BATSO’DA ÇATLAĞIN SEBEBİ SEÇİM SİSTEM HESAPLARI MI ?

BATSO’DA ÇATLAĞIN SEBEBİ SEÇİM SİSTEM  HESAPLARI MI ?
13-07-2021

Batman’ın üye sayısı bakımından en büyük meslek odası Batman Ticaret Sanayi Odası (BATSO)’dur.

BATSO’da bu aralar kazan kaynıyor.

Batman Sonsöz Gazetesi’nde 11.07.2021 tarihli sayısında “Batso da neler oluyor” başlığı atılmıştı.

Seçimler yaklaştı ya şimdi herkes “ben nasıl aday olacağım, listemi nasıl garantili hale getiririm?” derdinde.

BATSO’da 7 grup var.

Bu grupları temsilen 3’er kişilik olmak üzere 21 yönetim kurulu üyesi bulunuyor.

BATSO ile ilgili kararları 21 yönetim kurulu üyesi veriyor.

2018 yılında yapılan seçimlerde 1, 2, 5, ve 7. Grupları A. Kadir Demir, 3. 4. ve 6. Grupları eski Başkanlardan Osman Nasıroğlu’nun listesi kazanmıştı.

Yani mecliste 21 üyeden 12’si Başkan Kadir Demir, 9’u üye ise Nasıroğlu ve arkadaşlarının.

Daha önce eski başkan Osman Nasıroğlu toplantılara katılım sağlamadığı için üyeliği düşürülmüş, yerine yedeği Salih Tarhan getirilmişti.

İlk günden beri üye çoğunluğunu elinde bulunduran Demir ve ekibi, BATSO’da bugüne kadar birlik ve beraberliklerini sürdürdü, ne karar aldılarsa hepsi ‘evet’ dedi.

Ta ki seçim hesapları yapılana kadar.

BATSO’da seçimlere 8 ay kala Demir in ekibinde çatlaklar oluşmaya başladı.

Daha Önce Kadir Demir’in listesinde yer alan Celil Demir ve Bayram Demirhan yeni dönemde aday olacak gibi bir çalışma içerisine girdi.

Bu da şu anlama geliyor;

Şu aşamadan sonra BATSO meclisinde dengeler değişebilir.

BATSO ekibinin en girişken üyesi olan meclis başkanı olan Ercan Ekinci ve arkadaşları, Kadir Demir ile birlikte hareket ediyor.

Nasıroğlu’nun listesinden seçilen bazı üyelerin de meclis toplantısında Demir ile hareket ettikleri iddia ediliyor.

BATSO her ne kadar Demir’in listesinden seçilen Zekeriya Sarıgül ve Osman Nasıroğlu’nun listesinden seçilen Sercan Çılgın mazeretsiz olarak meclis toplantılarına katılmamalarına rağmen üyelikten çıkarılmışsalar bile son yapılan oylamada muhalif üyelerin oyları bir oy daha fazlaymış.

Tabi ihraç meselesi yargıya taşınmış.

İhraç edilen üyelerin iddiaları ise pandemiden bu yana oda yönetimi çoğu kararları sonradan imzalıyordu.

Kendilerinin atılmasının nedeni ise diledikleri gibi gruplar dizayn ederek her zaman en az 5 gurubu garanti edecek bir üye dağılımı yapmaktır.

İhraç edilen üyeler de tıpkı BATSO yönetimi gibi grup sayısının adil, şeffaf ve ihtiyaca göre şekillenmesi taraftarı olduklarını söylüyor.

İddiaların muhatabı olan Başkan Demir ise basına verdiği demeçte “İddiaların araştırılması için TOBB'dan ivedilikle müfettiş görevlendirilmesi talebinde bulunduk. Yargı makamları ve TOBB müfettişleri tarafından yapılacak incelemelerden sonra gerçeğin ortaya çıkacağına ilişkin inancım tamdır.  İşlemler, bütünüyle mevzuata uygun bir şekilde yürütülen iş ve işlemler nedeniyle şahsımın hedef haline getirilmesi iyi niyetli bir yaklaşım olarak kabul edilemez. İdari ve adli soruşturmalar neticelendikten sonra ayrıntılı açıklama yapacağımı, şahsımı hedef alanlar ile hukuk zemininde maddi ve manevi dava açma hakkım başta olmak üzere hesaplaşacağımı, kamuoyuna saygıyla duyururum”  ifadelerini kullandı.

İddialara bakıldığında BATSO’da seçimlerin yaklaştığı bu dönemde bir şeyler olduğu kesin.

İddialara göre, seçimleri garantilemek üzere ihraçlar yapıldı ve gruplarla oynanıyor, BATSO yönetiminden gelen cevaba gör ise iddialar asılsızdır ve yapılan her şey mevzuata uygun olarak yapılıyor.

İddiaları araştırmak için harekete geçen savcılık ve Odalar ve Borsalar Birliği’nin net bir biçimde yakın zamanda hazırlayacağı dosyalarla, gerçekler umarım ortaya çıkar.

BATSO gibi önemli bir kurumun usulsüzlüklerle gündeme gelmesi ve yıpratılmasını elbette hiçbirimiz istemeyiz.   

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?