TATİLE GİTMEYEN DİNDEN ÇIKAR MI?

TATİLE GİTMEYEN DİNDEN ÇIKAR MI?
27-07-2021

Tatile çıkanlara bakınca, dinden çıkma şıkkına tekrar bakma ihtiyacı duyuyor insan!

Aslında tatile çıkmak çok insani bir fiil.

 İnsanın fiziki ve ruhi olarak toparlanması için büyük bir fırsat.

Yıllardır tatil kültürünün toplumumuzda yeterince oturmadığından şikayet ediyoruz.

Gün geldi devran döndü, bu kez oturmayan kültürün yerini, evinde oturmayan insanlar aldı.

 Bu sevindirici bir durum mu elbette.

 İnsanların seyahat etmesi, başka memleketlere gitmesi, farklı kültürlerle hemhal olması tabii ki güzel. Sosyal ve ekonomik hareketlilik kendini iş performansında da gösteriyor.

Hem Peygamberimiz (SAV) “tebdili mekanda ferahlık vardır” demiştir. Yani seyahatin insan sağlığı üzerinde pozitif etkisi vardır.

Buraya kadar her çok iyi güzel de!

Bayram günü kapıya kilit vurup gitmek nedir?

Ayıptır, günahtır!

İnsanlar, bayram günü binlerce kilometre yol yapıp ailesini, akrabasını ziyarete gelirdi ki olması gereken de buydu. Çünkü Kurban ve Ramazan bayramları Yüce Allah’ın bize hediyeleridir. Bu hediyelerin bir mesajı, misyonu ve yükümlülüğü vardır. Bunlara bigane kalmak Müslüman’a yakışmaz.

Bayramlar Müslümanların tatili değil, en yoğun olmaları gereken günlerdir. Bugünlerde evi terk etmek, kapıya kilit vurmak bayramı verene karşı yakışıksız bir tavırdır. Mucbir sebeplerden bahsetmiyorum. Durumu bayramdan arındırıp tatil veya eğlence boyutuna taşıyanlardan bahsediyorum.

Batı kültüründe bu iş çoktan bitmişti. Hatta çoğu kişi Kurban veya Ramazan bayramı demek yerine, şeker bayramı diyerek, bayramları itibarsızlaştırıp aslından uzaklaştırıyordu.

Biz ise dini ve kültürel değerlerimizin sağlamlığıyla övünür, bayramlarımızı en güzel şekilde eda ederdik. Yaşlılarımızı ziyaret eder, gençlerimizin gözlerinden öper, çocukları sevindirir, yetimi gözetir, fakiri görürdük...

Ne oldu şimdi, tehlike çanları!

Kime sorsan, tatildeyim abi...

365 günün 358 i doluydu da Kurban bayramının 4, Ramazan bayramının 3 gününe mi kaldı bu tatil denen meret!

Kendinize gelin, bu 2 bayram, Allah’ın bize verdiği hediyelerdir. Onun dışındaki tüm bayramlar batıldır. Bu 2 bayram da tatil yapmak, daha doğrusu tatil diyerek akrabadan, yaşlıdan, fakirden, yetimden, evinden, barkından kaçmak doğru değildir.

Maalesef bu sene bizim toplumda da bu konuda tahlike çanları çalıyor.

Kendimize gelelim, bayramlarımıza sahip çıkalım. Elimizde kalan dini ve kültürel kalelerimizden olan bayramlarımızı itibarsızlaştırmayalım!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?