Şu ‘Elektronik Çağ’ Dedikleri

Şu ‘Elektronik Çağ’ Dedikleri
01-10-2022

Modern zamanda her şey öyle hızlı ki!.. Baş döndürüyor. Bir saat bile uzak kaldığınızda internetten, geri döndüğünüzde çok sayıda enformasyon, reklam, yeni ürün ve buluşla karşılaşıyorsunuz. Zaman sürekli akıyor, insanoğlu durmuyor. Her şey hareket halinde…Yaşanan gelişmeler, değişim ve dönüşümler, toplumsal ve bilimsel sürece yapılan her bir katkı düşünce, değer ve yargıları da değiştiriyor. Olumlu ya da olumsuz anlamda değişimler birbiri ardına devam ediyor…
                İçinde yaşadığımız döneme dijital çağ ya da teknolojik çağ; ne dersek diyelim, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı malum. Yazılı çağın insanı ile dijital çağın insanı birbirinden farklı özelliklere sahip. “Global Village” (Küresel Köy) kavramını iletişim alanına kazandırmış bulunan Kanadalı iletişim bilimci, yazar Marshall McLuhan, yazılı kültürün insanların bireyselleşmesine neden olduğunu, insanları birbirinden uzaklaştırıp bilinçlerinin yok olmasına sebep olduğunu belirtmiştir. McLuhan’a göre;içinde bulunmuş olduğumuz elektronik çağ insanların yeniden bilinçlenmesini sağlayacaktır.
                Girişte de değindiğimiz gibi, çağ hızlı ve bu çağın insanı ayak uydurmak için hızlı yaşıyor. Her şey çok hızlı üretilip, tüketiliyor. Sosyal medyadaki bir paylaşımın insanların dikkatini çekeceği sürenin ortalama 3 saniye olduğu belirtiliyor. Evet, sadece 3 saniye! Belki o paylaşımı hazırlamak saatler, günler ya da haftalaraldı. Ne fark eder? 3 saniyelik bir zaman var ve o esnada mesajı alacak olan hedef kitleye eriştiniz eriştiniz… Ya da mesajı alan tarafsanız, 3 saniyede karşınıza çıkan paylaşım dikkatinizi çekti çekti, yoksa sırada daha niceleri var ve hepsi sizi etkilemeyi bekliyor…
                Dijitalleşme, internet, sosyal medyadan söz etmişken, “WeAreSocial 2020 Ocak Raporu”ndaki şu bilgiyi de verelim. Dünyada ortalama internet kullanım süresi 6 saat, sosyal medya ise 2 saat 43 dakika. Televizyon izleme süresi 3 saat 18 dakika.Dünyada mobil internet kullanım süresi ortalama 3 saat 22 dakika iken, Türkiye’de bu süre 4 saat. Bir diğer veri ise Türkçe, web sitelerinde en sık kullanılan 9. dil olma özelliğine sahip.
                Sonuç itibariyle, her şey çok hızlı olsa da yaygın bir görüş olarak ifade edilen, ancak beraberinde “bu gücü kim, nasıl ve ne için kullanıyor?” gibi çeşitli tartışmaları da getiren “bilgi güçtür” sözü önemini korumaya devam ediyor. Yeni iletişim teknolojileri vasıtasıyla hayatımıza giren ve bir ölçüde herkesi küresel ağ içinde görünür olma noktasında gönüllü hale getiren sosyal medya da bir başka etkili güç olarak yanı başımızda duruyor. Takipçisi en çok, like’ı, etkileşimi en çok olanın da önemli bir gücü var. Evet, güç önemli! Nasıl ve ne için kullanıldığı çok önemli. İnsanlığın keşifleri sürecek, öğrenecek çok fazla şey var. Diğer yandaysa ilkeler ve değerler var. İçinde bulunduğumuz bu çağda değerleri amacına uygun biçimde sürdürmeye çalışmalı. Tabii, bu zor ama gerekli.Çağı yakalamaya çalışmak kadar hem de…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?