GÜNDEM

YENİ BİR GÜVE TÜRÜ KEŞFETTİLER

Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seven ve Bitlis Eren Üniersitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın, yeni bir güve türü keşfetti.

YENİ BİR GÜVE TÜRÜ KEŞFETTİLER
13-07-2021 08:54
BATMAN
Google News

BÖCEK FAUNASINA YENİ BİR GÜVE TÜRÜ KAZANDIRILDI

Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Seven’in yer aldığı araştırma ekibi, Bitlis’in Nemrut Kalderası'nda yeni güve türü keşfetti. Dünyada ilk kez keşfedilen türe, Laristania Beyarslani adı verildi. Bitlis Eren Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Proje Biriminin desteklediği proje kapsamında, Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kesran Akın ve Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Seven, zengin biyoçeşitliliğe sahip Nemrut Dağı ve kalderasında, Pyraloidea ve Geometridae familyasındaki güve türlerini tespit etmek amacıyla çalışma yürüttü, Çalışma neticesinde keşfedilen yeni güve türü, Lasritania Beyarslani adıyla bilim dünyasına kazandırıldı. Yeni türe ilişkin makalelerinin hayvanların sınıflandırılmasıyla ilgili bilimsel yayın yapan Zootaxa isimli dergide yayımlandığını ifade eden Doç. Dr. Erdem Seven “Yeni türe, ülkemiz böcek faunasına ciddi katkılar sunan ve Haziran 2020’de emekliye ayrılan Sayın Prof. Dr. Ahmet Beyarslan’a ithafen Laristania Beyarslani" adını verdik” dedi.

BİLİMSEL DERGİDE YAYINLANDI

Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Seven “2017 yılında Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kesran Akın ile birlikte Bitlis Üniversitesi BAP birimine sunduğumuz proje kabul edildikten sonra çalışmalara başladık. 2019 yılında projemizi tamamladık. Nemrut Kalderası’nda yaptığımız incelmeler çerçevesinde elde ettiğimiz verileri toparlayarak incelemeye başladık. Yaptığımız incelemeler neticesinde yeni bir güve türü tespit ettik. Bu güve türü ile ilgili hazırladığımız makale de hayvanların sınıflandırılmasıyla ilgili bilimsel yayın yapan Zootaxa isimli dergide yayınlandı. Entomolojik araştırmalar, arazi çalışmaları ve sonrasında ayrıntılı sistematik araştırmaları kapsayan zorlu alanlardır. Batman Üniversitesi Böcek Müzesi çok sayıda materyal ile Türkiye’deki önemli merkezlerden birini oluşturmaktadır. Son yıllarda multidisipliner yaklaşımlarla farklı alanlar ile ilk ve önemli ortak çalışmalar sürdürülmektedir. Bilimsel çalışma ve araştırmalarımızı destekleyen Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’e teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?