AK PARTİ TEŞKİLATININ TUTUMU

16-08-2015

Çatışmalı bir döneme hızla gidilen bu süreçte AK Parti Batman İl Teşkilatının olup bitenler karşısındaki tutumu tam olarak nedir, doğrusu bilmiyoruz.

Çünkü parti il teşkilatının çözüm sürecinin devam etmesi ve kalıcı barışın sağlanması herhangi bir çabası ya da gayretleri doğrusu kamuoyuna pek yansımadı.

Şayet varsa yapılan çaba ve girişim, bunun kamuoyu ile paylaşılması gerekirdi.

Denilebilir ki, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Eski Genel Başkan Cumhurbaşkanı çözüm süreci ve gidişata ilişkin her gün açıklama yapıyorlar, Batman İl Teşkilatı açıklama yapmış yapmamış ne önemi var ki?

Tamam, ülkenin her meselesi ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan gerekli açıklamaları ulusal düzeyde yapıyorlar ama il teşkilatlarının da gerekli hallerde bu açıklamalara ek olarak yerelde açıklama ve çalışma yaptıkları oluyor.

Ancak her ne hikmetse çözüm ve barış sürecine ilişkin bu güne kadar sadece İl Başkanı Diyattin Uçar’ın Hasankeyf’te katıldığı bir programda konuşmasının satır arasında sarf ettiği “Çözüm sürecini AK Parti başlattı” sözünden başka bir beyanını duymadık.

Yaşanan olayları lokal bir şekilde değerlendirmek ve kınamak ayrı bir şey, çözüm sürecinin geleceği açısından söz söylemek ve gayret etmek ise ayrı şeydir.

Elbette şiddete karşı tutum her zaman önemlidir, ancak şiddet kimden ve hangi güç ve organizasyondan gelirse karşı çıkmak da önemlidir.

Ama legal siyaset yapan ve bir partinin milletvekili adayı olmuş birine karşı bir hukuksuzluk yapılmışsa ya da sivillere ve güvenlik güçlerine karşı yapılan saldırılara da karşı çıkılması gerekir.

AK Parti İl Teşkilatı, barış ikliminin bozulmasına yol açan yanlış politikalar karşısında yanlışa yanlış diyebilmelidirler.

Kürt sorununu ve çözüm sürecinin geleceğini AK Parti’ye sürekli yanlış reçeteler sunan Mehmet Metiner ve Orhan Miroğlu gibilerinin inisiyatifine bırakmamaları gerekir.

Çözüm süreci ile ilgili katılımcılık ve doğru çözümlemelerden oluşan raporlarla kötü gidişatın durdurulması için genel merkez düzeyinde etkilerini hissettirmeleri gerekir.

Çatışmalarda ölen-öldüren her kişi, bu toplumun bir ferdidir. Bu yüzden biz bu ülkenin kardeş haklarını çatıştırmayız” diyebilmelidir.

Yani Ankara’nın dili dışında bir dil ve inisiyatif geliştirebilmelidirler.

Bu yöntemle partinin önemli konulardaki kararlarında etkili olmaları gerekir.

Bu güne kadar bu tavrı geliştirmedikleri için son seçimlerde Batman’da büyük bir hezimet yaşadılar.

Koalisyon çabalarının sonuç vermemesi, bir erken seçimin olacağını gösteriyor.

Şayet AK Parti çözüm süreci ile ilgili mevcut tutumu ile seçime girerse bölgede 7 Haziran seçimlerinden daha büyük bir hezimet yaşayacaktır.

Elbette yeniden çatışmalı bir sürece girilmesinin tek müsebbibi AK Parti’dir demiyoruz.

Ancak İl Başkanı Uçar’ın da söylediği gibi madem çözüm sürecini AK Parti başlattı bunu devam ettirmek de öncelikli olarak AK Parti’nin görevidir.

Bakmayın siz Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun “biz çözüm sürecini devam ettireceğiz” dediğine, çözüm sürecinin varlığı ve sürdürebilirliğine dair hiçbir belirti ve icraat görünmüyor.

Bu duruma gelmesinde kimin ne hesabı planı var bilemiyoruz ancak şu bir gerçektir ki AK Parti mevcut politikaları ile bölgede gittikçe güven kaybı yaşıyor.

Sonuç olarak çatışmalı ortamın olmadığı bir dönemde bile seçmenlere baskı yapıldığını sürekli dillendiren AK Parti’ydi.

Herhalde çatışmalı bir ortamda AK Parti’nin ne kadar oy alabileceğini en iyi tahmin edecek olan da AK Parti’dir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?