik İşini yapmıyor yani trafik polisinden söz ediyorum denetim sıfır neredeyse.
Bir kere kurallara uymayanlar Yanlış park yapanlar kaldırımları Park yerine dönüştürenler ardı ardına trafiği kilitleneyenler ana arterlerde çok ciddi parklar ve Park hatası yapanlar ceza yemeli ki bir daha o Sıkıntılar olmasın memlekette huzur bulsun.
Kurallar herkes içindir ve herkes için uygulanmalı Bunu herkes de bilmeli.
Daha çok şey konuşabiliriz buradan ama gönlün o ki biz ülkemizde ya da memleketimiz Batman'da Bu trafik sorununu çözemeyiz çözemeyeceğiz de bu kadar net.