Yerel medya üzerine

Yerel medya üzerine
15-10-2022

Yerel medya; kavram itibariyle,büyük kentlerin dışında bulunan yerleşim alanlarındakiillerde, ilçelerde ve kasabalarda yayın yapmakta olan, özellikle de bulundukları bölgeye ilişkin haberler yapan araçlar olarak belirtilmektedir. Televizyon, gazete, dergi ve internet portallarından oluşan yerel medya, haber vermenin yanı sıra yayın yaptığı bölgedeki sorunların dile getirilmesinde, yönetim erkine ulaştırılmasında ve çözümde önemli rol oynar. Bunlara ek olarak, halkın bilgilenmesi, eğitilmesi ve kamuoyunun serbest bir şekilde oluşmasında önemli etkenlerde bulunan kitle iletişim araçlarıdır.
Dijitalleşme ile birlikte yerel medyanın etki alanı genişlemiş, yerelden ulusala taşınmıştır. İçerik olarak yerel, ancak yayıncılık biçimi olarak ulusal hatta evrensel bir hal almıştır diyebiliriz.

Anadolu’daki İlk Yerel Gazete
Doğuşunda, coğrafya, iktisat, politika, bölgecilik, kültürel ve etnik farklılık, okuma alışkanlıkları gibi faktörlerin önemli bir işleve sahip olduğu yerel medyanınTürkiye’de tarihi Osmanlı’ya kadar dayanır. Vilayet gazeteleri bu bağlamda yerel medyaya verilecek ilk örnektir. Anadolu’daki ilk yerel gazete ise Erzurum’da 1867’de haftalık olarak yayınlanmaya başlanan “Envar-ı Şarkiyye” yani Türkçesi ile “Doğu Işıkları”dır.

Yeni Yayıncılık Pratiği ve Yerel Medya
Teknolojinin ilerleyişinden yerel medya da nasibini almıştır. Geleneksel haber toplama, baskı teknikleri ve dağıtım yoluyla sürdürülen yayıncılığın büyük orandayeni iletişim teknolojileri yoluyla yürütülen yayıncılığa entegre edildiği görülmektedir. Akışta yaşanan dönüşümle, habercilikte hız, çeşitlilik, etkileşim ve erişim kolaylığı gelmiştir. İçeriklerini internet siteleri aracılığıyla çevrimiçi ortama taşıyan ve sosyal medya mecralarını etkin bir biçimde kullanan yerel medya, bunun avantajlarını elde etmiştir. Özellikle baskı ve dağıtım maliyetinin artması ve ilan gelirlerindeki düşüşün getirdiği olumsuz sonuçlar nedeniyle zorlaşan yayıncılık pratiği, daha az maliyetli dijital yayıncılıkla aşılmaya çalışılmıştır.
Dijitalleşme aynı zamanda yerel medyanın etki alanının, erişilebilirliğinin genişlemesini beraberinde getirmiştir. Diğer yandan hemşerilik kültürünün sürdürülmesi noktasında, büyük kentlerde hemşerilik duygusunun inşası ve yaygınlaşmasında da teknolojiye uyumu sağlayan yerel medyanın etkisi görülmektedir. Ve böylece, kamuoyu oluşturmada yerel medya daha da öne çıkmaktadır.

Demokrasilerde medya olmazsa olmazdır. Demokrasi kültürünün gelişmesinde medya çok büyük önem taşımaktadır. Yerel medya da bu anlamda yerel yönetimlerle yurttaşlar arasındaki iletişimin gelişmesinde, yurttaşların yönetime katılımında kritik bir rol oynamaktadır. Çoğulculuğun ve demokratik bir yaşamın olmazsa olmazıdır medya…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?