EĞİTİM

KADINLAR, ANEMİYE DAHA MEYİLLİ

Batman Medikal Park Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cengiz Yeşilbaş, hamilelikte anemi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı, kansızlık olarak bilinen aneminin, hamilelik döneminde sıklıkla görüldüğüne dikkat çekti.

KADINLAR, ANEMİYE DAHA MEYİLLİ
08-10-2018 20:14
Google News

 

KADINLAR, ANEMİYE DAHA MEYİLLİ

Aneminin, önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirten Yeşilbaş “Kadınlarda en sık karşılaşılan anemi türü, demir eksikliği anemisidir. Nedeni ise adet kanamalarıyla, düzenli ve sürekli kan kaybıdır. Kadınların beslenme alışkanlığının, erkeklerden farklı olması da anemiye eğilimi artırır. Hamilelik öncesi anemi sorunu olmayan kadınlarda gebelik sonrası kansızlık ve demir eksikliği görülebilir. Asıl nedeni, gelişmekte olan bebeğin, annenin kaynaklarını tüketmesidir” dedi.

ERKEN DOĞUM RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Anemisi olan hamilelerde erken doğum oranının iki kat arttığına dikkat çeken Dr. Yeşilbaş “Aneminin en sık görülen etkisi, bebeğin gelişimi ve büyümesinde gerilik (rahim içi gelişme geriliği) yapmasıdır. Demir eksikliği anemisinde en sık karşılaşılan neden, yetersiz demir alımı, folik asit yetersizliği, basur ya da benzeri patolojiler nedeniyle kronik kan kaybı, gelişmekte olan bebeğin annesinin depolarını tüketmesi, travma, kaza gibi durumlarda ani ve fazla miktarda kan kaybıdır. Belirtileri halsizlik, çabuk yorulma, soluk görünüm, çarpıntı, merdiven çıkma, yürüyüş gibi aktivitelerde hemen yorulma ve nefes nefese kalma, baş dönmesi, baygınlık, baş ağrısı, tırnak diplerinin soluklaşması, sarılık, karın ağrısıdır. Yapılacak bir kan sayımıyla anemi varlığı saptanabilir. Hamilelik takipleri sırasında kan sayımı 24–28. haftalarda tekrarlanmalıdır. Demir eksikliği anemisinin tedavisi, genelde ağızdan alınan haplar ya da şurup şeklinde demir ilaçlarıyla yapılır. Nadiren enjeksiyon şeklinde demir alımı gerekebilir. Kansızlığın çok fazla olduğu durumlarda kan verilebilir. Hamileliğin başlangıcında anemi olmasa bile birçok kadında demir kullanılması önerilir. Bunun amacı demir depolarının desteklenmesidir” dedi. (Medikal Park Basın)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete