Ana içeriğe geç
Recep Kavuş
Recep KavuşKöşe Yazarı

BATSO seçimlerinde 132 kişi yarışacak...

Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) seçimleri, sadece oda üyelerini ilgilendiren rutin bir seçim değildir.

BATSO seçimlerinde 132 kişi yarışacak...

Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) seçimleri, sadece oda üyelerini ilgilendiren rutin bir seçim değildir. Bu seçim, Batman'ın ticaret hayatını, sanayisini, gelecek için yatırımı ve önümüzdeki yıllardaki şehrimizin ekonomik vizyonunu doğrudan etkileyecek önemli bir dönüm noktasıdır.

Ekim, en geç Kasım ayı başında yapılması beklenen seçimler bu kez önceki dönemlerden çok farklı bir atmosferde gerçekleşecek. Bunun en önemli nedeni ise meslek grubu sayısının 7'den 11'e çıkarılmasıdır. Bu değişiklik yalnızca teknik bir düzenleme değil, aynı zamanda seçim hesaplarını baştan sona değiştiren yeni bir tablo ortaya çıkarmıştır.

Bu değişikliğin gerçekleşmesinde en fazla emeği veren isimlerden biri mevcut yönetimde yer alan Mehmet Salih Yanaç oldu.

Yanaç, grup sayısının artırılması sözünü seçim döneminde verdiğini belirterek bu konuda destek veren meclis üyelerine ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne teşekkür etti.

Aslında uzun yıllardır BATSO üyeleri arasında ortak bir talep vardı. Yedi meslek grubunun, binlerce üyeyi temsil etmekte yetersiz kaldığı sık sık dile getiriliyordu. Üye sayısı ve sektör çeşitliliği dikkate alındığında grupların en az 11 hatta 13'e çıkarılması gerektiği ifade ediliyordu.

Yapılan çalışmalar sonucunda yönetim kurulu ve meclis kararı TOBB'a gönderildi. NACE kodları esas alınarak birbirine yakın sektörler yeniden düzenlendi ve 9 Haziran itibarıyla BATSO resmen 11 meslek grubuna kavuştu.

Bu düzenleme sadece grupları artırmadı; meclis üyesi sayısını da 21'den 33'e yükseltti. Böylece daha fazla sektörün temsil edilmesinin önü açıldı. Ancak bu durum başkan adaylarının işini kolaylaştırmadı, tam tersine çok daha zor hale getirdi.

Artık 33 kişilik mecliste başkan seçilebilmek için en az 16 oy gerekiyor. Bunun yolu ise seçim öncesinde mümkün olduğunca fazla grubu kazanabilmekten geçiyor. Eski seçim hesapları artık geçerliliğini büyük ölçüde yitirmiş durumda.

Bugün itibarıyla BATSO başkanlığı için dört ismin sahada olduğu görülüyor. Hepsi yoğun bir çalışma yürütüyor, ekiplerini oluşturuyor ve meslek gruplarında destek arıyor. Ancak grup sayısının artmasıyla birlikte geçmiş dönemlerde oluşan dengelerin tamamen değişip değişmeyeceğini bugünden söylemek kolay değil.

Mevcut Başkan Abdulkadir Demir ise yine en merakla takip edilen isimlerin başında geliyor.

Üç dönem üst üste seçimi kazanan Demir'in dördüncü kez aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak bu kez geçmiş seçimlerde birlikte hareket ettiği bazı siyasi ve ticari oluşumlardan farklı bir yapılanma içerisinde olduğu konuşuluyor. Seçimin kaderini belirleyecek en önemli unsurun yine Demir'in kuracağı ekip ve uygulayacağı strateji olacağı yönünde güçlü bir kanaat bulunuyor.

Bir diğer aday Bayram Demirhan ise "İstişare Grubu" adıyla bağımsız bir anlayış ortaya koyuyor. Geçen seçimlerde de aday olan Demirhan, bu kez daha güçlü bir organizasyonla yarışa hazırlanıyor. Demirhan'ın temel söylemi; ortak akıl, üretim, uzun vadeli vizyon ve güçlü temsil anlayışı üzerine kurulu. Batman'ın sanayi altyapısının güçlendirilmesi, ihracatın artırılması, genç ve kadın girişimcilerin desteklenmesi gibi başlıkları ön plana çıkarıyor.

İlk kez BATSO başkanlığına aday olan Ferdi Kurt ise "Toplumsal Birliktelik" sloganıyla sahaya çıktı. Şeffaf yönetim, ulaşılabilir bir oda yönetimi, gençlerin ve kadın girişimcilerin daha fazla söz sahibi olması gerektiğini savunan Kurt, her meslek grubunun temsil edildiği kapsayıcı bir BATSO hedeflediğini dile getiriyor. Oluşturduğu liste ve yürüttüğü saha çalışmalarıyla seçim yarışının dikkat çeken aktörlerinden biri haline gelmiş durumda.

Sanayici kimliğiyle öne çıkan Ekrem Çetin de adaylık yarışının dikkat çeken isimlerinden biri. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi olan Çetin, özellikle OSB'deki sanayicilerden ve farklı kesimlerden aldığı desteğin kendileri için önemli bir motivasyon olduğunu ifade ediyor. Birlik ve beraberlik vurgusu yapan Çetin, seçimlerin ancak ortak hareket edilmesi halinde başarıya ulaşacağını savunuyor.

Asıl dikkat çekici nokta ise seçim sisteminin kendisinde gizli.

Dört başkan adayı var gibi görünse de aslında yarış sadece dört kişi arasında yaşanmayacak. Eğer dört aday da 11 meslek grubunun tamamında liste çıkarırsa, toplam 132 meclis üyesi adayı sandıkta yarışacak.

Üstelik ilk turda seçilecek olan direkt başkan değil, meclis üyeleridir.

Her başkan adayı önce kendi grubunda seçimi kazanmak zorunda. Kendi grubundan seçilemeyen bir isim, başkan adayı olma hakkını da kaybediyor. Bu nedenle ilk turda aslında dört kişi değil, 132 aday başkanlık yolunda mücadele edecek.

Sandık sonunda bu 132 isimden yalnızca 33'ü BATSO Meclisi'ne girecek. Ardından bu 33 meclis üyesi kendi içinden başkanı seçecek. Yani bugün kamuoyunun konuştuğu dört isim kadar, onların listelerinde yer alan her aday da seçim sonucunu doğrudan etkileyecek.

Bu nedenle BATSO seçimlerinde asıl mücadele yalnızca başkan adayları arasında değil; gruplarda, listelerde ve meclis hesaplarında yaşanacak.

Bu seçim, bugüne kadar yapılan en zorlu ve en stratejik BATSO seçimlerinden biri olacak herhalde.

 

 

Okur görüşleri
0 yorum
Yorum yaz
Yorumlar yayın ilkelerine göre incelenir.
Yorumları göster0 yorum
Henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın