Ramazan sohbeti:(15)

Ramazan sohbeti:(15)
27-03-2024

Kıymetli Okurlar;

Mübarek Ramazan Şerif ayındayız. Bereket ayındayız. Rahmet ayındayız. Şefkat ve merhamet ayındayız. Bunun gereğini bir müslüman olarak yerine getirmeliyiz. Bir mü’min olarak davranış sergilemeliyiz. Derin bir üzüntüyle müşahede ediyoruz görüyoruz ve duyuyoruz. Etrafımızda ve şehrimizde acınılacak durumda olan kardeşlerimiz vardır. Üstüne giyecek bir şeyi ve yiyecek lokması olmayan insanlarımız vardır.

*Burnumuzun dibinde ki bu olanları göremiyoruz veya görmek istemiyoruz.

İşimize geldiği yerde de, gösteriş ve riya söz konusu olunca,medya ve kalabalıklar şahitliğinde yapamayacağımız fedakarlıklar yoktur. Veremeyeceğimiz paralar yoktur. Halbuki bu şekilde bir infakın ve yardımın Allah katında zerre miskal değeri yoktur. Asıl fedakârlık, söylemeden, göstermeden ve reklama bulaşmadan yapacağımız infaklardır. Bunları görmek zorundayız, bunlardan sorumluyuz, bunları araştırıp bulmalıyız. İstemekten içtinap eden binlerce Müslüman fakir var bu şekilde. Varlıklarından habersiz olduğumuz kardeşlerimiz vardır. Onlara sahip çıkmak, onları yedirmek ve giydirmek zorundayız. Giydiklerimizde ve yiyip içtiklerimizde onların hakları vardır. Vermek zorundayız, yedirmek zorundayız. Bunlardan habersiz bir müslümanlığı yaşayamayız. Umursamaz bir tavır sergileyemeyiz. Yüce Allah bunların hesabını bizlere mutlaka soracaktır. Efendimiz sa: Ey Esma; “Fakirlere infak et, hesap etme. Yoksa Allah aleyhine olarak he­sabını görür; depo etme, yoksa aleyhine günah birikir” tavsiyesine uyalım. Evlerimizi açalım, kasalarımızı açalım, gönüllerimizi açalım, imkanlarımızı açalım. Duygularımızı seferber edelim. İşte O zaman adam gibi adamlıktan söz edebiliriz. ve işte o Allah'ın razı olacağı bir müslüman olmuş oluruz. Nerelere, kimlere ve nasıl harcadıklarımızı da iyice tahlil edelim. Yüce Allah buyuruyor:

 “Ey Muhammed! Sana, Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. Oysa asıl, kimlere harcamak gerektiğini sormalıydılar. Onlara de ki:

“Harcayacağınız mallar, ana baba başta olmak üzere akrabalar, yetimler, yoksullar ve yolda kalmışlar içindir. Öyleyse az çok demeyin iyilik edin, çünkü her ne iyilik yaparsanız, Allah onu mutlaka bilir ve karşılığını mutlaka verecektir.diye buyurmaktadır yüce yaratıcımız. Bkr.215.

Bunları görmek ve merhamet etmez zorundayız. Yüce peygamberimiz sav buyuruyor:

 " İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez." buyurmaktadır. (Cerir b Abdillah). Yeryüzündekilere merhamet edelim ki, göktekilerde bizlere merhamet etsinler.Bunu yapmakla Malımızdan ve mülkümüzden de bir şey eksilmeyecektir. Tam tersine artacaktır. Ve mükafatı da Allah tarafından kat kat verilecektir.Yüce Allah buyuruyor yine:

Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, tıpkı buğday tohumu eken bir çiftçinin durumuna benzer: Toprağa atılan bu tek tohum, her başağında yüz buğday tanesi olmak üzere, tam yedi başak filiz verecektir. Yani, Allah yolunda harcama yapan kişi, mükafatını yedi yüz katıyla alacaktır. Hattâ Allah, dilediğine, bundan kat kat fazlasını da verir. Çünkü Allah, lütuf ve merhametiyle sınırsızdır, her şeyi bilendir." buyurmaktadır. (Bakara.261)

İşte böyle bir davranış sergileyenler mahşer gününde de ne korkacaklar nede endişeleneceklerdir. Yüce Allah buyuruyor:

Mallarını gece gündüz, gizli açık demeyip hangi zaman ve durumda olursa olsun, ihtiyaç sahibini görür görmez derhâl harcayanlar var ya, onlar için Rableri katında nice ödüller vardır ve mahşer günü onlar ne korkuya kapılacak ne de üzüleceklerdir. diye buyurmaktadır. (Bakara.274)

   Mevlam o gün korkmayan ve endişelenmeyenlerden kılsın. Mallarını Allah yolunda cesur bir şekilde harcayanlardan eylesin.Verdiği bu cömertçe davranışından ötürü cennetini satın alanlardan eylesin.Ve cümlemizi Allah'ın o çok sevdiği mert ve cömert kullarından eylesin. AMİN

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?