45 DAKİKADA KİTAP-2

45 DAKİKADA KİTAP-2
21-02-2022

Allah’ın izni ve inayetiyle Batman Sonsöz web TV’de her hafta Salı saat 20.00 deki canlı yayınımıza devam ediyoruz.

İkinci etapta yine birbirinden değerli yazarlarımızı konuk ettik. İkinci üç haftalık konuklarımız; Şefik Sevim, Hamide Ablak ve Sait Temel oldular.

Şefik Sevim Mevlana Anadolu Lisesinde Din Kültürü Öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda Özgür Der’de yönetim kurulu üyeliği de bulunmaktadır.

Diğer taraftan “Hak Söz” de yazı yazmaktadır.  Şefik Sevim’in üç kitabı bulunmaktadır. Bunlardan Kırık Ayna birçok Müslüman ülkesine yaptığı gezileri anlatmaktadır.

Suriye, Somali, Arakan, Karadağ, Nepal, Mali, Kosova, Tunus ve daha birçok Ülkeyi kapsayan gezilerini Kırık Ayna adlı kitabında anlatmaktadır.

“Kırık Ayna” adlı kitabının ismi Suriye Haseke’de kendilerini misafir eden kişinin komşularından ayna istemesi ve gelen kırık aynanın düşündürdüklerinden dolayı verilmiştir.

Şefik Sevim’in diğer bir kitabı “İlmi Halimiz” adlı kitabıdır. Bu Kitap Halimizin ilmi anlamındadır. Yani Müslümanların şu anki halini anlatmaktadır.

Son olarak Şefik Sevim’in “Çocuk ve Aile eğitimi” adlı kitabını bahsetmek gerekirse aslında bu kitap, her Aileye tavsiye edilmesi gereken bir kitaptır.

Özellikle yeni evlilerin okuması gereken bir kitaptır. Yeni evlilerin çocuk yetiştirmede bilinçli hareket etmesi şüphesiz çok önemlidir.

İkinci etabın ikinci konuğu Tarım İl Müdürlüğünde çalışan Hamide Ablak idi. Hamide Ablak’ın bir kitabı var. İkinci kitabı ile ilgili çalışmaları devam etmektedir.

“Kuru Pınar” adlı kitabı bir romandır. Gerçek hayattan uyarlanan bu roman Batman’a yakın bir köyde yaşanmıştır.

1970 yıllarında yaşanmış bu hayat hikâyesi bu köyde yaşamış iki gencin sevip kavuşamama hikâyesini içeriyor.

Aynı zamanda O yörede yaşanan; düğünleri, kültürü ve adetleri de anlatan duygulu ve akıcı bir romandır.

Şüphesiz böyle hayat hikâyeleri bölgemizde yaşanmaktadır. Bu tür hikâyeleri çıkarmak ve yazmak da Hamide Ablak gibi yazarlarımıza düşmektedir.

İkinci etabın son konuğu Sait Temel idi. Sait Temel TÜPRAŞ’ TAN emekli olup emeklilikten sonra yıllarca aynı kurumda taahhüt işleri yapmış.

Sait Temel’i diğer yazarlardan ayıran özellik kitaplarının Kürtçe yazılmış olmasıdır. Sait Temel’in tam yedi kitabı bulunmaktadır.

Yedi kitabı da Kürtçe dilinde yazılmıştır. Bunlardan biri “Eşire Reşkotan” Reşkotan Aşiretini anlatmaktadır.

Reşkotan aşiretinin dününü ve bugününü anlatan eser dünden bugüne nelerin değiştiğini anlatmaktadır.

Sait Temel’in  “Tehten Blend” adlı diğer bir eseri roman olup bu eser Göçerleri ve yaşanan bir aşk öyküsünü içermektedir.

Diğer bir eser ise Kudüs Fatih’i olarak anılan Selahaddini Eyyubi’yi anlatan “Selahedine Eyubi u Kure Mire Amediye” adlı eserdir.

Dördüncü olarak “Heware Merwaniye” adlı eserini tanıtmak gerekir. Bu eser 983 ile 1085 yılları arasında hüküm süren Merwaniyan hanedanını anlatmaktadır.

Beşinci olarak ise “Lı Şeddadiye” adlı eserdir. Bu eser de Şedadiyen Devletini anlatmaktadır. Bu Devletin öyküsü 951 ile 1199 yılları arasında Kafkasya’da geçmiştir.

Altıncı olarak Mustafa Barzani’yi anlatan “Meşa Bedawi” adlı eseri anlatmak gerekirse, Mustafa Barzani’nin 75 yıllık ömründe nasıl bir Lider, nasıl bir insan olduğu anlatılmaktadır.

Son olarak “Reşoke Direj “ adlı eseri zikretmek gerekirse bu da kısa kısa hikâyeciklerden oluşmaktadır. Böylelikle bugüne kadar birçok yazar ve eser tanımış olduk.

Yayınlarımıza Türkiye’nin değişik İl ve İlçelerinden(İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa, Adana, Antalya, Marmaris, Ağrı vs) ve Yurtdışından (Hollanda, Almanya vs) seyirciler katılım sağlayarak renklendirmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?