BAYRAM KUTLAMALI MIYIZ?

BAYRAM KUTLAMALI MIYIZ?
18-07-2021

Zor soru olduğunun farkındayım ama bakış açınızı doğru ayarlarsanız, cevap çok kolay.

Tabii ki bayramı kutlamalıyız.

Bayramı bize veren kim?

Bayramı veren Allah, yani günün sahibi O. İşin içeriği, mesajları, maneviyatı bir tarafa, sadece buradan baktığınızda bile bayramı kutlama zorunluluğunuz var. Çünkü büyüklerin verdiğini reddetmek saygısızlık olarak algılanır.

En büyüğün verdiğini, varın siz düşünün. Allah size 2 bayram (Kurban ve Ramazan) vermiş, siz, vay efendim, ben karşıyım, ben tatile çıkayım ya da eve kapanıp dinleneyim...

Diğer bayramlar için penguen gibi giyinip, maymun gibi takla atanlara bir şey demiyorum ama Allah’ın bayramının şakası yoktur. Başkası ile karıştırılamaz, karşılaştırılamaz! Reddedilemez, küçümsenemez, değersizleştirilemez, ismi değiştirilemez!

Pandemiden dolayı her şeyi kısıtlı yaşıyoruz, eyvallah. Yine maske ve mesafe kurallarına uyalım. El temizliğine dikkat edelim. Çok kalabalık yerlere girmeyelim.

Ama mutlaka yaşlılarımızı ziyaret edelim. Yetimlerin başını okşayalım. Kimsesizlere selam verelim. Kurbanımızı kesip ihtiyaç sahiplerine ulaştıralım. Kimse gelmese bile misafir ağırlama ritüellerini yerine getirelim. Bayram günü kapılara kilit vurmayalım.

Şu bayram sabahı evde olduğu halde kapı açmayan ya da kapıyı açıp surat asanlar var ya...

Unutmayın, bayram, tatil demek değildir!

Allah u tealanın büyük misyonlar yüklediği, çok yoğun günlerdir. Ben istemiyorum diyemezsiniz. Müslüman iseniz onu kutlamak zorundasınız. Değilseniz, saygı göstermek zorundasınız. Bu konuda gayri Müslim komşularımız/hemşehrilerimiz oldukça duyarlılar. Yüz yıllardır bizim bayramlarımızı kutlar, bizim rahatsız olabileceğimiz her türlü hareketten kaçınırlar. Hatta Ramazan aylarında oruç tutmadıkları halde asla açıktan yemezler.

Ben Müslüman’ım kalbim temiz diyen zerzavat ise sigarayı içip dumanı oruçlu komşusunun üstüne üflüyor ve "ben öşşşgürüm" diyor!

Velhasılı kelam, pandemi olabilir, sıkıntılı bir süreç olabilir, acımızda olabilir ama bu Allah’ın hediyesi ve asgari ritüellerin yerine getirilmesi elzemdir.

Benim içinde babasız geçen ilk Kurban bayramı olacak. Babam olmadan bayram kutlanır mı?

Kutlanır tabi. Hemde en başta onun bayramı kutlanır. Ayaklarının dibine oturulup diz çökülür, onunla konuşulur. Sonrada kalkılıp onun bayrağı alınarak yola çıkılır. Yaşlılar ve çocuklar sevindirilir, misafirler ağırlanır, muhtaçlar gözetilir...

Aslında çokta babasız değiliz çok şükür. Her özlediğimiz de ziyarete gelip mesajını verip gidiyor. Bu gecede ziyarete gelmişti hemde evime gelmişti. O hep geliyor, gelir. Siz onu severseniz, ona layık olmak için çabalarsanız, o sizi hiç yalnız bırakmaz! Gelir, görünür, gülümser, gider...

Bayramı kutlayın hemde en güzel şekilde kutlayın. Haşa, bayramın sahibine tavır koymak gibi hareketlerde bulunmayın! Bayramı tatile ya da yasa çevirmeyelim.

Mübarek Kurban bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, hayırlara vesile olmasını, Cenabı Hak’tan niyaz ederim. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?