BATMAN’DA UÇAK SEFERLERİNİN YETERSİZ OLMASININ NEDENLERİ

07-06-2017

Küçük Millet Meclisinin bu ay ki toplantısında, yerel konu olarak Batman Hava Limanı’nda uçak seferlerinin yetersizliği ve uçak biletlerinin pahalılığı konuşuldu.

Toplantıya sorunun muhatapları çağrılmasına rağmen katılım sağlamadılar.

Ancak benim de aralarında olduğum bir avuç duyarlı STK temsilcisi, konu ile ilgili  gerçekten çok doğru analiz ve tespitlerde bulundu.

Tartışılan konu, Batman için önemli meselelerden biridir.

Çünkü sosyal ve ekonomik açıdan hava ulaşımı çok önemli bir lojistik destektir.

Bu gerçekten yola çıkarak, birkaç Batman Gönüllüsü ile Batman’da uçak seferlerinin yetersizliğini ve uçak biletlerinin pahallılığını etraflıca konuştuk.

Öncelikli olarak, her sorunda olduğu gibi uçak problemleri ile ilgili temel sorunun, Batman’ın lobi yetersizliğinden kaynaklandığı noktasında hemen hemen tüm katılımcılar hemfikirdi.

Bir arkadaşımız yakın bir zamanda TBMM’de bulunduğu sırada Meclis misafir yaka kartında Batman yazılı olduğunu gören Siirtli birinin kendisine yaklaştığını ve “merhaba” demeden  söze girerek “Biz yakında Siirt’e uluslar arası bir sivil hava alanı kazandıracağız. Sizin hava alanınız zaten askeri hava alanıdır, bu hava alanı artık kullanılmayacak” sözleri karşısında şaşkına döndüğünü söyledi.

Anlayacağınız özellikle Siirt ve Diyarbakır’ın bürokrat, iş ve siyaset lobisinin de Batman’ın uçak seferlerinin artmamasında rolü ve etkisi bulunmaktadır.

Bu çabalar, Batman Havalimanının cazibe merkezi olmasını engelleme adına çok ciddi unsurlardır .

Siirt il sınırları içerisinde  kurulması planlanan hava alanı, uzun süredir gündemde.

Kurtalan-Batman arasında bulunan düz araziye kurulması planlanan havaalanı Bitlis, Siirt, Şırnak ve Siirt illerine hitap edecek şekilde düşünülüyor.

Siirtli İşadamı Ethem Sancak’ın Ak Parti Yönetimine  girmesi ile birlikte söz konusu projenin hayata geçme ihtimali çok yüksek görünüyor.

Diyarbakır Havaalanı Şanlıurfa Havaalanı gibi uluslararası hava ulaşımına açmak için de yoğun girişimler söz konusudur.

Nitekim Erbil-Diyarbakır seferlerinin başlatılması ile ilk adım da atılmış oldu.

Komşu illerimiz Siirt ve Diyarbakır’da bu gelişmeler yaşanırken Batman cephesinde Milletvekili Ataullah Hamidi’nin girişimi ile  sadece Ankara ve İstanbul seferlerinin artırılması için bir gelişme yaşandı.

Ancak Batman’ın acil talebi, yurtiçinde İzmir, Antalya ve Trabzon seferleri, yurtdışında ise Erbil başta olmak üzere Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine seferlerin gerçekleştirilmesidir.

Hem Batman Havaalanı’nın kapasite olarak bu ihtiyaca cevap verebilecek  düzeyde olduğunu 2 sene önce Diyarbakır Havaalanı bakıma alınıp tüm uçaklar Batman’a inip kalktığında şahit olmuştuk.

Yeter ki istemesini bilip güçlü bir lobi ile talebi ilgililere bildirilsin, Batman hem yolcu kapasitesi açısından hem de fiziki bakımdan saat başı uçak inişine cevap verebilir.

Uçak biletlerinin diğer illere oranla fiyat bakımından yüksek olması, Batman Havalimanı’nın cazibe kazanmasının önünde ciddi bir engeldir.

Bu işin arkasında da Batman’ı ekonomik ve sosyal açıdan baltalamak isteyen birilerinin olabileceği ihtimali üzerinde duruldu toplantıda

Aslında işin perde arkası araştırıldığında gerçekten bu ihtimal yüksektir.

Çünkü Siirt ve Diyarbakır lobisinin Batman’la rekabetleri her zaman olmuştur ve hala da devam ediyor.

Zamanında Batman’daki birçok yatırımın ve Bölgesel Müdürlüklerinin, Batman’dan bu illere kaydırıldığını da biliyoruz.

Her sorunda karşımıza çıkan sebepler, bu sorunun kaynağında yatan sebeplerle aynı.

Bu da Batman’da yaşayanların bu kente karşı yeteri kadar aidiyet duygusu geliştirmemesinden kaynaklanıyor.

Kısacası Batman’ın sahipsizliği, yetmezliği uçak ile ilgili meselede de en önemli faktördür.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?