GÜNDEM

“KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI, KÜLTÜR SORUNUDUR”

Dicle EDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, Batman İl Müdürü Yusuf Acar, Batman Dicle EDAŞ Basın Müdürü Zeki Gün, Yatırım Müdürü İzzettin Kılınç ve DEPSAŞ İl Müdürü Serhat Öztürk, gazetecilerle bir araya geldi.

“KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI, KÜLTÜR SORUNUDUR”
30-01-2018 22:36
Google News

SİNEVİZYON GÖRÜNTÜSÜ EŞLİĞİNDE SUNUM…
Mado Cafe’de düzenlenen toplantıda, özelleşmesinin üzerinden 5 yıl geçen Dicle EDAŞ’ın, Güneydoğu Bölgesi ve Batman’da yürüttüğü çalışmalara ilişkin sunum yapıldı. Sinevizyon eşliğinde yapılan sunumda Genel Müdür Karagüzel “Türkiye’nin 21 dağıtım şirketinden biriolarak, Batman, Şırnak, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Siirt olmak üzere toplam 6 ilde, 1 milyon 750 Bin aboneye hizmet veriyoruz” dedi.
TÜKETİM ARTIYOR
2013 yılında şirketi devraldıklarında 19 Milyar elektrik tüketimi söz konusuyken, 2017 yılını ise 22 Milyar 500 kw saatle kapattıklarını belirten Karagüzel “Tüketim artışı söz konusu. Devir aldığımızda yüzde 76’larda olan kayıp kaçak oranımızı bu yıl yüzde 65 ile kapatıyoruz. Devir aldığımızda yıllık 170 milyon, 117 Milyon yatırım söz konusu iken, 2017 yılında bütün şirket genelinde yaklaşık 336 Milyonluk bir yatırımımız olacak” dedi.
“EN FAZLA PERSONEL İSTİHDAM EDEN ŞİRKETİZ”
En fazla işçi istihdam eden şirket olduklarını belirten Karagüzel “Devraldığımızda şirketimizde 3 bin 380 personel çalışıyordu. Şimdi ise 5 Bin 750 personel ile bölgede en fazla istihdam yaratan şirket olma özelliğine sahibiz” dedi.
KAYIP KAÇAK ORANI YÜZDE 77’LERDEN 69’LARA DÜŞTÜ
Kayıp kaçak oranında azalış olduğunu ifade eden Karagüzel “Batman için de geçerli, 2013 yılında yüzde 77’lerde olan kayıp kaçak oranı bu yıl yüzde 69’larda” dedi.
BÖLGENİN KAYIP KAÇAK ORANI, TÜRKİYEDEKİ ORANIN 3’TE 1’İ
2016 yılı sonunda Dicle Bölgesinin yüzde 67.88 kayıp kaçağı var iken, Türkiye genelinin yüzde 15.6 kaçak kayıbı olduğunu belirten Karagüzel “Ülke geneli gerçekleşen kayıp kaçağın 3’te 1’i, bölgemizdeki kayıp kaçaktan oluşuyor” dedi.
BÖLGEDE ABONE BAŞINA DÜŞEN TÜKETİM, TÜRKİYE ORTALAMASININ 2,5 KATI
Karagüzel, Dicle Bölgesinde abone başına düşen elektrik tüketiminin, Türkiye ortalamasının 2,5 katı civarında olduğunu belirterek “Bugün Türkiye’de abone başına tüketim 550 kw saat ise bu tüketim, bölgemizde 1318 kw saattir. Hepimiz biliyoruz ki kişi başına tüketim, gelişmişliğin göstergesidir. Ama maalesef kayıp kaçaktan dolayı burada abone aşına tüketim, Türkiye ortalamasının 2,5 katıdır” dedi.
BÖLGEDEKİ MESKENLERDE TÜKETİM, TÜRKİYE ORTALAMASININ 5 KATI
Meskenlerde ortalama elektrik tüketiminin, Türkiye ortalamasının 5 katı olduğuna dikkat çeken Karagüzel “Türkiye’de bir mesken ortalama aylık 130 kw saat iken bölgemizdeki bir meskende 650 kw saattir. Meskenlerdeki tüketim, gelişmişlik göstergesidir. Ama bizde bu tüketimin çoğunluğu, ısınma ve soğutma işinde olduğu için bu göstergeyle alakası yok” dedi.


