BATMAN’IN SON HDP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI DA İSTİFA ETTİ.

24-04-2020

Batman il genelinde toplam 11 Belediye Başkanı var.
31 Mart 2019 tarihinde yapılan seçimlerde Batman Merkez, Kozluk, Bekirhan ve İkiköprü Belediyesini HDP’li adaylar,  Hasankeyf, Sason, Gercüş, Yücebağ, Balpınar  Belediyelerini ise AK Parti Adayları Beşiri ve Kayapınar Beldesinde Saadet Partisi adayları kazanmıştı.
Ancak bir sene içerisinde Belediyelerin 5’inde değişiklikler oldu.
İlk Önce İkiköprü HDP’li Belediye Başkanı Osman Karabulut görevden alınarak yerine kayyum atandı.
Saadet Partili Samir Özhan ise Kayapınar Belediye Başkanı iken partisinden istifa ederek HÜDA-PAR’a katıldı.
Bekirhan’ın HDP’li Belediye Başkanı Fırat Karabulut HDP’nin parti tüzüğünde çeşitli uyuşmazlıklarla karşılaştığını belirterek “HDP’nin bölgedeki siyaseti, ailemize ve halkımıza ters düşüyor. Örneğin Eş Başkanlık sistemine uyuşmadık. HDP’den istifa ettim. Partiyle hiçbir bağım kalmamıştır.“ diyerek partisinden istifa etti.
Batman’ın HDP’li Belediye Başkanı Mehmet Demir’e de yerine kayyum atandı.
En son olarak Kozluk Belediye Başkanı Ayhan Eren HDP’de iken Kozluk’a hizmet etmenin zor olduğunu söyleyerek partisinden istifa etti.
Kozluk Belediye Başkanının istifası ile birlikte Batman il genelinde HDP’li Belediye Başkanı kalmadı.
Kozluk Belediye Başkanı Ayhan Eren’in istifası, beklenmeyen bir istifaydı.
Çünkü Batman’da HDP siyasetinde en etkin ve söz sahibi olanlar yıllardır hep Kozluklulardır.
Bu güne kadar HDP’de örneğine hemen hemen rastlanmayan bir hamle ile Kozluk merkez ilçe ve Bekirhan Beldesi’nde Belediye Başkanlarının istifaları HDP tabanında şok etkisi yarattı. 
Kozluk Belediye Başkanı Ayhan Erenin istifası üzerine HDP’den yapılan açıklamada “ilkelerimize ters ve yanlış aday gösterdiğimizden dolayı halkımızdan özür diliyoruz “ denilmesi aslında partide yaşanan şaşkınlığın belirtisidir.  
Ayhan Eren 24 Haziran 2018 seçimlerinde de HDP’den Milletvekili Aday Adayı olmuş, partili kimliği ile tanınan biri olmasına rağmen bu kararı verme aşmasına gelinmesi akıllarda bir sürü soru işareti oluşturdu.
İstifanın perde arkasında neler yaşandı?
Yaşananları hem HDP cephesi hem de şu anda bağımsız olan Belediye Başkanı Ayhan Eren tümü ile kamuoyu ile paylaştı mı, paylaşmadı mı bilemiyoruz tabi.
Ancak şu bir gerçek ki ilk günden bu yana Kozluk Belediyesi sıkıntılı bir süreçten geçiyor.
Bırakın hizmet etmeyi, işçi maaşlarını bile ödemeyecek duruma gelmişti.
Eren’in istifasının ardından “Kozluk halkına daha iyi hizmet vermek için istifa ettim“ demesi tabi ki tek başına inandırıcı bir gerekçe değildir.
Çünkü her ne sebeple olursa olsun seçilmiş milletvekili ve Belediye Başkanlarının istifaları her zaman yadırganan ve hoş karşılanmayan bir durum olarak görünüyor.
HDP gibi ideolojik bir oluşumdan ziyade özel bir misyon biçilen dava partilerden istifa eden seçilmişler çok yadırganıyor.
Hele hele parti değiştirenler ise daha çok yadırganıyor.
Şayet gerçekten Belediyeye daha iyi olanaklar sağlamak ve hizmet üretmek için istifa etmiş ise ileriki günlerde iktidar partisi olan AK Parti’ye katılmaları sürpriz olmayacak.
Ancak AK Parti’ye geçiş yapmalarının önünde bir sorun daha var.
Sadece her iki ilçede değil, henüz partisinden istifa etmeyen diğer bir Belediye Başkanı da iktidar parti nimetlerinden faydalanmak için fırsat kolluyor.
Ama onların AK Parti’ye geçmesine il ve ilçe teşkilatları karşı çıkıyor.
Çünkü daha bir sene önce onlara seçim kaybettirip bu gün şartlı olarak partilerine katılmalarına şiddetle karşı çıkıyorlar.  
Diğer bir sorun da eski HDP’li bağımsız Kozluk ve Bekirhan Belediye Kadın Eş Başkanlarının durumu.
Kozluk Belediye Eş Başkanı Nazime Avcı ve Bekirhan Belediye Eş Başkanı Gülistan Sönük henüz partilerinden istife etmediler.
Belediyeler mevzuatında her ne kadar eş başkanlık  sisteme yoksa da HDP tüzüğünde biri kadın biri erkek olmak üzere eş başkanlık sistemine göre harekat ediyorlar. 
Erkek eş başkanları istifa ettikleri belediyelerin  iki kadın eş başkanları aynı anda belediye meclisinde de yer alıyor.
Hem Kozluk hem Bekirhan da Belediye Meclislerinde HDP’li  üye sayısı, diğer partilerin üyesinin tümünden daha fazladır.
Meclis üyeleri ve eş başkanların tutumu da Belediye Başkanlarının bundan sonraki hizmetlerini etkileyecektir.
Yani son yaşanan istifalarla her iki Belediye’de karma karışık bir durum söz konusu.
Batman’ın HDP’li son Belediye Başkanın da istifa etmesinin  gerekçesinin iyi okunup, başta kırmızı çizgi olarak görülen eş başkanlık sisteminin artısı ve eksisi ile masaya yatırmasının da zamanı gelmiştir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?