BATMAN’IN İNCE MEMED’İ KOÇERO

BATMAN’IN İNCE MEMED’İ KOÇERO
18-01-2022

Batman Sonsöz Gazetesi olarak yazılı basının yanında görsel medya çalışmalarımızı da youtube üzerinde açtığımız Web TV kanalımızda sürdürüyoruz.

Youtube, Faccebok, Twitter ve İnstagram üzerinde Batman Sonsöz Web TV hesaplarında yaptığımız programlar gündem oluşturuyor.

Özellikle belgesel tadında programımız çok yoğun ilgi görüyor.

Son yaptığımız programlardan biri olan ünlü eşkıya Koçero belgeseli hem bilinmeyen bazı gerçeklerin ortaya çıkmasını sağladı hem daha önce adına şiirler, kitaplar, film senaryoları ve türküler söylenen Eşkıya Koçero’nun ilk belgesel çalışması oldu.

Tabi 5 Temmuz 1964 tarihinde öldürülen, kimine göre kahraman, kimine göre eşkıya olan Koçero’nun hayat hikâyesini belgeselleştirmek kolay olmadı.

Hem bilgi ve belge toplamada hem bazı hassasiyet ve engellerden dolayı çok zorlandık.

Ailesi bile bu süreçte böyle bir belgesele pek sıcak bakmadı ama buna rağmen önemli bir çalışmaya imza attık.

İlk kez bir Koçero belgeselinin hazırlanmasını sağladık.

İlk kez bir canlı yayında Koçero’nun hayatı anlatıldı.

Koçero’nun doğduğu, ilk cinayetin işlediği, öldürüldüğü, mezarının bulunduğu mezarlığı, olay yerlerini ve köylerini ilk kez görüntüledik.

En önemlisi de bu çalışma sayesinde Üstat Yaşar Kemal'in destansı romanının kahramanı eşkıya İnce Memed ile Koçero'nun ortak yönlerinin olduğu ortaya çıktı.

İnce Memed’in ailesinin kan davası nedeni ile Çukurova’nın bir köyüne göç ettiği söylenir ve İnce Memed köyde marabalık yapar.

Koçero'nun da ailesi bir kan davasından dolayı Beşiri’nin Dağyolu Köyü’nden Silvan’ın Yuvalı Heline Köyü’ne göç eder ve Koçero burada ailesi ile birlikte marabalık yapar.

İnce Memed köyde kendisine ve ailesine karşı haksızlık yapan ağayı vurarak dağa çıkar, Koçero da aynı şekilde ağanın kâhyasını vurarak dağa çıkar.

Yani ikisini de efsane kılan birçok benzer özellikleri var.

Koçero’nun Beşiri’ye bağlı Dağyolu Şihe Köyü’nde mezarını görüntülemeye gittiğimizde bir ortak yönlerini daha fark ettik.

Koçero’nun mezarlığı 2 metre uzunluğundaydı.

Koçero ince ve uzun yapılıymış.

Yaşar Kemal’in romanında anlatılan İnce Memed de aynı fiziki özelliklere aitmiş.

Yani Koçero, bir nevi Batman’ın İnce Memed’i sayılır.

Eminim ki merhum Yaşar Kemal, Koçero ile ilgili araştırmalar yapsaydı bunu destansı bir romana dönüştürürdü.

Tabi Koçero ile ilgili bugüne kadar yazılmış yazılacak çok şey var.

Biz görevimizi yapıp kıt teknik ve maddi imkânlarla bir belgesel ortaya çıkardık.

Bu belgeseli henüz izlememiş olanlar aşağıdaki link üzerinden Batman Sonsöz Ekibinin hazırladığı bu çalışmayı izleyebilirler:

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?