Batman Çevre Platformunun oluşumu, yerinde bir karardır

Batman Çevre Platformunun oluşumu, yerinde bir karardır
11-08-2023

Sıcakların bunalttığı, aşırı ve bilinçsiz tüketim yüzünden su sıkıntısının yaşandığı, hava ve çevre  kirliliğinin gittikçe arttığı, betonlaşmanın hızla sürdüğü, doğal yaşam alanlarının birer birer yok edildiği bir dönemde Batman’da çok önemli bir oluşuma gidildi.

Aralarında Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Batman Barosu ve Batman Tabip Odası'nın da olduğu bazı sivil toplum örgütleri, kentin çevre sorunlarının çözümüne katkı sağlamak ve daha yaşanabilir bir Batman için mücadele vermek amacıyla Batman Çevre Platformu'nu kurdu.

Batman Çevre Platformu'nun kuruluşu, Atatürk Parkı girişinde, platform bileşeni ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen basın açıklaması ile Batman Kamuoyuna duyuruldu.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği öncülüğünde kurulan Batman Çevre Platformu’nun, tüm çevre sorunlarına derman bir olacağını umuyor ve diliyorum. 

Bir STK’nın veya  bir kurumun  tek başına çözemediği çevre sorunu, bundan sonra güç birliği yapılarak daha güçlü bir irade ile yapılacağından, önemsiyorum bu adımı. 

Batman’ın ekolojik, kentsel, doğal, çevresel, tarihsel, sosyal, kültürel değerlerinin korunması ve gelecek kuşaklara taşınabilmesi amacıyla bir araya gelen 10’a yakın  meslek odası, sendika ve sivil toplum kuruluşu tarafından kurulan Batman Çevre Platformu, kentin kalbi olan Atatürk Parkında basın açıklaması  ile kuruluşunu ilan etti.

Platformun ilanı ile  çevrenin sahiplenilmesi ve toplumda çevre bilincinin oluşmasının müjdesi verildi. 

Küresel ve  yerel çevre sorunlarına karşı, ekolojik dengenin korunmasının temelinde, tarihi, kültürel ve doğal çevre bilincini ve duyarlılığını geliştirmek, etkin kılmak, bu bilinci ve duyarlılığı yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar yapmak, bu sorunlara karşı ortak mücadele etmek ve çevreden yana taraf olmak, kamuoyu oluşturmak, çözüm önerileri üretmek ve bu önerileri yaşama geçirmek amacıyla kurulan, geçmişte bu  hassasiyetlerle hareket eden sivil oluşumlara kapısı açık olacak olan Batman Çevre Platformu, bağımsız bir yapı olarak faaliyet yürütecek, istişareler yaparak ve ortak akılla kararlar alarak yoluna devam edecektir.

Batman Çevre Platformu Dönem Sözcüsü ve Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argünağa tarafından platformun kuruluş amacı açıklandı.

Argünağa, yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi;

“Dünyada ve ülkemizde, temiz su kaynaklarımız, verimli tarım topraklarımız ve orman varlıklarımız giderek azalmaktadır. Bilim insanlarının ön görülerine ve araştırmalarına göre önümüzdeki süreçte iklim krizi daha yoğun hissedilecek ve iklim kriziyle mücadelede derhal harekete geçilmezse geri dönüşü olmayan bir noktaya varılacaktır. Sorunların çözümü için hepimize düşen sorumluluklar var. Çevre sorunlarına ilişkin bireysel ve kurumsal sorumluluklarımızı yerine getirirken, aynı zamanda kalıcı çözümlere ulaşmak için, doğaya, çevreye, tüm doğal yaşama, insan haklarına değer veren adil, demokratik bir toplumsal yaşam mücadelesini kesintisiz sürdürmeliyiz. Çevre sorunları ve iklim krizi ile mücadelede, başta bilim insanları olmak üzere, siyasetçilerin, yerel yönetimlerin, merkezi yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin ve toplumun tüm dinamik kesimlerinin bir an önce uyum içerisinde birlikte harekete geçmesi ve kendi yetki alanları içinde somut adımlar atmaya başlaması gerekmektedir. Yapılan ve planlanan HES’ler, JES’ler, ülkenin doğasını, su kaynakları ve ormanlarını mahveden maden aramaları ciddi sorunlar olarak karşımızda durmaktadır. Gelecek nesillere, çocuklarımıza yaşayabilecekleri bir dünya bırakabilmek için çevre sorunlarının çözümünde ivedi ve etkili adımlar atılması gerektiğine inanıyoruz.

Batman Çevre Platformu’nu inşa ettik. Bu gerçeklerin ışığında sorumluluk bilinciyle hareket ederek kentimize, bölgemize, ülkemize ve dünyamıza karşı görevlerimizi yapmak için aşağıdaki sivil toplum örgütleri olarak Batman Çevre Platformunu kurduk”

Evet, gerçekten son derece değerli ve önemli bir oluşum.

Bu oluşuma olabildiğince destek vermek ve geliştirmek gerekir.

Gündelik ve bireysel çıkarları bir tarafa atmak gerekir.

Batman Çevre Platformunun kurulması son derece yerinde bir karardır, başarılar diliyor ve destekliyorum.    

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?