BELEDİYE VE ELEŞTİRİLER

11-03-2016

DBP’li Batman Belediyesi Yönetiminin görevde 2. yılını doldurmasına günler kaldı.

Bu iki yıllık süreçte birçok badireler atlatan Batman Belediyesinin hizmet noktasında birçok yetmezliği, eksiği ve yanlışı olabilir ve bu tartışılır da.

Zaten hiçbir kurumun eleştirilmediği kadar da haklı veya haksız bir biçimde eleştiriliyor da Belediye.

En basiti, altyapı doğalgaz ve elektrik şebekelerinin döşenmesi sonucu yollarda oluşan çukurlar nedeni ile çok ağır eleştirilere maruz kaldı.

Hatta birileri geçtiğimiz yıllarda Midyat’ta yollarda oluşan çukurlara dikilen fidanı Batman’da dikilmiş gibi sosyal medyada paylaştı. 

Yani olduk olmadık her konuda gerek sosyal medya üzerinde gerekse yerel ve ulusal medyada hemen hemen her gün eleştiri yağmuruna tutuluyor Belediye.

Batman Sonsöz Gazetesindeki haberlerimizde ve köşe yazılarımızda da Belediye’den kaynaklı eksiklik ve yanlışları gündeme getirdik çoğu kez.

Anlayacağınız, en özgür biçimde, haklı veya haksız şekilde eleştirilen kurumdur Batman Belediyesi.

Bu eleştiriler sonucunda kamuoyunda ister istemez şöyle bir algı oluşuyor “ Batman Belediyesi yönetimi başarısız ve yeteneksizdir”

Oysa aynı Belediye geçen yıl bütün sıkıntılara rağmen en basiti ile 100 km’yi bulan asfalt yol, Memur-Sen Toki dahil bir çok noktada su şebekesi ve yeni kanalizasyon hatları yapmak, onlarca otobüs ve iş makinesi satın almak, yeni Kültür Binası ve Park Bahçeler Müdürlüğü idari binası ile 13 adet park yapımı gibi bir çok önemli hizmetlere imza attı.

Ama buna rağmen ağır eleştirilere maruz kalıyor. 

Eleştirilere baktığımızda ise kışın ilk 3–4 ayı yollardaki çukurlar ve kısmen temizlik konusunda daha çok eleştiri alıyor.

Son derece haklı ve samimi bir şekilde yapılan eleştiriler ve sitemler de var tabi.

Ancak Belediye yönetimini yıpratmak için bu eleştirileri art niyetli yapanlar da var.

Belediye yönetimi haklı ve haksız yapılan bütün eleştirilere aynı yaklaşımı gösteriyor olacak ki, basın ve sosyal medya yolu ile yapılan eleştirilere karşı genelde sadece susma hakkını kullandı.

Oysa eleştiriler karşısında susmak bir nevi suçlamaları kabul etmektir.

Tabi ki Belediye yönetiminin her eleştiri yapana cevap yetiştirmesi gerekmiyor.

Yapılan eleştiriler şayet haklılık payı varsa gereğini yapar ve yapıcı eleştiride bulunana teşekkür eder.

Belediye ile ilgili yapılan haksız bir eleştiride ise cevap ve düzeltme hakkını kullanır.

Olmadı, tekzip gönderir.

Olmadı, işi yargıya kadar taşıması gerekir.

Ancak ne yazık ki Belediyenin bu mekanizması tam olarak işlemiyor.

İşlemeyince de şöyle bir algı oluşuyor, Belediye kimin ne dediğine bakmadan doğru bulduğu yol ve yöntemlerle çalışmalarını yürütüyor veya da yapılan bütün eleştirileri hak ediyor bu yüzden de cevap veremiyor.

Bu da belediyenin aleyhine olan bir durumdur.

Tabi Belediye yönetimi sadece eleştiri değil, maruz kaldığı baskı ve haksızlıklar noktasında da meramını yeteri kadar kamuoyuna anlatamıyor.

Örneğin neredeyse her ay özel yetkilendirilmiş müfettişlerin baskınlarına uğruyor.

Müfettişler belediye yönetimine olduk olmadık ihtarlar ve uyarılarda bulunuyor, zimmet çıkarıyor.

İki Eş Belediye Başkanı, 3 Eş başkan Yardımcısı, 21 Belediye Meclis Üyesi görevden uzaklaştırılmış, Eş Belediye Başkanları ve birçok Meclis Üyesi hakkında onlarca siyasi dava açılmış.

Bir hafta önce de eş Belediye Başkanları Sabri Özdemir ve Gülistan Akel ile görevden uzaklaştırılan Başkan Yardımcıları ve birçok Belediye Meclis Üyesi hakkında müebbet hapis cezası istemi ile dava açıldı.

Hatta geçmişte Başkan ve Meclis Üyeleri gözaltına alındı, tutuklandı, Ankara’daki cezaevlerine sürgüne gönderildiler.

Başkanlar ve Meclis Üyeleri görevi kötüye kullanmak, hizmetleri aksatmak, yolsuzluk ve usulsüzlük yapmaktan dolayı değil, siyasi çalışmalardan dolayı görevden uzaklaştırılmışlardır.

Oysa siyasetle gelen birinin siyaset yapması kadar doğal ne olabilir?

Hem ülkenin en tarafsız olması gereken makamında oturanların bile siyaset yaptığı bir yerde bir Belediye Başkanına “sen siyasetle uğraşamasın, siyaset senin işin değildir” demek ve onu görevden almak, müebbet hapisle yargılamak doğru değildir.

Ama gel gör ki mağdur DBP’li Batman Belediyesinin Eş Başkanları ve Meclis Üyelerinin bu durumunu görmeyen ya da görmezden gelenler, şehir içi yollardaki çukur muhabbetti ile Belediyeye ağır eleştirilerde bulunuyorlar.

Her vatandaşın eleştiri hakkı vardır elbette.

Ama Belediyenin eksik ve aksaklıklarından dolayı eleştiri yapanlar, Belediyenin neredeyse yönetimini lağveden haksız ve yanlış uygulamaları da eleştirmelidir.

Eleştirmiyorlarsa şayet, demek ki samimi değiller, demek ki dertleri Belediyenin daha iyi hizmet vermesi de değildir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?