ROPÖRTAJ

YÜRÜMEK YERİNE ARABAYI, MERDİVEN YERİNE ASANSÖRÜ TERCİH EDİYORUZ

YÜRÜMEK YERİNE ARABAYI, MERDİVEN YERİNE ASANSÖRÜ TERCİH EDİYORUZ

YÜRÜMEK YERİNE ARABAYI, MERDİVEN YERİNE ASANSÖRÜ TERCİH EDİYORUZ
05-02-2015 15:28
Google News

Efendim yine, sakin mi sakin bir Cuma... Kentin saygın hastanelerinin saygın hekimleriyle gerçekleştirdiğim söyleşi sayfam için sizlerleyim.

Mide ülseriyle başı dertte olanlar, diyabetten bir türlü kurtulamayanlar, ne yaparsa yapsın mide-bağırsak sistemiyle uzlaşamayanlar, bu söyleşi sayfası sizler için hazırlandı...

Kısacası (dolu yağışına, havanın soğukluğuna aldırış etmeden) iç hastalıkları (dâhiliye)’na dair rahatsızlığı olan okurlarım için Medical Park Hastanesi’nin yolunu tuttum.

Hastanenin başarılı hekimlerinden Fahri Akgül’e “Dâhiliye nedir, neyle ilgilenir, iç hastalıklarının tedavisi nasıl yapılır” sorusunu yönelttim.

Sayın Akgül (pek hoşumuza gitmese de) “hamur işi yemek ve tatlılardan uzak duracak, araba yerine yürümeyi, asansör yerine merdiven çıkmayı tercih edecek, ekmek tüketimini azaltacak ve stresten mümkün olduğunca uzaklaşacaksınız” diyor, Batman’da en fazla görülen hastalıklarla ilgili bilgi vermeyi de ihmal etmiyor...

Hekimimizin tavsiyelerine kulak vereceğinizi düşünüyor, aksi halde (tavsiyelere kulak asmayan okurlarımızla) aramıza büyük bir küskünlüğün gireceğini belirterek ufaktan bir gözdağı veriyorum...

Bendeniz sevgili yazarınız siz kıymetli okurlarım için hastane hastane gezip, hekimleri rahatsız etmeye devam edeceğim...

Sayın Akgül’e söyleşimize zaman ayırdığı için tekrar teşekkür ediyor, siz okurlarıma sağlıklı ve umutlu günler diliyorum...

 

FAHRİ AKGÜL KİMDİR?

1978 yılında Siirt’in Kurtalan ilçesinde doğdum. İlkokulu Kurtalan’da okudum. Babam, çiftçiydi. Onun tercihi üzerine Gaziantep’e gittik. Orda ticaretle uğraşmaya başladı. Ben de liseyi Antep’te okudum. 1996 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandım. Mezun olduktan sonra 2 yıl pratisyenlik görevimi Kurtalan’da yaptım. Tıpta uzmanlık eğitimi almak için İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gittim. İhtisasımı İç Hastalıkları üzerine yaptım. Orada 5 yıl araştırma görevlisi olarak çalıştım. Uzmanlığımı aldıktan sonra Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2 sene uzmanlık yaptım. 2012 yılından bu yana Batman Medical Park Hastanesi’nde çalışmaktayım.

 

TÜRKAN: DÂHİLİYE NEDİR? DÂHİLİYEYİ SEÇME NEDENİNİZ NEDİR?

AKGÜL: Dâhiliye, branşlar arasında kapsamı en geniş olandır. Hastaya total, bütün olarak bakmamızı gerektiren bir branştır. Bu yüzden faydası da en geniş olan branştır. Dâhiliyeyi seçmemde en büyük etken buydu. Dâhiliye, toplumda sık görülen diyabet hastalığı, tiroit hastalıkları, mide-bağırsak sistemi rahatsızlıkları, karaciğer ve börek hastalıkları ile ilgilenir.

 

TÜRKAN: NEDEN MEDİCAL PARK HASTANESİ?

AKGÜL: Doğrusunu isterseniz Medical Park Hastanesi’nde göreve başlamadan önce özel hastanelere bakış açım farklıydı. Sık sık hekim değiştirmeleri, 1 yıl çalışıp 2 yıl çalışmamalarını göz önünde bulundurarak özel sektör hastanelerinden uzak duracağımı düşünürdüm. Daha sonra Medical Park Hastanesi’nin kurumsal kimliğiyle tanıştım. Hekim kadrosu güçlü, sağlık hizmetini aralıksız bir şekilde sürdüren hastane olduğu için burayı tercih ettim. Birçok hastanede görev yaptım ve Medical Park’ı onlardan ayıran en büyük özelliklerinden biri de burada işler çok hızlı yürüyor. Teknik ve donanım açısından güçlü hastane oluşu da burayı tercih etmemi etkiledi.

 

TÜRKAN: GÜNDE KAÇ HASTAYA BAKIYORSUNUZ?

AKGÜL: Ortalama olarak günde 30 hastaya bakıyorum.

 

TÜRKAN: BATMAN’DA EN SIK HANGİ HASTALIKLARLA KARŞILAŞILIYOR? SİZCE BUNUN SEBEPLERİ NELERDİR?

