AK PARTİ’YE, HÜDA-PAR ZİYARETİNİN ÖNEMİ

19-03-2019

Seçimlere 10 gün kadar bir süre kala Batman siyasetinde önemli gelişmeler yaşanıyor.

Bu önemli gelişmelerden biri de bana göre Hüda-Par Batman İl Teşkilatının önceki gün Ak Parti Seçim Lokaline ziyarette bulunmasıdır.

Bu ziyareti farklı şekillerde değerlendirmek mümkündür.

Birincisi, 24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı Adayı göstermeyip, AK Parti Adayı Recep Tayyip Erdoğan’ı desteklediğini açıklayan ve 31 Mart’ta sürpriz bir şekilde seçimlere katılmama kararı veren Hüda-Par direk olarak açıklamasa da Ak Parti’yi destekleyecek.

İkincisi ise bu, sadece nezaket kuralları içerisinde yapılmış bir ziyarettir.

Üçüncü ihtimal Ak Parti İktidar Partisi olduğu için ilk seçim ziyareti kendilerine yapıldı, diğer siyasi parti seçim lokallerine de ziyarette bulunulacaktır.

Bana göre bu üç ihtimal içerisinde birinci ihtimal daha güçlü görünüyor ve Hüda-Par bu ziyarette açık bir şekilde ifade edilmese de tabanına “bize en yakın siyasi parti mevcutlar arasında Ak Parti’dir”  mesajını vermektedir.

İki partinin Ak Parti Seçim Lokalinde buluşmasının en üst düzeyde gerçekleşmesi, bu ziyareti daha da anlamlı kılmaktadır.

Hüda-Par Batman İl Başkanı Davut Şahin ve beraberindeki kalabalık heyetini AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, AK Parti İl Başkanı Akif Gür ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Murat Güneştekin ve partililer karşıladı.

Bu ziyaret bana göre sıradan bir ziyaret değildir.

Bir kere AK Parti Batman İl Teşkilatının tam kadro olarak karşılamada hazır olması, bu ziyareti ne kadar önemsediklerinin açık göstergesidir.

Aslında seçimdeki kazanımlar açısından değerlendirildiğinde bu ziyareti önemsemelerinde haksız da sayılmazlar.

Batman’da partisine bağlı oyları en çok bulunan üçüncü parti durumundaki Hüda-Par’ın bu çıkışı, Ak Parti’ye bazı belde ve ilçelerde seçim bile kazandırabilir.

Özelikle Beşiri, Gercüş ve Balpınar’da belli bir tabanı olan Hüda-Par’ın oyları, Ak Partili adaylara giderse bu durum, kendilerini seçimin galibi yapabilir.

Batman merkezde de 15 bin dolayında oy’ sahip olan Hüda-Par seçmeni, oyunu Ak Partili adaya verirse bu durum Ak Parti’nin oylarını gözle görülür düzeyde arttırmasını sağlayacaktır.

Bu durumdan kuşkusuz en çok etkilenecek siyasi parti, Ak Partinin Bölgedeki birinci rakibi olan HDP olacaktır.

Son 20 yılda başta Batman merkez olmak üzere Belediyeleri elinde bulundurmanın avantajı ile seçimlere giren HDP, bu yerel seçimlere bu avantajlardan yoksun girmektedir.

İster istemez bu durum, seçim sonuçlarına az veya çok etki edecektir.

Ak Parti yönetimi hem Hüda-Par’ın seçime germemesini hem de Belediyelerin kayyumla yönetilmesini kendi lehine çevirmeye çalışacaktır.

Ha bir de şu gerçek var;

Hüda-Par yönetimi diyelim ki Ak Parti’yi kendilerine en yakın parti olarak görüp destekleme kararı alırsa bile tüm üyelerinin sandığa gidip oy kullanıp kullanmayacağı da belli değildir.

Çünkü her ne kadar Hüda-Par’ın girdiği seçimlerde gücünü ispatlama adına taban oy kullandıysa da hala önemli bir kesim Allah’ın kanunları dışında hiçbir beşeri kanunu kabul etmiyor ve dolayısı ile oy kullanmıyor.

Hatta Hüda-Par’ la gönül bağı olan birçok kişi hala ya sandık başına gitmiyor veya gitse bile oyunu yakıyor.

Yani Hüda-Par yöneticilerinin bu seçimde takınacakları tutum, tabandaki bazı kişiler için yüzde yüz bağlayıcı olmayabilir.

Tüm bu varsayımların 31 Mart Yerel Seçim Sonuçlarına ne kadar etki edecek, nasip olursa hep birlikte göreceğiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?