ANIZ ÇALIŞTAYININ ARDINDAN...

30-10-2017

Her yaz mevsiminde anız yangınları biz Batmanlıları için kâbusa dönüşür.

Son yıllarda her ne kadar bir azalma söz konusu ise de Ağustos’ta başlayan anız yangınları, Kasım ayına kadar insan sağlığını ve doğal yaşamı tehdit etmektedir.

Bu sorun basında çok yazılıp çizildi, farklı yöntemler denenerek önlenmeye çalışıldı, ancak bir türlü baş edilemedi.

Tabi anız yangınları sadece Batman’a has bir sorun değil.

Batman yerleşkesinin konum itibari ile çevresine göre düşük bir rakımda yer alması, hava sirkülâsyonun yeteri kadar olmaması, anız yangınları dumanının etkisini arttırıyor.

Havası zaten kirli olan Batma’da, anız yangınları ile oluşan duman, şehri esir almakta, neredeyse nefes almayı imkânsız hale getirmektedir.

Çevreciler ve yerel basın, yıllarlarca bu sorunla mücadele ediyor.

Bu mücadeleleri şehir sınırlarını da aşmış durumda.

Başta da dedim ya bu sorun tabi ki Batman’a has bir sorun olmamasına rağmen Batman basını, sivil toplum örgütleri bu önemli meseleyi hep gündemde tuttu.

Tabi Batman Valisi Ahmet Deniz’in, Batman’da göreve başladığı günden bu yana anız yangını sorununun çözümü için yoğun bir çaba sarf ettiğini de unutmamak gerekir.

Sayın Vali, anız yangınlarının önüne geçmek için Tarım Bakanlığına müracaatta bulunarak, anız yaktığı tespit edilenlerin devlet tarafından sağlanan desteklerinin kesilmesi talebinde bulundu.

Bu kabul görmeyince bu kez anız yangınlarının önlenmesi için çalıştay fikrini ortaya attı.

Böylece Batman Valiliği, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Batman Üniversitesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Batman Ziraat Odası Başkanlığının ortaklaşması ile 25–27 Ekim tarihleri arasında  ‘Ulusal Anız Yangınlarının Önlenmesi Çalıştayı’  düzenlendi.

16 üniversite, 8 araştırma ve enstitü,  2 tarımsal araştırma ve yayım merkezi, 7 ilçe kaymakamlığı yetkilileri STK temsilcileri ve Türkiye’de anız yangılarının sorun olduğu 20 ilden Tarım Müdürlüğü Yetkilileri katıldı.

Çalıştayın İlk günü Batman Üniversitesinde anız yangınlarının çevre, toprak ve canlılar üzerindeki etkileri ile anız yangınlarını önlemenin yöntemleri ile ilgili sunumlar yapıldı.

Sonrasında katılımcılar 5 ayrı grup halinde, anız yangınlarını önleme ile ilgili atölye çalışmalarını iki gün boyunca sürdürdü.

Gurup çalışmalarında çıkan sonuçları ise gurup sözcüleri, tüm katılımcıların huzurunda rapor şeklinde açıkladı.

Bu sunumlar esnasında toplantıya katılan sivil toplum örgütlerine de söz verilerek önerileri alındı.

Anızla ulusal düzeyde mücadele etmek için gerçekleştirilen ilk önemli çalıştayın çıktılarının kitaplaştırılacak olması da son derece isabetli bir karardır.

Kitapta Türkiye’de anızla baş etmenin yol ve yöntemlerine ilişkin öneriler yer alacak.

Bu çalıştayın ikincisi de tıpkı Batman gibi genç olan ve anız belası ile mücadele eden Osmaniye İlinde gerçekleştirilecek.

İlk olması açısından çalıştayda bir takım eksiklik ve aksamalar yaşandı.

Ama benim de önemli bulup üç gün boyunca katıldığım bu çalıştay, anız yangınlarının önlenmesine dönük yol ve yöntemlerin belirlenmesi, kurumlar arası deneyimlerin paylaşımı açısından her şeye rağmen son derece verimli geçti.

Çalıştayın gurup toplantılarında ve sunumlar kısmında da söz alarak öneri ve tavsiyelerimi dile getirdim.

Yaptığım konuşmamda da belirttiğim gibi, bu tür çalışmaların sivil ayağının güçlü tutulması gerekir, çünkü bu, çalıştayların daha verimli olmasını sağlar.

Her şeyden önemlisi, bu tür çalıştayların karar ve programı belirlendikten sonra işin organizasyon tarafı, profesyonel ekiplere bırakılmalıdır.

Bu tür toplantılarda uzaman ve teknik personelden beklenen de bu tür organizasyonlarda temsil ve ağırlama işi ile uğraşmaktan ziyade, çalıştayın ana amacına hizmet edip katkı sunmalarıdır.

Ancak çalıştayın ilk gününden son gününe kadar organizasyonda bir aksaklık olmasın diye başta Bitkisel Üretim Şube Müdürü Sadık Yalçın olmak üzere birçok görevli çok koşturup yoruldu.

Haklarını teslim etmek gerekir ki Başta Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kıyas ile Bitkisel Üretim Şube Müdürü Sadık Yalçın’ın bu önemli organizasyonun gerçekleştirilmesinde büyük rol ve emekleri vardır.

Kendilerine ve katkısı geçen tüm çalışanlarına burada teşekkür ediyorum.

Umarım Batman’da ilk kıvılcımı çakılan anız yangınları ile etkin mücadele amacı ile gerçekleştirilen çalıştay, amacına ulaşır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?