EĞİTİM

GASTROENTEROLOJİ UZMANI’NDAN UYARILAR

Bu hafta Sağlık Sayfamızda, Özel Batman Medikal Hastanesi’nde görevli Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Barış Kuzu’yu ağırladık.

GASTROENTEROLOJİ UZMANI’NDAN UYARILAR
11-10-2019 19:25
Google News

 

 

GASTROENTEROLOJİ, SİNDİRİM SİSTEMİYLE İLGİLENİYOR

Gastroenteroloji Bölümünü tanıyarak başlıyoruz sohbetimize. Doktor Kuzu, “Gastroenteroloji bölümünde, yemek borusundan başlayarak mide, bağırsaklar, karaciğer, pankreas ve safra kesesini kapsayan hastalıkların tanı ve tedavisi yapılır. Sindirim sistemine ilişkin organların hastalıklarının tıbbi tedavisinin yanı sıra endoskopik uygulamaların da yapıldığı gastroenteroloji birimlerinde hastalıklara ilişkin tanıların koyulması amacıyla safra yolları, pankreas, mide, ince ve kalın bağırsakların görüntüleme işlemleri de sıklıkla uygulanır. Gastrointestinal sistem organlarına ilişkin kanser ve benzeri hastalıklarda özellikle karaciğer için sıklıkla uygulanan biyopsi işlemleri de gastroenteroloji birimlerinde cerrahi dal uzmanları ile birlikte yürütülür” dedi. 

ENDOSKOPİ İŞLEMİ KİMLERE UYGULANIR?

Endoskopi işlemi hakkında bilgi veren Doktor Kuzu, “Endoskopi İşlemi, mide ağrısı şikayeti ile iç hastalıkları ve diğer kliniklere başvuran kişilerde, midede ekşime, ağza asitli sıvı gelmesi, göğüste yanma, mide bulantısı ve inatçı kusma, ateş, yorgunluk gibi şikayetle başvuran hastalarda, yutma güçlüğü (disfaji) ve yutkunurken takılma hissi şikayeti ile başvuran hastalarda, sebebi bulunamayan aşırı kilo kaybı yaşayanlarda, yeterli ve dengeli beslenmesine karşılık kansızlık (anemi) sorunu yaşayan kişilerde, kahverengi ve yakanlı kusma, kanlı ishal ve siyah renkli dışkı şikayeti olan bireylerde, önceden gastrointestinal sisteme ilişkin cerrahi operasyon geçirmiş ve kontrolden geçmesi gereken hastalarda, uzun süren inatçı ve tedaviye yanıtsız kalan kabızlık öykülerinde, ultrasonografi ve tomografi gibi görüntüleme işlemlerinde şüpheli lezyonlara rastlanılması durumunda bu lezyonlardan biyopsi alınması gereken hastalarda, ağız yolu ile beslenemeyen ve perkutan endoskopik gastrostomi (peg) ve perkutan endoskopik jejunostomi (pej) gibi uygulamalar ile hortumla beslenen hastaların kateter yerleştirme ve kontrol işlemlerinde endoskopi uygulamalarından yararlanılır” ifadelerini kullandı. 

KOLONOSKOPİ İŞLEMİ KİMLERE UYGULANIR?

Endoskopinin bir alt dalı olan kolonoskopinin de gastroenteroloji kliniklerinde en sık yapılan endoskopik uygulamalardan biri olduğunu söyleyen Doktor Kuzu, “Kolonoskopi işlemi dışkının siyah renkli olması, rektal kanama ve dışkıda kan görülmesi durumlarında, nedeni bulunamayan karın ağrıları, ishal ve kabızlıklarda, bağırsak poliplerinin tanı ve tedavi işlemlerinde, ailesinde bağırsak kanseri öyküsünün bulunduğu hastaların kontrollerinde, nedeni bulunamayan kansızlık vakalarında, ileri yaştaki hastaların rutin kontrollerinde hem tanı hem de gerekli görüldüğü durumlarda tedavi aşamalarında uygulanır” dedi.

ERCP HASTALIĞI HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİYOR

ERCP hastalığını anlatan Doktor Kuzu, “ERCP hastalığı her yaşta görülen bir hastalıktır. Hastaların safra ve pankreas yollarında taş ve tümör gibi nedenlerle daralması veya tıkanması meydana gelebilir. ERCP dediğimiz işlemlerde bu safra taşlarını endoskopik olarak ameliyatsız alınabilmektedir. Daha önce büyük merkezlerde yapılan ERCP işlemi, şu anda Medikal Park Hastanesi’nde de yapılabiliyor” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete