BELEDİYE EŞ BAŞKANLARINDAN BEKLENTİLER

14-04-2019

Batman Belediye Başkanlığı, onurlu bir görev olduğu kadar zor ve önemli bir görevdir.

Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için iyi, güçlü ve nitelikli ekip, doğru strateji ve planlama, şehirdeki tüm kurum-kuruluş ve STK’larla işbirliği, güçlü bir iradeye sahip olmak gerekir.

Çünkü Batman, nüfus bakımdan Türkiye’nin 20. büyük şehri olmakla birlikte, yığınla sorunları bulunan kentlerden biridir.  

Bu nedenle önümüzdeki 5 yıllık dönemde göreve seçilen HDP’li Belediye Eş Başkanlarını çok yorucu ve zor bir görev bekliyor.

Başarıları ve başarısızlıkları bu şehirde yaşayan her insanın yaşamını olumlu veya olumsuz etkileyecek, şehrin kaderini belirleyecektir.

Dolayısı ile herkesin gözü, belediye çalışmaları üzerinde olacak.

Bu yüzden her kurum ve bireyin de belediyeye kendi imkânları ölçüsünde destek olması gerekmektedir.

İnsanların, oyların neredeyse 4’te bir tercihi ile seçimi kazanan Belediye Eş Başkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz’dan beklentileri çok büyük.

Önceki dönemde devletin, tüm olanakları ile desteklediği bir belediyeyi devraldılar.

Her ne kadar hukuki adil ve demokratik bir yöntemle Belediye Başkan Vekilliğine getirilmediyse de Ertuğ Şevket Aksoy sıradışı, sonuç odaklı ve disiplinli yönetim anlayışı ile belediye yönetimine farklı bir hava getirmişti.

Geçmiş Belediye yönetimlerinin aşırı derecede iyi niyetli ve demokratik yaklaşımlarını istismar eden yüzlerce Belediye Görevlisi, işlerini bu dönemde tam olarak yapmaya başladı.

Kayyumun 2,5 yıllık görev sürecinde şehirde mucize yaratacak önemli icraatları olmasa da özelikle kaldırım işgalleri, denetimler, şehrin temizliği, yeşillendirme, imar ile ilgili hususlarda gözle görülür değişimler yaşandı.

Elbette elini güçlendiren birçok etken vardı.

Ondan garip garip şeyler isteyen ve ayak bağı olan bir meclis üyeleri, Başkanın her söylediğine mazeret uyduran, Başkanın yetmezliklerini dillendiren, sadece ve sadece laf demagojisi yapan, torpille göreve getirilen müdürler, abuk subuk nedenlerle onu denetlemeye gelen müfettişler, olur olmaz taleplerde bulunan, belediyeyi kendi arka bahçeleri gibi görüp talimatla yönetmeye çalışan siyasiler yoktu ortalıkta.

Ve her şeyden önemlisi de kamu kurumları hiçbir zaman olmadığı kadar Belediyeye kolaylıklar sağladı.

Az da olsa Batı illerinden birkaç belediye, teknik personel ve yatırım desteğinde bulundu.

Ayrıca dönem içerisinde İŞKUR’dan kendilerine personel desteği de verildi, bu sayede belediyenin rutin hizmetlerinde bir ilerleme sağlandı.

Kayyum döneminde alınan desteklerle, Diyarbakır, Siirt, Bismil istikameti bağlantılı şehir içindeki karayolları kavşakları yeşillendirilip ağaçlandırıldı, mezarlık hizmetlerinde yenilikler yapıldı, ilçe oto garı tamamlandı, şehrin ilk çarşılarında ve meydanında düzenlemeler yapıldı.  

Kayyum döneminin en büyük trajedisi ise yüzlerce emekçi insanın KHK, emniyet ve istihbarat raporları ile işlerinden, emeklerinden olması oldu.

Olumlu ve olumsuzlukları ile kayyumdan sonra belediyeyi devir almanın zorlukları da var elbette.

Hem Batmanlıların büyük beklentileri hem de mevcut sorunları düşünecek olursak, Eş Başkanları zor ve yorucu bir dönem bekliyor.

Seçimin üzerinden 15 gün geçti bir hafta gecikmeli olarak mazbatalarını alan başkanların bir haftalık görev süreleri geride kaldı.

Elbette başarıları konusunda şimdiden bir şey demek için erken.

Ama bence işi başından sıkı tutmak gerekir.

Hani bir söz var “nasıl başlanırsa öyle gider”…

O yüzden belediyede bir başıboşluğa ve disiplinsizliğe izin vermemek lazım.

Birileri geçmişte olduğu gibi hak etmedikleri yönetim pozisyonunu siyasi referanslarla gelebilme, işi yavaşlatma ve kaytarmaya çalışacaklar, bu fırsatçılara özelikle çok dikkat etmek gerekir.

Belediyeyi HDP’nin kazanacağını, sağır sultan bile aylar önce biliyordu.

Başkanlar başlar başlamaz birlikte çalışacakları, başarılı olacakları ekiple ile işe koyulmaları beklentisi vardı.

Belediyede binasında tebrikleri kabul etmek, bitmek tükenmek bilmeyen toplantıdan toplantıya girip zaman kaybetmemek lazım.

Belediyenin bütün birimlerinin ne tür hizmetler verdiklerini gidip yerinde görüp denetlemek gerekir.

Disiplinden ve hizmet üretiminden taviz verilmeden, kayyum dönemindeki hizmetin çıtası düşürülmeden hatta daha da yükseltilerek devam ettirilmelidir.

Yüzde 66’lık oy oranı ile kendilerini Belediye Başkanlığı görevi ile taçlandıran Batmanlılar, bireysel beklentilerden daha ziyade, belediyenin siyasetle boğuşmadan, etkin bir şekilde hizmet üreterek şehri yaşanabilir kılmasını istiyorlar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?