YENİ YERLER

BATMAN, TÜM DÜNYAYA HALI SERECEK

Batman’ın ilk halı üretim fabrikası Nexus, Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapmaya başladı.

BATMAN, TÜM DÜNYAYA HALI SERECEK
27-08-2021 14:43
BATMAN
Google News

Halı sektöründe 20 yıllık tecrübesi olan Yozgatlı İş İnsanı Şükrü Babayiğit, devlet teşvikinden faydalanarak ortağı Erhan Polat  ile birlikte Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde halı fabrikası açtı. 10 bin metrekare üzerinde modern bir tesisle üretime başladıklarını belirten Babayiğiy, Kanada ve ABD’ye Batman’dan halı satacaklarını söyledi.

HALI SEKTÖRÜNÜN MARKA İSİMLERİYLE ÇALIŞTI

halı sektöründe 20 yıllık tecrübesi olan Nexus Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Babayiğit “1980 Yozgat doğumluyum. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. Üniversite sonrası 3 yıl Ankara’da farklı şirketlerde görev yaptım. 2004 yılında Gaziantep’te önemli bir halı şirketinde işe başladım. Bu şirkette toplam 20 yıl çalıştım. halı üretimi, iplik dahil dokuma, konfeksiyon, desen, tasarım, üretim müdürlüğü, fabrika müdürlüğü ve genel müdürlük alanlarında tecrübe edindim. Toplam 4800 kişinin çalıştığı aylık 7 milyon metre kare halı üreten devasa bir şirketin üst düzey yöneticiliğini yaptım. 20 yılın sonunda kendi şirketimi kurmaya karar verdim. Bu halı şirketinden ayrıldım ve eşimin de memleketi olan Batman’a geldim. Batman’a yıllardır gelir gideriz. Bu memlekette hem istihdam ihtiyacı hem halı fabrikası ihtiyacı olduğunu gözlemlemiştim. Devletin istihdama verdiği teşvikler de eklenince Batman’da fabrikamızı kurup, üretime başladık” dedi.

HALI BİZİM HAYATIMIZ

Halı üretiminin her aşamasına vakıf olduklarını belirten Babayiğit “Halı sektörüne 20 yılımı verdim. Halı bizim hayatımız. 20 senemizi verdik. Üretiminden, satışından, pazarlamasından, deseninden, tasarımından her türlü bilgiye vakıfız. Şimdi Batman’da olmayan bir şey yapıyoruz. Halı üretimi yapıyoruz. Şu anda 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde geçici bir fabrikaya taşındık, 2. Organize Sanayi Bölgesi açılınca kendimize ait fabrikaya geçeceğiz. 10 bin dönüm alanda fabrikamızı kuracağız. Kendi inşaatımızı yapıp daha büyük bir fabrika ve daha fazla makineyle daha ciddi yatırımlar yapıp, daha çok işçi çalıştıracağız” dedi.

DEKORATİF HALILAR ÜRETECEĞİZ

Bilinenin aksine yeni nesil ince ve dekoratif halılar üreteceklerini ifade eden Babayiğit “Biz halıyı hammadde olarak üretiyoruz. Dokuduğumuz halılar beyaz renkte. Sonra bunun üzerine deseni baskı yapıyoruz. Klasik eski kalın halıları artık kimse sevmiyor. Çok kalın, ne kadar yıkarsanız yıkayın tozunu kesemezsiniz, o halıları çamaşır makinesinde 30 derecede yıkayamazsınız ama bizim üreteceğimiz halıları yıkayabilirsiniz. Halılarımız ortalama 1500 gr metre kare ağırlığında. Dolayısıyla taşıması, çekmesi daha kolaydır.  Yeni nesil halıları bilirsiniz, Ayşe’nin mutfağı, Fatma’nın mutfağı yazar ve kadınlar bunu çok sevdi. Mağazamızda bu halıları da rahatlıkla hazırlayabileceğiz. Farklı ebat ve ölçülerde halılarımız olacak” şeklinde konuştu.

