BARO’NUN TARİHİ GÜNÜ!

04-09-2016

Batman Barosu Batmandaki meslek odaları arsında en çok öne çıkan gözde bir kurumdur.

Baro için sadece meslek odası demek şahsen benim açıdan eksik bir tanımlama gibi duruyor.

Çünkü Batman Barosu sadece üyelerinin özlük haklarını ile kendisini sınırlayan bir kurumdan ziyade tüm toplumsal meselelere duyarlı demokrasinin ve hukukun üstünlüğünü savunan bir kurumdur.

Ayrıca kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ile güçlü bir bağ kuran ve işbirliği yapan, sürekli üreten, kendisini yenileyen bir özeliğe sahiptir.

Bu önemli kurum için dün tarihi bir gündü.

Çünkü Bölgenin en modern Baro Binasının yapım tamamlanarak açılışı yapıldı.

Çok amaçlı, son derece modern bir yapıya sahip binanın açılış törenine gitmeden önce günden güne kurumsallaşan Baromuzun tarihini merak ettim.   

Kurumun web sayfasında "tarihçe" diye bir bölüm vardı ve benim gibi şimdiye kadar 3100 kişi merak etmiş ve bakmıştı, ancak o sayfada her hangi bir bilgiye yer verilmiyordu.

Sayfanın içeriği Batman Barosunun geçmişi gibi tertemiz ve bembeyaz duruyordu!

Bu önemli kurumun yazılı bir tarihçesi, geçmiş başkan ve yönetimler, yıl ve üye sayısı gibi bilgilerine internet ortamında yer verilirse iyi olur.

Baro ile ilgili yazılı bir kaynağa ulaşmadığım için tarihçe ile ilgili hafızamda kayıtlı olan -kendi bildiklerimi- okuyucularla paylaşmayı uygun gördüm.

Batman'da bir delikanlı olarak gazeteciliğe başlarken Batman henüz il olmamış Siirt’e bağlı bir ilçeydi.

Sanırımım Batman'daki avukatlar da Siirt Barosuna üyeydi.

Batman 1990 yılında il olduktan sonra Batman Barosunun kuruluş çalışmaları başladı. Batman'da avukat sayısı 20–25 kadar kişiden oluşuyordu.

O zaman en çok tanınan ve bilinen Avukatlar Kasım Seçkin, Zeki Ekmen, Sabih Ataç, Abdullah Duran, merhum Sedat Özevin gibi isimlerdi.

Bu avukatların girişimleri ile 1991 yılın da Batman Barosu kuruldu ve Başkanlığına Av Zeki Ekmen seçildi.

Ekmen ve Baro Yönetim Kurulu, o zorlu süreçte çok sağlam bir temel atmış olacaklar ki Batman Barosu bu kadar saygın bir kurum haline gelmiş bulunmaktadır.

Ekmen bir dönem Başkanlık yaptıktan sonra yerini Av Sabih Ataç ‘a bıraktı. Sabih Bey de iki dönem Baro Başkanlığını yapıp görevi Av Zekerya Aydın'a bıraktı, merhum Zekeriya Aydın yakalandığı hastalıktan sonra henüz genç yaşta yaşamını yitirdi.   

Ardından Av. Sedat Özevin Baro Başkanlığına seçildi.

Merhum Sedat Özevin de Baro Başkanı ve hukukçu kimliğinin yanı sıra yıllarca mayınsız Türkiye girişimi saflarında mücadele eden bir insan hakları savunucusuydu ne acıdır ki oda en çok karşı olduğu mayın tuzağı sonucunda yaşamını yitirdi.

Merhum Özevin'den sonra Yusuf Tanrıseven Baro başkanlığı görevine seçildi Yusuf Tanrıseven de 2 yıl baro başkanlığı görevini başarı ile sürdürdü.

Mevcut Baro Başkanı Ahmet Sevim de iki dönemdir Batman Barosu Başkanlığı görevini yürütüyor

Kuşkusuz bütün Baro Başkanları, görevleri süresince çok ciddi anlamda hizmetlerde bulunup baronun başarı çıtasını hep yükseltti.

Ve Batman Barosu bu gün modern bir binaya, 280 üyeye sahip güçlü yapısı ile Türkiye'nin hatırı sayılır Baroları içerisinde yer almaktadır.

Kuşkusuz bu başarıda başkanlık görevi ve yönetim kurulu üyeliği yapan hukukçularımızın emeği vardır.

Bu modern bina, Baronun imajına ve kurumsallaşmasına çok şey katacaktır.

Sadece Baro değil Batman için de bu bina önemli bir kazanımdır.

Geçmişte olduğu gibi Batman Barosunun kapılarının ayırım yapmaksızın herkese, her kuruma sonuna kadar açık olacağından şüphem yok.

Zaten açılış için katılımcıların profiline bakıldığında Baronun Batman'da elde ettiği prestiji net olarak ortaya koyuyor.

Tabi açılışta sadece Batman'dan değil dışarıdan da son derece önemli konuklar gelmişti.

Binanın yapımında çok önemli katkılar sunan Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Milletvekilleri, bölge barosu başkanları da açılıştaydı.

Batman Barosu 25 yıllık başarısını önemli bir eserle taçlandırdığından dolayı dün, kendileri için çok önemli bir gündü.

Bu eserin Batman'daki hukukçularımıza kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?