AKGÜL: Batman’da en fazla görülen hastalık şişkinlik, hazımsızlık rahatsızlığıdır. Bir diğer deyişle mide-bağırsak rahatsızlığı... Karında sızı şeklinde kendini hissettirir. Bunun en büyük nedeni hareketsizliktir. Bölge insanı yürümeyi fazla sevmiyor. Yürümek yerine arabayı, merdiven yerine ise asansörü tercih ediyoruz. Bu da hazımsızlığı arttırıyor. Çünkü bağırsak tembelleşiyor. Bu rahatsızlığı etkileyen diğer önemli etken de strestir. Ayrıca unlu mamullerin tüketimi, pirinç ve bulgura olan düşkünlüğümüz de bu rahatsızlığı tetikliyor. Bu şikâyetle gelen hasta, önce fiziki muayeneden geçiyor. Gerek röntgen, gerekse de endoskopi ile hazımsızlığın nedenini belirliyor, ona göre tedavi uyguluyoruz. İlaç tedavisi, psikolojik tedavi ya da hastanın yaşam tarzını değiştirerek tedavi ediyoruz.

 

TÜRKAN: MİDE ÜLSERİ NEDİR? TEDAVİSİNDE HANGİ YÖNTEMLERİ UYGULUYORSUNUZ?

AKGÜL: endoskopi ile tanısını koyduğumuz bir hastalıktır. Mide mukozasının tahrişine bağlı olarak midede yarıkların oluşması ve hatta delinmeye kadar giden bir hastalıktır. Karında şiddetli ağrı ile kendini hissettirir. Ağrı, bazen sırta da vurabilir. Bu şekilde gelen hastalar “karnıma bıçak saplanıyor gibi” diyerek ağrılarını tanımlarlar. Gelen hastadan örnek alır, patolojiye gönderilir. Eğer mide kanserine saptanıyorsa cerrahi tedavi uygulanır ve hasta, ameliyata alınır. Bunu Batman Medical Park Hastanesinde başarılı bir şekilde yapabiliyoruz. Ama mide kanseri yoksa medikal tedavi uygulanır. İlaçla tedavide yüzde 90 olumlu sonuç alınıyor.

 

TÜRKAN: DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) NEDİR? HANGİ TEDAVİ YÖNTEMİ UYGULANIR?

AKGÜL: Diyabetin 3 tipi vardır. 1. tip diyabet, daha çok çocuk ve genç yaş gurubunda gördüğümüz diyabettir. Ve insilün tedavisi uygulanır. İkinci tip diyabet erişkin ve orta yaş grubunda görülür. Hapla tedavisi yapılır.

Diyabet, bölgede sık görülen bir hastalıktır. Bu da beslenme alışkanlıklarımız ve hareketsiz yaşam tarzından kaynaklanıyor. Ancak diyabette genetik faktörlerin etkisi göz ardı edilmemelidir. Ailede diyabet vakası varsa, ailenin diğer bireylerinde de bu rahatsızlığın görülebileceği unutulmamalıdır. Diyabet hastalığına karşı karbonhidrat içerikli yiyeceklerden yani unlu mamullerden, künefe ve baklava türü hamur işi tatlılardan uzak durmak şarttır.

 

TÜRKAN: MADİCAL PARK HASTANESİNDE, KARŞILAŞTIĞINIZ BÜTÜN HASTALIKLARIN TEDAVİSİNİ VE AMELİYATLARINI YAPMAK MÜMKÜN MÜDÜR?

AKGÜL: Dâhiliye’yi içeren hastalıkların çok büyük bir kısmının medikal tedavisini ve ameliyatlarını hastanemizde yapmak mümkündür. Teknik ve donanım olarak bütün imkânları hastalarımıza sunuyoruz.

 

TÜRKAN: HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE SİZİ ZORLAYAN UNSURLAR NELERDİR? HASTALARDAN BEKLENTİLERİNİZ NELER?

AKGÜL: Tedaviye uyumsuz dediğimiz bir hasta grubumuz var. Doktor tavsiyelerini ve doktorun önerdiği tedaviyi kabul etmeyen hastalarımız oluyor. Bazen bütün aydınlatıcı bilgileri vermemize rağmen, hastalığın ciddiyetini ve tedavinin gerekliliğini anlatmamıza rağmen hastalar, bunu kabul etmiyorlar ve tedaviyi reddediyorlar. Bu durumda hastanın yasal hakları gereği, tedaviyi red formunu dolduruyoruz. Hastaların, hekimlere daha çok güvenmesini istiyoruz. Doktorların tavsiyelerini ve önerilerini daha düzenli bir şekilde yerine getirmelerini istiyoruz. Bilhassa diyabet hastalarından bu konuda daha fazla duyarlılık bekliyoruz.

Bir de acile gelen hastalar için birkaç şey söylemek istiyorum. Acil, hayati tehlike taşıyan hastalar için gidilmesi gereken bölümdür. Kronik rahatsızlıkları tedavi edici bir yer olarak görülmemelidir. Hastalığın uzun süre tedavi ve takip edileceği yer değildir. Türkiye’de olduğu gibi Batman’da da yaygın bir sorundur. Hastalarımızdan hassasiyet bekliyoruz. Buna riayet ederlerse hem acildeki yoğunluk azalır hem de polikliniklerde hastalıklarının tetkik ve tedavi işlemleri daha rahat bir şekilde takip edilir.

 

TÜRKAN: SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

AKGÜL: Batman Medical Park Hastanesi Hekimi olarak Batmanlılara sağlık hizmeti vermekten onur duyuyorum. Burada olmaktan mutluyuz. Halkımıza ve sizlere teşekkür ediyoruz.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
4 Mayıs 2024 e-gazete