GÜNDEM

MEDYANIN SORUNLARI ANTEP’TE KONUŞULDU

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK)’nun 13. Başkanlar Kurulu Toplantısı, 13–15 Ekim tarihleri arasında Gaziantep Basın Cemiyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

MEDYANIN SORUNLARI ANTEP’TE KONUŞULDU
25-10-2017 16:17
Google News

Başkanlar Kurulu Toplantısında, yerel medyanın içinde bulunduğu koşullar masaya yatırıldı.

İLAN TARİFESİNİN YAYINLANMAMASI, DETAYLARIYLA ELE ALINDI

Toplantıda, yerel medya için yaşamsal önem taşıyan her yılın Ocak Ayı’nda yayımlanıp Şubat Ayı’nda yürürlüğe giren Resmi İlan Fiyat Tarifesi’nin 2017 yılında kadük kalması ve yayınlanmaması, detaylarıyla ele alındı. Bu nedenle yerel basının uğradığı zarar ve resmi ilanların çeşitli yollarla kesilmesi – azaltılması çabaları konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi kararlaştırıldı.

BÜROKRASİ, RESMİ İLANDAN KAÇINMA EĞİLİMİNİ ARTTIRIYOR

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 13. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi’nde konuyla ilgili olarak “Bürokrasinin, resmi ilanları kamuya yük olarak algılaması, son dönemde resmi ilandan kaçınma eğilimini arttırmıştır. Tahtaya asma, İşleri birleştirerek tek ilan verme, İşleri parçalayarak ilandan kaçınma, doğrudan temin yöntemini seçme, Acil alım yöntemine başvurma, Kamu ihale mevzuatına aykırı olarak ilanları özet olarak yayınlama gibi yöntemlerle ilanlardan kaçınılmaktadır. İcra ilanlarında ise çoğunlukla icralık kişilerin de aleyhine olmak üzere yerel gazeteler yerine yaygın gazetelerde yayın yolu seçilmekte veya hiç ilana çıkılmamaktadır” denildi.

BASIN, CİDDİ KAYIP İÇİNDE

Bildirgede ayrıca “Basın İlan Kurumu (BİK) mevzuatı çerçevesinde verilen resmi ilan ve reklâmlar özellikle mahalli basının ekonomik özgürlüğünde vazgeçilmez kaynakların hemen başında yer almakta, en basitinden can suyu görevini yerine getirmektedir. İçinde bulunduğumuz yıl itibari ile halen Bakanlar Kurulu’nca Resmi İlan Fiyat Tarifesinin sütun/cm birim fiyatlarının değiştirilmemiş olması, özellikle mahalli gazeteler açısından ciddi bir kayıptır. BİK şubesi bulunan yerlerde resmi ilanların tahsilâtları kurum tarafından yapılarak, ertesi ayın 15 ve 30’unda iki taksit halinde gazetelere ödenmektedir. Tahsilâtta gecikme olsa dahi kurum bu gecikmeyi gazetelere yansıtmamaktadır. Mevzuatın emrettiği şekilde peşin olarak ilan ücretlerini ödeyen kurumlar olduğu gibi geciktiren kurumlar da söz konusudur. Gazeteler tahsil etmedikleri KDV ve doğmuş bulunan kurumlar/gelir vergisini zamanında ödemek durumunda kalmaktadır. Ağırlıklı olarak mahalli idareler ilan ücretlerini geciktirmektedir. Ekonomik sıkıntıların biraz olsun telafisinin yanı sıra, yayımlanacak yeni Resmi İlân Fiyat Tarifesi, gelecek yılın tarifesine de esas teşkil edeceğinden, medya sektörü için önemi daha da artmaktadır” denildi. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete