BELEDİYE SEÇİMİNİN İLK FİNALİSTİ GÜNEŞTEKİN OLDU

25-11-2018

Önümüzdeki yerel seçimlerde son 15 yılda olduğu gibi Batman’da HDP’nin rakibi yine Ak Parti olacak.

Ak Parti ve HDP arasında geçecek bu seçimlerin en önemli özelliği, belediyenin şu anda kayyum tarafından yönetiliyor olmasıdır.

Bu durum kuşkusuz ki her iki parti için hem avantaj hem dezavantajlar sağlayacaktır.

Ak Parti bu süreçten kârlı çıkmak ve Batman Belediyesini kazanmak için kuşkusuz her zamankinden daha fazla bütün gücünü kullanacaktır.

Ak Parti’yi hedefine ulaştırmak için Batman’da kimin aday gösterileceği merak konusuydu.

Belediye Başkan Adaylığına başvuru için belirlenen süre içerisinde sadece Mehmet Şat ve Yusuf Özdemir adaylığa müracaat etmişlerdi.

Geçtiğimiz hafta il ve ilçe Belediye Başkanlığı aday adayları için temayül yoklaması yapıldı.

Ama adaylık için başvurmayan birçok kişinin ismi Belediye Başkanlığı Adaylığı için gündemdeydi.

Bunlar kimlerdi ve neden aday gösterilmediler onlara bakalım önce;

Bunların en başında eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in ismi geçiyordu. Mehmet Şimşek mi kabul etmedi, kendisine teklif mi gitmedi bilinmiyor.

İkincisi, 11 Eylül 2016 tarihinde kayyum olarak Belediye Başkan Vekilliğine atanan Ak Partililerin hizmetlerine gıpta ile baktığı ancak adaylığını tasvip etmediklerini açıkça söyledikleri Şevket Ertuğ Aksoy’du. 

İkinci güçlü isim Eski Milletvekili ve 2014 yerel seçimlerinde Batman Belediye Başkanı Adayı olan M. Emin Ekmen idi. Ekmen de siyasete ve adaylığa sıcak bakmadığını tam da bu süreçte basın yolu ile açıklayarak kapıları kapatmış oldu.

7 Haziran 2015 genel seçimlerde de adaylığı gündeme gelen eski Petrol İş Genel Başkanı Münir Ceylan’ın da aday olması beklenen isimler arasında ismi geçiyordu.

Yine BATSO Başkanı A.Kadir Demir’in ismi de gündemdeydi.

Tabi bir de son 10 yıldır Milletvekili, Belediye Başkan ve İl Başkanlığı için ne zaman adaylık gündeme geldiyse hep ismi gündemde olan İl Başkanı Murat Güneştekin oldu.

Nitekim sonunda da bu kritik görev, kendisine verildi.

*

Batman’da iki kez Milletvekili Adayı, 3 kez de İl Başkanı olan Murat Güneştekin, Batman siyasetinin en tecrübeli ve kıdemli isimlerinden biri.

Partisinin ilgili kurullarından kendisine görev verilmediği sürece görev isteyen biri de değil.

Belediye Başkanlığına aday olduğunu ve bu görevi istediğini hiçbir zaman söylemedi ve ima etmedi.

Parti genel merkezi, aylardır Batman’da adaylık için nabız yokluyordu.

Ak Parti bu seçimleri her zamankinden daha çok önemsiyor ve kazanmak istiyor.

Her şeyden önce tüm zamanların en çok oy’unu Batman’da alarak seçimi kazanmak istiyor.

Şayet HDP, adaylık noktasında çok büyük taktiksel bir hatta yapmazsa Ak Parti’nin Batman Belediye Başkanlığını kazanabilmesi zor görünüyor.

Murat Güneştekin, Ak Parti kanadında Batman’da  gösterilebilecek en güçlü adaydı ve nihayetinde bu isimde karar kılındı.

Şimdi Ak Parti’nin bir hamle daha yapacağı konuşuluyor.

Batman merkezde 15 Bin’in üzerinde oyu bulunan HÜDA PAR ile bir seçim ittifakı yapması konuşuluyor.

Söylentilere göre Ak Parti, HÜDA PAR’ın güçlü olduğu bir ilçe ve bir beldede aday göstermeyecek ve Batman’da belediye meclisi üyeliği için kontenjan verecek, HÜDAPAR’dan da Batman’dan kendilerine destek verilmesi istenecek.

HÜDA PAR’ın, desteğini, İktidarın gücünü, Belediyenin kayyumla yönetilmesinin avantajını arkasına alacak olan Ak Parti’nin, 31 Mart seçimlerinde geçmişe oranla oy oranını bir hayli artırabilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?