KAYIP KAÇAK ORANI, ÜÇ BÜYÜK BARAJIN ÜRETİMİNDEN FAZLA
Bölgemizde kayıp kaçak tüketimlerden dolayı, ihtiyacın çok üzerinde bir tüketim söz konusu olduğunu belirten Karagüzel “Nasılsa kaçak, nasılsa kaydedilmeyecek anlayışı ile ihtiyacın üzerinde bir tüketim var. Bölgemizde yılda 12 milyar kw saat tasarruf edilebilir enerji söz konusudur. 5 milyar TL değerindedir. Keban, Karakaya, Atatürk Barajlarının tüketimi, Dicle’nin kaçağına yetmez deniyor. Bu üç büyük barajın, 2016 yılında (daha yağışlı sezonda) toplam 16.70 milyar kw saatlik üretim söz konusu iken, 2015 yılında 15 milyar kw saatlik bir üretim var. 2017 yılında Dicle Bölgesinin tüketimi ise 22,5 milyar kw saat. Bunun 15 milyar kw saati kayıp kaçaktır. 7 milyar kw saatlik tahakkuk yapmışız” dedi.
TARIMSAL SULAMA, KAYIT ALTINA ALINDI
Bölgenin en büyük sıkıntılarından birinin, tarımsal sulama olduğunu belirten Karagüzel “Tarımsal sulamayla alakalı gerek enerji nakil hatlarındaki iyileştirmeler, gerek yine şirketimizin imalatı olan trafo üstü panolarla, tamamı kayıt altına alındı. Şuanda yüzde 35’lik taahhütlendirmeyle yüzde 65’e varan bir indirimle bunlara fatura çıkarılıyor ve 22 bin civarında tarımsal sulama abonesi bu şekilde sayaçlaşıp kontrol altına alındı” dedi.
DİJİTALLE, HER ŞEY UZAKTAN KONTROL EDİLECEK
Dijital Dönüşüm Projesine ilişkin bilgi veren Karagüzel “Bütün alt yapımız, bütün işlemlerimiz, tamamen dijital ortamda, uzaktan kontrol edilebilecek şekilde tasarlanıyor. Arıza ihbar, arıza onarım, sayaç kontrolü, kaçak kontrolü, her şey dijitalden yapılacak” dedi. 
KÖYLERDE 2,5 MİLYON YATIRIM YAPILDI
Örnek Köy Projesi ile köylerin tamamının şebekesinin düzeltildiği, sayaçların da direklerin üstüne alındığını belirten Karagüzel “Köylerde 2,5 Milyon yatırımımız söz konusu. Batman merkez ve ilçelerinde eskimiş trafo binalarımızı, 3,5 Milyon TL ile yenildik. Ayrıca köylerde trafo kurulumu, yeni abonelere enerji verme işine 1,5 Milyonluk yatırım yaparak, 2017 yılını 31,5 Milyonla kapattık. Yaklaşık 350 Bin civarında sayaç yeniledik” dedi.
“KAÇAKLA MÜCADELEDE DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR”
Kaçak kullanıma mücadele için basın, eğitim camiası, STK’lar ve Diyanet’ten destek isteyen Karagüzel “Ciddi manada gayret sarf etmeliyiz. Çünkü bu bir kültür olayıdır. Yasal düzenlemelerin daha net ortaya konulması için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
“ÖDEME GÜÇLÜ ÇEKEN AİLELERDEN ÜCRET ALMAYACAĞIZ”
Karagüzel, sosyal sorumluluk projesi kapsamında, dar gelirli ailelere elektrik enerjisinin ücretsiz sağlanacağı müjdesini vererek “Bunanla ilgili çalışmalarımız var. Tamamlandığı takdirde, da gelirli ailelerden, kullandığı tüketimin bedelini almayacağız. Şehit aileleri ve gazilerimize de tüketimlerinden bedel alınmamaktadır” dedi.
“69 MİLYON TL ALACAĞIMIZ VAR”                                                                           
30 yıllığına işletmeyi devraldıklarını belirten Karagüzel “Tüm tesisatlarımız Devlete aittir. Yatırım yapabilmemiz için daha fazla tahsilât yapmamız gerekir. 69 Milyon TL bir alacağımız var. Bunun yaklaşık 7 Milyonu kırsaldadır” dedi. (Yusuf Kavak)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete