GÜNDEM

HASAN TANRISEVEN’DEN ÖNEMLİ ‘TURİZM’ TAVSİYESİ

Batmanlı Hemşerimiz Giresun Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven, Diyarbakır Zerzevan Kalesi, Surlar, Hasankeyf, Cizre ve Mardin’in tarihi yerlerinin birlikte pazarlanması halinde Dicle Havzasını yılda bir milyon turistin ziyaret edebileceğini söyledi.

HASAN TANRISEVEN’DEN ÖNEMLİ ‘TURİZM’ TAVSİYESİ
09-12-2021 17:23
09-12-2021 17:24
BATMAN
Google News

ZERZEVAN KALESİ, BÖLGEYE TURİST ÇEKEBİLİR

2005–2009 yılları arasında Diyarbakır’ın Çınar İlçesi Kaymakamı ve Diyarbakır Vali Yardımcısı olarak görev yapan, o dönemde Zerzevan Kalesi ile ilgili Dicle Üniversitesine bilimsel rapor hazırlatarak, Kültür ve Turizm Bakanlığına kalenin resmi kazı programına alınması müracaatında bulunan Tanrıseven, Diyarbakır-Mardin sınırındaki Zerzevan Kalesinde incelemede bulundu. Arkeoloji alanında yüksek lisans yapmış olan Giresun Vali Yardımcısı olan Dr. Hasan Tanrıseven, Zerzevan Kalesi ve Dicle Havzasındaki tarihi yapıların yılda 1 milyondan fazla turist çekecek kapasiteye sahip dolduğunu belirtirken “2005 yılında Diyarbakır Çınar Kaymakamlığına atandım. İlçede ilk yaptığım işlerden biri, dağın tepesinde atıl duran Zerzevan Kalesinde, arkeolojik kazı başlatılarak, kalenin turizme nasıl kazandırılacağına kafa yormak olmuştu. O dönem, dikkatleri bu tarihi yapıya çekmek için Diyarbakır ve Batman Basınını davet ederek, kaleyi haberleştirmiştik. 2008 yılında da Zerzevan Kalesinin resmi kazı programına alınmasının müracaatını yapmıştık” dedi.

BÖLGE, KÜLTÜR VE TARİH TURİZMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun’un daveti ile Zerzevan Kalesinde inceleme yapan Tanrıseven “Roma İmparatorluğu’nun Doğudaki son garnizonu ve Mithras tapınağı Zerzevan Kalesinde olduğu için son derece önemli bir ören yeridir. Kimilerinin aklına turizm deyince sadece deniz, kum ve güneş geliyor oysa içinde bulunduğumuz coğrafya kültür turizmi açısından önemli. Diyarbakır Surları, Hevsel Bahçeleri, Zerzevan Kalesi, Hasankeyf, Cizre’deki Hazreti Nuh’un Mezarı, Midyat ve Mardin’deki manastır ve tarihi yapılar birlikte pazarlandığında Güneydoğu’nun Dicle Havzasına turist yağar. Yerli ve yabancı turistlerin ziyareti hem ekonomik hem de sosyal ve kültürel açıdan bölgenin kalkınması için önemli bir hamle olacak” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?