ANIZ YAKMADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

27-09-2019

Her yıl bu mevsimde şehrimizin üstüne kâbus gibi çöken anız dumanından nefes alamıyorduk.
Tüm uyarı, beddua, hakaret ve cezalara rağmen tarla sahipleri anız yakıyordular.
Ve tamda bu zamanlarda Batmanlılar olarak nefes alamıyorduk.
Çok şükür bu sene daha o nefes alamadığım kâbus dolu günler başlamadı. 
Geçen senelere oranla daha az duman solacakmışız gibime geliyor.
Çünkü yıllardır başta Batman Çevre Gönüllüleri Derneğinin duyarlı yöneticileri ve üyelerinin verdiği mücadelenin bir nebze sonuçları alınmaya başlandı.
Bu sayede hem çiftçiler anız yangınları ile ilgili bilinçlendiler, hem de kurumlar görev ve sorumluluklarını daha iyi yerine getirmeye başladılar.
Tabi birde hakkını yememek lazım Batman Valisi HulisiŞahin’nin anız yangınları ile ilgili Batman sınırlarınıda aşan çaba ve gayretleri söz konusudur.
Sayın Vali Şahin yanına sivil toplum örgütleri, ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcilerini de alarak şehrimizin komşu ilçesi Bismil’e gitti, anız yangınlarına karşı hem duyarlılık oluşturma hem de işbirliği yapılması için toplantı yapılmasını sağladı.
Bu adım da çok önemliydi.
Çünkü şehrimizin havasını en çok etkileyen, Bismil ve Silvan’daki mısır tarlalarında çıkarılan anız yangınlarının dumanıydı.
Batman Belediyesi de anız yangınlarına karşı aylar öncesinden birtakım tedbirler aldı. En ücra köylere kadar bilinçlendirme çalışması yaptı, çıkarılan tarla yangınlarına da anında müdahale ediyor.
Tabi bir de şu gerçek var, mısır sapları artık para etmemeye başladı.
Gerek hayvanlar için yem olarak, gerekse elektrik santralleri ve çimento fabrikalarında yakılıp enerji elde edilmesi ve sanayide ham madde olarak kullanılmasından dolayı saplar balyalanıp Türkiye’nin dört bir yanına dağılıyor.
İşte bütün bu nedenlerden dolayı geçen yıl petrol yangını ile eş değerde olan anız dumanından bu sene eser yok.
 Aslında biraz bekleyip alınan önlemlerin nasıl bir sonuç verdiğini görmek gerekir.
 Ama birkaç günlüğüne de olsa rahat nefes alabildik.
Bu yüzden yıllardır anız yakanlara herkesten daha çok tepki gösteren biri olarak, bu sene anız yakmayan çiftçilere teşekkür etmek istiyorum.
Keşke eleştirmek yerine hep böyle teşekkür etmiş olsaydık.
Tabi bir teşekkür de anız yangınlarını önlemek için mücadele eden ve gerekli önlemleri alan kamu kurum kuruluşlar ile sivil toplum örgülerine.
Umarım bu teşekkürümüz yerini bulur ve bu sene anız dumanlarına maruz kalmayız.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?