YAŞAM

Çevreciler afet analizi yaptı

Batman Çevre Gönüllüleri Derneğinin de bileşeni olduğu Türkiye Çevre Platformu, deprem nedeniyle toplumsal dayanışma çağrısı yaptı.

Çevreciler afet analizi yaptı
21-02-2023 01:00
20-02-2023 15:56
BATMAN
Google News

YAPILAN PLANLAR, DEPREM SONRASI UYGULANMADI

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argünağa’nın da imzası buluna açıklamada “Depremin ilk anından itibaren devletin, kamusal alanın reflekslerinin, dinamizminin ne denli zayıflamakta ve tüketilmekte olduğunu izledik. Buna karşın, 6 Şubat 2023 saat 04.17’den itibaren Anadolu ayakta. Toplumumuz can havliyle bir seferberlik halinde. Ancak tüm afetlerden çıkardığımız dersler bize öğretti ki, afete ne kadar hazırlıklı iseniz ona müdahale etmek o kadar olanaklıdır. Yaşanan, doğal bir afet değil, insanın, insanlığın utancı, yüzkarasıdır. Afet öncesi bu depremlerin afete dönüşmemesi için yapılması gereken hazırlıklar ve yaşamın buna uygun olarak biçimlendirilmesi için olması gerekenler saptandı. Arama kurtarmadan yaşamı yeniden inşa etmeye kadar hemen her şey belirlendi. Kurumlar oluştu. Yapılması gerekenlerin uygulanmasına yönelik kararlar alındı. Bilimsel ve toplumsal dayanışma temelinde depremlere hazırlık ve afete dönüşmeden müdahale etmenin olanakları geliştirildi. Afete müdahalenin mahalle düzeyinde yerinden yapılabilir olmasını sağlayacak yapılanmaların (MAG vb.), profesyonel düzeyde gönüllü arama kurtarma yapılanmalarının (AKUT vb.) örnekleri oluşturuldu, geliştirildi. Böyle durumlarda ilk 24 saat ve ardından 48 saatin ne denli önemli ve hayati olduğu, neler yapılması, kimler, hangi kurumlar tarafından nasıl yapılması yıllar öncesinden biliniyor. Ancak tüm bunlar adeta bir elin tersiyle itildi, yok sayıldı, uygulanmadı. Apar topar alınan OHAL kararı ile afetin olumsuz sonuçlarını giderme ve sahadaki can ve mal güvenliğinin sağlanmasına yönelik tedbirlerin alınması beklentisine karşın bu tedbirlerin bu düzeyde günlerce uygulanamadığını gördük. Öyle ki OHAL kararı, niçin alındı diye neredeyse sorgulanır oldu. Toplumsal dayanışmanın afet alanında sonuç almasını sağlayacak organizasyon ve koordinasyonun günlerce sağlanamadığını gördük. Bu tür afetlerde son derece deneyimli, donanımlı ve dinamik silahlı kuvvetlerimiz en kritik süreçte(ilk 48 saat) afet alanında adeta yoktu. Madencilerimizin afet alanına ulaşımı 2 gün (en kritik saatlerdir) boyunca adeta engellendi. Enkaz altındaki ve dışarıda ki depremzedeler, en kritik süreçte adeta kendi kaderine terk edildi” denildi.

COĞRAFYAMIZIN YÜZDE 80’İ RİSK ALTINDA

Açıklamanın devamında “Anadolu coğrafyasında yeni bir yaşam biçiminin ve devlet aygıtının revize edilerek yeniden inşası ertelenemez bir zorunluluktur. Anadolu coğrafyasının neredeyse yüzde 80 i deprem riski altındadır. Toplum, binlerce yıllık devlet deneyimi ve dayanışma ruhu ile kucaklaşıp yeniden ayağa kalkmak zorundadır. En öncelikli işimiz acil yaralarımızı hızla sarmak, ve milyonlarca depremzedeyi normal yaşama hazırlamaktır. Devletin tüm birimleri yaşamın normale dönüştürülmesi için seferber edilmelidir. Güvenlik güçleri, toplumun, can ve mal güvenliğini amasız, fakatsız ve derhal güvence altına almalıdır. İnsan ve tüm diğer canlı yaşam koruma altına alınmalıdır. OHAL bu amaçla toplumun çıkarları temelinde uygulanmalıdır. Madenler ve büyük yatırımlardaki kamu ve özel şirket olanakları, tüm araçlar afet bölgesindeki yaşamın normale dönüştürülmesi için kullanılmalıdır. Eğitim başta olmak üzere çalışma hayatı ve sosyal yaşam yeni sarsıntılar ve deprem riskine karşın gerekli önlemler hızla alınarak normal yaşam standartlarına dönüştürülmelidir. KYK yurtlarının boşaltılması ve üniversite eğitiminin bir anlamda ertelenmesi kararı hızla gözden geçirilip bu uygulamadan vazgeçilmelidir” denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
30 Nisan 2024 e-gazete