BELEDİYE, MÜFETTİŞ MEKTEBİ MİDİR?

10-05-2016

DBP’li Belediyelerin 1999 yılında göreve geldiği günden bu yana Batman Belediyesinden her ne hikmetse müfettişler eksilmiyor.

Ne zaman yolumuz Belediyeye düşse mutlaka birkaç odanın kapısında “müfettiş odası “ yazısı dikkatimizi çeker.

Nitekim Belediye Eş Başkanları, Belediye Başkan Yardımcıları ve Meclis Üyelerinin birçoğu yaklaşık 7 ay önce müfettiş raporları ile görevden alındı.

Gerekçe Öz Yönetim açıklamasına katılmalarıydı.

Bu hadise ile ilgili zaten açılmış bir dava var ve geçen hafta yapılan duruşma 5 Ekim 2016 tarihine ertelendi.

Oysa Eş Başkanlar ve Meclis Üyelerinin görevden alınma konusu, müfettişlik bir meseleden ziyade mahkemelerin yetkisinde olan bir meseledir.

Ne gariptir ki bu güne kadar Belediyeyi teftiş eden müfettişler Meclis Üyeleri ve memurlara bir iki zimmet çıkarmaktan öteye görevin kötüye kullanılma adına hiçbir bulguya ulaşmadı.

Yoğun müfettiş trafiğinden dolayı işler aksıyor, çalışanlar ise demoralize oluyor. 

En basit iş ve işlemi bile yapmaktan korkar hale geliyorlar.

Elbette yerel yönetimlerin şeffaflık ilkeleri gereği teftiş edilmesi, denetlenmesi ve halka hesap vermeleri gerekli ve zaruridir.

Ancak bu işi fazla laçkalaştırmamak gerekir.

En ufak bir şüphe ve şikâyet üzerine hemen yetkilendirilmiş müfettişler gönderiliyor ve müfettişler bu çerçevede onlarca kişinin ifadesine başvuruyor.

Bir müfettiş geliyor, bir müfettiş gidiyor adeta.

Neredeyse Türkiye’de müfettişlik yapıp da Batman Belediyesini teftişe gelmeyen kalmamış.

Batman Belediyesi adeta Müfettiş Mektebi olmuş.

İlk atananlar için staj yeri, kıdemli olanlar için de tez konusudur adeta.

Oldu olacak Batman Belediyesi binası girişine bir de Müfettiş Mektebi yazısı yazılsın.

Yapılan bütün teftişlerin gereksiz olduğunu, belediyenin yaptığı her iş ve işlemin harfi harfiyen mevzuata uygun bir şekilde yapıldığı iddiasında bulunmuyoruz.

Türkiye’deki yerel yönetimlerin kapasitesini, yönetim biçimini, kaynakların ne yöntemlerle kullanıldığını herkes biliyor.

Türkiye’nin en başarılı Belediyeleri olarak görülen İstanbul Şişli, Beyoğlu, İzmir Konak, Konya, Bursa Belediyesinde işleyiş nasılsa Batman Belediyesinde de aynı iş ve işleyiş var.

Ancak bir araştırma yapılırsa hiçbir Belediyenin, Batman Belediyesi kadar teftiş edilmediği görülecektir.

En son geçen hafta Batman Belediyesi Mülkiye Müfettişleri, 2012–2014 yıllarına ait mal ve hizmet alımlarını sil baştan didik didik inceledi.

Oysa bu hesaplar muhtemelen bu güne kadar en az 10 kez incelenmiştir.

Sayıştay, İçişleri Bakanlığı, Mülkiye Müfettişleri, Belediye Meclisi zaten her sene hesapları, yapılan işlemleri ve alınan kararları denetliyor ve varsa usulsüz bir şey gereğini yapıyor.

Müfettişler ise teftiş yapmaları gereken durumlarda teftişlerini yapıyorlar ama yine de teftişlerin ve müfettişlerin ardı arkası kesilmiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?