BATMAN OVASI KORUMA ALTINDA

21-06-2017

Aralarında Batman Ovasının da olduğu tarım arazilerinin koruma planına alınması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı yürürlüğe girdi.

Bu karara göre, Türkiye’nin önemli ovalarından olan Batman Ovasında, tarım dışı faaliyetlere artık izin verilmeyecek(miş).

Geçmiş uygulama ve mevcut duruma baktığımda bana inandırıcı gelmediği için “miş”i ekledim.

Çünkü hem şehrin genişlemesi hem de sanayileşme, hep şehrin en verimli tarım arazilerinin bulunduğu alan üzerinde gerçekleşti.  

Ama her şeye rağmen yeni kararla bir şeylerin değişebileceğini, en azından tarım arazilerine yönelik işgallerin bundan böyle kolay olmayacağını düşünüyorum.

Bakanlar Kurulu’nun, önemli gördüğü tarım alanlarının Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine ilişkin kararı, Resmi Gazetede yayınlanması ile şehrimizin en önemli ovası resmen koruma altına alınmış oldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla geliştiği ovaları, büyük ova koruma alanı kapsamında aldığı bu son derece isabetli karar, Bakanlar Kurulunca kabul edildi. 

Batman Barajında sol sahil kanalı sayesinde sulu tarımın da yapıldığı ovamız için alınan bu karar, son derece yerindedir.

Böylece onaylı planın sınırı içinde bulunan tarım arazileri, sit alanı ilan edilmiş oldu.

Bilindiği gibi tarımsal sit alanlarını herhangi bir amaçla kullanmak isteyen kurumlar ya da kişilere kolay kolay izin verilmemektedir.

Anlayacağınız kamu yararı olsa bile tarım arazilerinin başka amaçla kullanılması neredeyse mümkün olmayacaktır.

Yeni kararla tarım arazileri ile İl Toprak Koruma Kurulunun araziler üzerindeki tasarruflarıyla ilgili yetkileri de tırpanlanıyor.

İl Toprak Kurullarının uygun görüşü ve kamu yararı kararı olsa bile Bakanlığın önceden ilan ettiği tarımsal sit alanlarına dokunulamayacak.

Bundan böyle Bakanlığın belirlediği verimli ovalarda herhangi bir tarım dışı kullanım için planlamayı yapacak Bakanlık ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ortak kamu yararı kararı alması gerekecek.

Batman’ı yakından ilgilendiren bu düzenlemelerden sonra nasıl bir politika izleneceğini doğrusu merak ediyorum.

Çünkü bu güne kadar tarım arazileri adeta her türlü faaliyet için peşkeş çekildi.

Organize Sanayi Sitesi başta olmak üzere birçok büyük kompleksin inşası ile tarım arazileri başka amaçlar için kullanıldı.

En azından elde avuçta kalan arazilerin korunması adına yeni düzenlemeyi şahsen çok önemsiyorum.

Ancak bu düzenlemelere rağmen hala tarım arazilerinin korunması konusunda kaygılıyım.

İl Toprak Kuruma Kurulunun geçmişte aldığı kararlara bakılırsa bu anlayışın bundan sonra da topraklarımızı yeteri kadar koruyacağından emin değilim.

Diğer bir sorun da yeni düzenleme ile birlikte koruma altına Batman Ovasının sınırlarının nereye kadar olduğu ile ilgilidir.

Bu ve yeni yasal düzenlemenin önemi ile ilgili bir an önce kamuoyu bilgilendirmesi yapılmalıdır

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?