AK PARTİ İLE HÜDA-PAR YAKINLAŞMASI

21-12-2020

Hüda-Par, kuruluşunun 8 yılını geride bıraktı.
Bu süreçte son yerel seçim ile Cumhurbaşkanlığı seçimi hariç yapılan bütün seçimlere katıldı.
Seçimlerde istediği başarıyı elde etmezlerse de bu süreçte AK Parti ile kurulan diyalog ve yakınlık sayesinde özelikle bölgemizde kamu kurumlarında Hüda-Par’a yakınlığı ile bilinen kadrolar söz ve yetki sahibi oldu.
24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı Seçimi'nde Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklerken, 30 Mart 2019 yerel seçimlerinde de aday göstermeyerek açık etmeseler de oyları AK Parti adaylarına gitti ve bu destekle birçok İlçe ve Beldede AK Partili Adaylar seçimi kazandı.
AK Parti ve MHP’nin başını çektiği Cumhur İttifakı içerisinde direk yer almasalar da aslında dolaylı olarak ikili olarak bir dayanışma ve yakınlaşma söz konusudur.
Geçmişte atılan karşılıklı adımlarla açık bir biçimde hissedilen ve görülen bir yakınlaşma söz konusu.
Bunun en belirgin işaretlerden en önemlisi de Ak Parti ve Hüda-Par arasında Genel Başkanlar düzeyinde bu güne kadar gerçekleştirilen samimi görüşmeleridir.
Bu görüşmelere geçen hafta içerisinde bir yenisi daha eklendi.
Hüda-Par’ heyetinin Beştepe’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bu süreçte kabul edilmesi ile gözler bu görüşmeye çevrildi.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Hüda-Par Genel Başkanı İshak Sağlam, Genel Başkan Yardımcısı Zekerya Yapıcıoğlu ve Parti Genel Sekreteri arasında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşmede birçok konu üzerinde görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi.
Hüda Par cephesinden yapılan açıklamada “Genel Başkanımız gündemdeki konularla ilgili Sayın Cumhurbaşkanına düşüncelerini aktardı. Verimli bir görüşme oldu” denildi.
Görüşme talebinin Hüda-Par’dan yapıldığını  ve  görüşme taleplerinin kısa bir sürede yerine getirildiğini söyleyen Genel Başkan Yardımcısı  Yapıcıoğlu, “Önceden planlanan bir görüşme değildi. Genel başkanımız talep etti ve talebimiz karşılandı. Görüşmede başta Kürt meselesi olmak üzere ülkenin gündemindeki birçok önemli konuda görüştük, yazılı bir rapor sunmadık ama birçok konudaki görüşlerimizi kendisine aktardık” dedi.
Yaklaşık iki saat süren toplantıda memleket meselelerini konuştuklarını belirten Yapıcıoğlu, hükümetten hem Kürt sorunun çözümü hem de bir çok konuda beklentisinin olduğunu açıklandı.
AK Parti-Hüda Par yakınlığı, Ak Parti-HDP arasındaki gerilime de dayanıyor.
Yürütülen çözüm süreci görüşmeler neticesinde Dolmabahçe mutabakatı sonrası görüşmelerin tıkanması, Kobani olayları, 27 Haziran seçimleri ve “seni başkan yaptırmayacağız” çıkışı sonrasında AK Parti-HDP arasında yaşanan gerilim Ak Parti-Hüda Par yakınlaşmasında önemli etken oldu.
Hüda Par da oluşan fırsatı doğru siyasi kararlarla iyi değerlendirdi.
Hüda Par tümü ile iktidar partisi ile görüşleri örtüşmediğinden, kendince makul bir dil ve yöntemle ılımlı bir şekilde muhalefet ediyor.
Kürt sorunun çözümünde birinci aktör olma çabası veriyor, FETÖ’ye karşı verilen mücadeleye tam destek verip cezaevlerinde kendisine yakın tutukluların FETÖ tarafından kurulan kumpasla ceza aldıklarını ve serbest bırakmalarını istiyor. Ekonomi ve dış siyasete ilişkinde eleştiri ve önerilerini zaman zaman kamuoyu ile paylaşıyor.
Bu yöntemle hem üyeleri ve kamuoyuna olumlu mesajlar veriyor hem de Ak Parti kurmaylarının dikkatini çekebiliyor.
Dikkat çekmekle kalmıyor, özelikle bölgemizde bazı konularda  işbirliğine de zaman zaman yol açan bir yakınlaşmaya gittikçe artıyor.
Bu yakınlaşma olası bir seçimde Hüda Par’ın da Cumhur ittifakına dolaylı veya direk dahil olması kesinlikle sürpriz olmaz.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?