BATMAN’I HALI ŞEHRİ YAPACAĞIZ

Batman’ı halı şehri haline getireceklerini belirten Babayiğit “Bunu yapacak gücümüz, kudretimiz, tecrübemiz, bilgi birikimimiz var. Yeni yerimize geçene kadar burada 1 yıllık süre içerisinde işe aldığımız işçi arkadaşlarımıza ve teknisyen arkadaşlarımıza işi öğreteceğiz. Halı mesleğini öğreteceğiz. Bu 1 yıl bir nevi adaptasyon, uyum, birbirimizi anlama olarak geçecek. Akabinde inşallah yeni yerimizde daha büyük çapta bu işi yapacağız. 20 yıllık tecrübemin bana kattığı iyi yurtdışı bağlantılarım var. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avrupa Birliği Ülkelerine Batman’dan halı satacağız. Batman’da açmış olduğumuz fabrika, ihracata dayalı olacak. Ürettiğimizin yüzde 80’ini ihraç edeceğiz. Yüzde 15’lik bir kısmını ise iç piyasada satacağız. Nexus, Batman’ın dünyaya açılan halı markası olacak” ifadelerini kullandı.

BATMAN’DA FABRİKA SATIŞ MAĞAZASI DA HAZIR

Gültepe Mahallesi’nde açtıkları halı satış mağazasında Batmanlılara halı satacaklarını belirten Babayiğit “Batman’da üretim yaptığımız için Batman’daki vatandaşlarımıza da kaliteli halı satacağız. Bu yüzden Gültepe Mahallesi Orion Sitesi altında fabrika satış mağazamızı kurduk. Batman’da üzerine satış mağazası yazılan toptancı veya perakendecilerin aksine biz gerçek manada bir satış mağazası kuracağız. Herhangi bir aracı komisyoncu olmadan fabrikadan halka ulaştıracağız” dedi.

PAMUK İPLİĞİ, HALIYA DÖNÜŞÜP ÇIKACAK

81 ilde bayilikler kuracaklarını ifade eden Babayiğit “Batman Halkına halıyı direk biz ulaştıracağız ama Batman’ın dışındaki diğer 81 ile bayilikler vereceğiz. Şuanda bayilik için Diyarbakır, Van, Bitlis, Şırnak’ta 6 milyon gibi bir nüfus tespit ettik. Genel satış stratejimiz de şu, işletmeye giren pamuk ipliği, ambalajlı ve satışa hazır halı olarak çıkacak. Yani pamuk ipliği burada makineye girecek, dokuma, desen, baskı, kaplama, otomasyon hattı, dikim, saçak, ovarlok, kalite kontrol, etiket, barkod, ambalajlanıp, satışa hazır hale getirilecek. Entegre bir tesis. Batman Halkının, Batman’da gerçek anlamda üretim yapan bir halı fabrikası açıldığını bilmelerini istiyoruz. Kısmi üretime 30 personelle başladık ama yılsonuna kadar 100 personelimiz olacak. Yeni OSB’de asıl fabrikamıza geçince en az 300 personelle yolumuza devam ediyor olacağız” dedi.

“PAMUK İPLİĞİNİ DE BİZ ÜRETMEK İSTİYORUZ”

Batman’da pamuk üretimini destekleyerek pamuk ipliği de üretmek istediklerini belirten Babayiğit “Sene sonuna doğru iplik yatırımı planlıyoruz. Artık dışarıdan pamuk ipliği almak yerine, Batman’da pamuk üreterek bunu ipliğe dönüştürmek ve sonra halı üretiminde kullanmak istiyoruz. Şuanda Adana ve Gaziantep’ten pamuk ipliği alıyoruz. alıyoruz.  Batmanlı çiftçiye, alım garantisi vererek, pamuk ektireceğiz. Hem onlar kazanacak hem bizim hammaddeye ulaşmamız kolaylaşacak. Daha entegre bir tesis olacak” dedi.

NEXUS BİRLEŞTİRİCİ, BAĞLAYICI DEMEK

Birleştirici ve bağlayıcı anlamına gelen NEXUS ile globalleşip dünyaya açılmayı hedeflediklerini ifade eden Babayiğit “Batman’da üretilen halılar Amerika’da ki insanlara satılacak. Bu insanlar bu halıları alıp evlerine serecekler. Bizim orta ve uzun vadedeki planımız ve perspektifimiz bu yönde” dedi.

E-TİCARET SATIŞI DA OLACAK

Trendyol, Gitti Gidiyor, Hepsi Burada gibi online satış sitelerinde de yer alacaklarını belirten Babayiğit “İnternet satışı için altyapımız hazır. Dünyanın neresinde olursa olsun, online satış sitelerinden herkes NEXUS halıya ulaşabilecek ve herkes bu markanın Batman’a ait olduğunu bilecek. Fabrikamızı instagramda@nexuscarpet sayfasından takip edebilirsiniz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete